Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kebab z kurczaka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

To najlepszy przepis na domowy kebab którego nie da się nawet porównać z popularnym fast- food kupowanym na mieście. Soczyste dobrze doprawione mięso, które nawet po odgrzaniu zachowuje swoje walory.

Do kebaba który Ci proponuję i do którego jakoś zabrać się nie mogłam i czego teraz bardzo żałuję i nadrabiam- użyłam mięsa z tylnych ćwiartek kurczaka, oczywiście łatwiej jest wykorzystać filet ale uważam osobiście, że tylnie ćwiartki są bardziej soczyste i ciekawsze w smaku. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu i myślę, że gdy zaplanuję pieczonego kurczaka to częściej będę decydować się na taki kebab. Mięso zamarynowałam 2 godziny przed pieczeniem, całe danie podałam z frytkami, surówką z pora na którą przepis znajdziesz TUTAJ oraz  sałatką z fetą przepis TUTAJ . Oczywiście można podać w tortilli czy z grzankami lub w sałatce. Kebab przygotowuję w piekarniku, potrzebne Ci będą także patyczki do szaszłyków oraz papier do pieczenia. 

- Czas przygotowania - 20 minut

- Ilość porcji - 3-4

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Ćwiartki tylnie kurczaka - 5-6 sztuk

- Oliwa - 1 łyżka stołowa

- Sól - 1 płaska łyżeczka

- Tymianek suszony - 1 płaska łyżeczka

- Przyprawa do grilla uniwersalna - 1 płaska łyżeczka

- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka

- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżeczki

- Cebula - 1 duża

- Jabłko - 1 średniej wielkości

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz, po czym ostrym nożem usuń kości. Ćwiartkę wystarczy ułożyć na desce skórą do dołu, naciąć wzdłuż kostki i wyciąć całość. Do miski dodaj wszystkie suche przyprawy plus oliwę i natrzyj marynatą mięso- odstaw na blat na 2 godziny.

Piekarnik nastaw na 190 stopni bez termo obiegu i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę obierz i przekrój na pół. Połówkę lub gruby plaster jabłka ułóż na cebuli i wbij w ich środek naraz kilka patyczków do szaszłyków.

Nadziewaj na nie mięso, można kawałki składać na pół, tak by zbyt dużo nie pozostawało luźno na bokach. Chodzi nam o to by mięso było bardziej zwarte niż luźne- pozwoli to zachować soczystość i strukturę kebaba.

 

Nadziej na górną warstwę połówkę jabłka i lekko dociśnij. Ustaw swój kebab na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu mięso ścinaj nożem z góry do dołu i podawaj z ulubionymi, wcześniej przygotowanymi dodatkami. Na pyszną sałatę którą podaję z kurczakiem a z kebabem jeszcze lepsza- przepis znajdziesz TUTAJ 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.