Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Placek po cygańsku

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

To najlepszy przepis na placek po cygańsku/ zbójnicku jaki jadłeś, i który z łatwością wykonasz w domu. Kilka prostych wskazówek jak go prawidłowo wykonać oraz pyszny gulasz i zakochasz się od pierwszego kęsa.

 U mnie na pomorzu nazywany placek jest po cygańsku, wiem, że w innych regionach Polski- placek po zbójnicku, zbójnicki, zbójecki lub węgierski. Zwał jak zwał najważniejsze jest to, że jest bardzo smaczny i wykonany z naszych ziemniaków, które w kuchni polskiej królują. W domu uwielbiamy to danie więc już dawno temu postanowiłam zgłębić swą wiedzę w temacie i nauczyć się robić taki idealny. Cały myk dania polega na tym, by placek wysmażyć w taki sposób by się nie rozpadł i by ładnie zamknął się na farszu. Do tego pozostał chrupiący i delikatny a nie gumowy czy ciągnący. Placek po cygańsku ma rozpływać się w ustach i tworzyć idealną całość z gulaszem- przepis na wołowy znajdziesz TUTAJ. Z doświadczenia  mogę doradzić kilka kroków- ważne jest jakiego gatunku ziemniaka użyjesz- najlepszy mączny z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej, druga sprawa- na jakiej tarce trzesz ziemniaki- moje ucieram mechanicznie, na grubych oczkach, co przy wysokich obrotach daje dość grube i długie wiórki ziemniaczane, oczywiście ręcznie mogą być również utarte. Bardzo ważne jest by ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody, ciasto będzie zwarte, delikatne i chrupiące. Następną ważną wskazówką jest ilość oleju- powinien wypełniać swobodnie całą patelnię. Placek po cygańsku podajemy z dobrym gulaszem, całość dekorujemy zieleniną i pysznym akcentem jest tu łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Do wysmażenia dwóch placków użyłam 1 kilogram ziemniaków, były ważone przed obraniem- to daje około 750 gram czystych ziemniaków po obraniu. Placki smażę na patelni która ma powierzchnię 24 centymetry.

- Czas przygotowania 2 czystych placków - 1 godzina

- Stopień trudności - średni

Składniki na placek:

- Ziemniaki - 1 kilogram

- Jaja - 2 sztuki

- Cebula - 1 duża

- Czosnek - 2 ząbki

- Mąka pszenna - 2 czubate łyżki

- Sól - 2 łyżeczki

- Śmietana kwaśna gęsta - 2 łyżki

- Szczypior krojony - 2 łyżki stołowe

- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka

- Olej do smażenia - około 250 gram

Wykonanie placków:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i zetrzyj do ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. 

W masie pojawiło się dość sporo wody, przygotuj miskę i odciskaj ziemniaki dłońmi bardzo mocno z jej nadmiaru- przekładaj odciśnięte do miski. 

Do odciśniętych ziemniaków z cebulą dodaj jaja, pieprz oraz mąkę , wymieszaj masę dokładnie. Na patelni rozgrzej olej z przepisu, na średnim poziomie maksymalnie, gdy będzie gorący podziel masę na dwie części i jedną z nich uformój wstępnie w dłoniach na kształt mniejszego placka.

ułóż delikatnie masę na środek patelni i płaską giętką łopatką rozprowadź masę na całości powierzchni, następnie smażący się już placek wygładź z wierzchu. Smaż z jednej strony do zrumienienia, trwa to około 7 minut.

Przełóż placek po cygańsku na drugą stronę, najlepiej użyć dwóch łopatek lub szpatułek i zdecydowanym ruchem przerzucić go na drugą stronę.

Smaż do zrumienienia kolejne około 7 minut. Zdejmij placek z patelni i osusz go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przełóż placek na talerz i nałóż odcedzony gulasz na jedną połowę, dolej sosu i nakryj całość drugą częścią. Posyp szczypiorkiem i dodaj na wierzch kwaśną śmietanę. Twój placek po cygańsku jest gotowy :-) 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.