To najlepszy przepis na domowy kebab którego nie da się nawet porównać z popularnym fast- food kupowanym na mieście. Soczyste dobrze doprawione mięso, które nawet po odgrzaniu zachowuje swoje walory.
Do kebaba który Ci proponuję i do którego jakoś zabrać się nie mogłam i czego teraz bardzo żałuję i nadrabiam- użyłam mięsa z tylnych ćwiartek kurczaka, oczywiście łatwiej jest wykorzystać filet ale uważam osobiście, że tylnie ćwiartki są bardziej soczyste i ciekawsze w smaku. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu i myślę, że gdy zaplanuję pieczonego kurczaka to częściej będę decydować się na taki kebab. Mięso zamarynowałam 2 godziny przed pieczeniem, całe danie podałam z frytkami, surówką z pora na którą przepis znajdziesz TUTAJ oraz sałatką z fetą przepis TUTAJ . Oczywiście można podać w tortilli czy z grzankami lub w sałatce. Kebab przygotowuję w piekarniku, potrzebne Ci będą także patyczki do szaszłyków oraz papier do pieczenia.
- Czas przygotowania - 20 minut
- Ilość porcji - 3-4
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Ćwiartki tylnie kurczaka - 5-6 sztuk
- Oliwa - 1 łyżka stołowa
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Tymianek suszony - 1 płaska łyżeczka
- Przyprawa do grilla uniwersalna - 1 płaska łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżeczki
- Cebula - 1 duża
- Jabłko - 1 średniej wielkości
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz, po czym ostrym nożem usuń kości. Ćwiartkę wystarczy ułożyć na desce skórą do dołu, naciąć wzdłuż kostki i wyciąć całość. Do miski dodaj wszystkie suche przyprawy plus oliwę i natrzyj marynatą mięso- odstaw na blat na 2 godziny.
Piekarnik nastaw na 190 stopni bez termo obiegu i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę obierz i przekrój na pół. Połówkę lub gruby plaster jabłka ułóż na cebuli i wbij w ich środek naraz kilka patyczków do szaszłyków.
Nadziewaj na nie mięso, można kawałki składać na pół, tak by zbyt dużo nie pozostawało luźno na bokach. Chodzi nam o to by mięso było bardziej zwarte niż luźne- pozwoli to zachować soczystość i strukturę kebaba.
Nadziej na górną warstwę połówkę jabłka i lekko dociśnij. Ustaw swój kebab na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu mięso ścinaj nożem z góry do dołu i podawaj z ulubionymi, wcześniej przygotowanymi dodatkami. Na pyszną sałatę którą podaję z kurczakiem a z kebabem jeszcze lepsza- przepis znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.