Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pierogi ruskie

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Pierogi ruskie, to kulinarna wizytówka nie jednego domu w naszym kraju. Jedno ze sztampowych dań najlepszych restauracji w Polsce, najlepsze, uwielbiane przez niemal wszystkich- Tu nie można iść na skróty, podam Ci mój najlepszy przepis.

 Autorami ów pierogów ruskich są Polacy, piszę o tym gdyż mylnie kojarzona nazwa z innym krajem. Google podpowiada o tym od bardzo dawna, ale nie będę się zagłębiać w temat gdyż piszę artykuł by opowiedzieć Ci co zrobić by ciasto wyszło miękkie i cienkie a farsz mega smaczny i wyważony. Pierwsze podrygi z pierogami doświadczałam w kuchni Teściowej, nie zapomniany smak który ciężko powielić, zapamiętałam konsystencję farszu. Następnym autorytetem była moja Mama- dodawała przyprawę z którą nie spotkałam się w żadnych innych pierogach. Trzecią Osobą była Pani która dawno temu zdradziła mi technikę na swoje idealne ciasto. Połączyłam wszystkie ulubione warianty i powstały moje idealne pierogi ruskie :-), nad farszem sama pracowałam, aż osiągnęłam pożądany smak i konsystencję. Po pierwsze tutaj podobnie jak przy produkcji klusek śląskich, bardzo ważny jest gatunek ziemniaków- sprawdzony, sypki, mączny z dużą ilością skrobi. Jeżeli zabierasz się do pracy po raz pierwszy, doradź się kogoś bardziej doświadczonego jaki gatunek wybrać i gdzie takiego szukać w Twojej okolicy. Znane mi najlepsze to Gracja, Legenda, Bryza, Tajfun i Bursztyn. Oczywiście doświadczenie w kuchni robi swoje, najlepszy kucharz to taki który uczy się na własnych błędach i doświadczeniach ;-).Kolejnym wariantem jest twaróg- wybieram najlepszy, najbardziej naturalny, półtłusty. Nie mielony, ale także taki delikatny, że da się go rozgnieść widelcem i nie będzie grudek. No i to ciasto- ile domów tyle przepisów, doświadczone gospodynie mają swoje, ulubione które każdemu smakuje i każda z nas robi inaczej. Wypróbowałam wiele sposobów i zawsze wracam do sposobu z zaparzaną mąką. Mąkę wybieram zawsze pszenną typ 450. Niska zawartość glutenu z zaparzeniem mąki powoduje, że pierogi rozpływają się w ustach, ciasto jest miękkie, łatwo się kształtuje oraz naddaje przy lepieniu. 

W przepisie użyłam foremki do formowania pierogów, na każdą sztukę zużyłam 2 krążki ciasta oraz łyżkę stołową farszu(foremkę można pominąć i zalepić pierogi tradycyjnie). Krążki wykrawałam szklanką o średnicy 8,5 centymetra. Wyszło 2,500 kilograma surowych pierogów w ilości 35 sztuk. 

Pierogi ruskie można zamrozić- swoje zawsze mrożę surowe. Układam na desce lub płaskim półmisku podsypane dość solidnie mąką i układam tak by się nie dotykały- przymrożone przekładam do woreczków i przechowuję w zamrażarce. 

- Czas przygotowania - ok 2 godziny

- Ilość porcji - ok 4- 6

- Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto:

Mąka pszenna typ 450 - 750 gram plus do podsypania

Wrzątek - 500 gram

Woda zimna - 0,25 gram

Sól - 1 łyżeczka

Olej - 1 łyżka stołowa

 

Składniki na farsz:

Ziemniaki - 750 gram - 500 gram obranych 

Twaróg śmietankowy półtłusty - 0,40 kilograma

Masło - 1 łyżka stołowa

Boczek wędzony krojony - 100 gram 

Cebula - 2 duże sztuki

Maggi przyprawa w płynie- około 2 łyżko stołowe

Pieprz czarny mielony - 1 płaska łyżeczka 

Sól - opcjonalnie

 

Składniki na okrasę:

- Masło - 1 łyżka stołowa

- Cebula - 2 sztuki

- Boczek wędzony krojony- 100 gram

- Śmietana - dla smakoszy podana zimna bezpośrednio na pierogi

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obierz, umyj przekrój na 4-y i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, uważaj nie rozgotuj. Odcedź wodę a ziemniaki dodatkowo odparuj na gazie w garnku bez przykrycia- odstaw do lekkiego przestudzenia na około 20- 30 minut. Po tym czasie przeciśnij je przez praskę lub ubij na gładką masę. Odstaw do dalszego przestudzenia pod uchyloną przykrywką garnka.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni na niskim poziomie grzania rozpuść masło i następnie dodaj cebulę, smaż na średnim poziomie. Gdy cebula się zeszkli dodaj boczek i smaż na większym poziomie aż do zrumienienia- odstaw do wystudzenia.

Do zimnych ziemniaków dodaj twaróg i przeciśnij ponownie przez praskę do ziemniaków, aż do uzyskania gładkiej zwartej masy, dodaj pieprz, maggi oraz przestudzony boczek z cebulką- całość dokładnie wymieszaj, najlepiej dłonią- odstaw.

Przygotowanie ciasta:

 Do miski lub miksera planetarnego lub innego urządzenia przeznaczonego do wyrabiania ciasta wsyp mąkę i zalej wrzątkiem z przepisu, wymieszaj łyżką aż składniki się połączą. Dodaj zimną wodę oraz sól i olej i wyrabiaj ciasto na gładką zwartą masę. Blat podsyp mąką a ciasto podziel na 2 lub 3 kawałki i uformuj prostokąty- przykryj ściereczką.

Niech ciasto na pierogi odpocznie 10 minut. po tym czasie obsyp blat cienko mąką i rozwałkuj płat o grubości 2 milimetry. Wykrawaj kółka szklanką lub ulubioną wykrawaczką, nakładaj farsz i dokładnie zalep każdy pieróg.

Układaj pierogi na deskę lub półmisek dobrze obsypany mąką tak by się nie pokleiły.

Przygotowanie okrasy:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż chwilę cebulkę, dodaj boczek pokrojony w słupki i smaż do zrumienienia.

Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek po kilka sztuk i od momentu ponownego zagotowania wody z pierogami gotuj 1,5 minuty. Podawaj z okrasą oraz zimną śmietaną. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.