To najlepszy przepis na placek po cygańsku/ zbójnicku jaki jadłeś, i który z łatwością wykonasz w domu. Kilka prostych wskazówek jak go prawidłowo wykonać oraz pyszny gulasz i zakochasz się od pierwszego kęsa.
U mnie na pomorzu nazywany placek jest po cygańsku, wiem, że w innych regionach Polski- placek po zbójnicku, zbójnicki, zbójecki lub węgierski. Zwał jak zwał najważniejsze jest to, że jest bardzo smaczny i wykonany z naszych ziemniaków, które w kuchni polskiej królują. W domu uwielbiamy to danie więc już dawno temu postanowiłam zgłębić swą wiedzę w temacie i nauczyć się robić taki idealny. Cały myk dania polega na tym, by placek wysmażyć w taki sposób by się nie rozpadł i by ładnie zamknął się na farszu. Do tego pozostał chrupiący i delikatny a nie gumowy czy ciągnący. Placek po cygańsku ma rozpływać się w ustach i tworzyć idealną całość z gulaszem- przepis na wołowy znajdziesz TUTAJ. Z doświadczenia mogę doradzić kilka kroków- ważne jest jakiego gatunku ziemniaka użyjesz- najlepszy mączny z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej, druga sprawa- na jakiej tarce trzesz ziemniaki- moje ucieram mechanicznie, na grubych oczkach, co przy wysokich obrotach daje dość grube i długie wiórki ziemniaczane, oczywiście ręcznie mogą być również utarte. Bardzo ważne jest by ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody, ciasto będzie zwarte, delikatne i chrupiące. Następną ważną wskazówką jest ilość oleju- powinien wypełniać swobodnie całą patelnię. Placek po cygańsku podajemy z dobrym gulaszem, całość dekorujemy zieleniną i pysznym akcentem jest tu łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Do wysmażenia dwóch placków użyłam 1 kilogram ziemniaków, były ważone przed obraniem- to daje około 750 gram czystych ziemniaków po obraniu. Placki smażę na patelni która ma powierzchnię 24 centymetry.
- Czas przygotowania 2 czystych placków - 1 godzina
- Stopień trudności - średni
Składniki na placek:
- Ziemniaki - 1 kilogram
- Jaja - 2 sztuki
- Cebula - 1 duża
- Czosnek - 2 ząbki
- Mąka pszenna - 2 czubate łyżki
- Sól - 2 łyżeczki
- Śmietana kwaśna gęsta - 2 łyżki
- Szczypior krojony - 2 łyżki stołowe
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia - około 250 gram
Wykonanie placków:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i zetrzyj do ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
W masie pojawiło się dość sporo wody, przygotuj miskę i odciskaj ziemniaki dłońmi bardzo mocno z jej nadmiaru- przekładaj odciśnięte do miski.
Do odciśniętych ziemniaków z cebulą dodaj jaja, pieprz oraz mąkę , wymieszaj masę dokładnie. Na patelni rozgrzej olej z przepisu, na średnim poziomie maksymalnie, gdy będzie gorący podziel masę na dwie części i jedną z nich uformój wstępnie w dłoniach na kształt mniejszego placka.
ułóż delikatnie masę na środek patelni i płaską giętką łopatką rozprowadź masę na całości powierzchni, następnie smażący się już placek wygładź z wierzchu. Smaż z jednej strony do zrumienienia, trwa to około 7 minut.
Przełóż placek po cygańsku na drugą stronę, najlepiej użyć dwóch łopatek lub szpatułek i zdecydowanym ruchem przerzucić go na drugą stronę.
Smaż do zrumienienia kolejne około 7 minut. Zdejmij placek z patelni i osusz go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przełóż placek na talerz i nałóż odcedzony gulasz na jedną połowę, dolej sosu i nakryj całość drugą częścią. Posyp szczypiorkiem i dodaj na wierzch kwaśną śmietanę. Twój placek po cygańsku jest gotowy :-)
Thank you for rating this article.