Kurczak po hawajsku, bardzo proste w wykonaniu, pyszne danie które na pewno powielisz. Od dziś Twój obiad nie będzie już nudny. Smakuje z wieloma dodatkami, a kuchnię wypełnią cudowne aromaty. Bardzo dobra opcja codzienna a i na rodzinny świąteczny obiad.
Do wykonania dania wybieram najbardziej popularną formę drobiu- czyli filet z kurczaka. Z jednej pojedynczej piersi z polędwiczką nakarmisz 3 Osoby. Danie jest wdzięczne, bo można miksować mięso z różnymi dodatkami. Po eksperymencie z brukselką oraz puree ziemniaczanym okazało się, że komponuje się super i powtórzyłam ten smak już nie raz. Z podanych składników każda porcja mięsa wyglądała niepozornie, ale zapieczone z dodatkami stanowi już sytą porcję, jeżeli chcesz uzyskać większe, bardziej okazałe porcje- należy liczyć 1 małą pojedynczą część piersi kurczaka na 1 osobę, oraz zwiększyć ilość pozostałych składników do przygotowania na przykład rodzinnego czy świątecznego obiadu.
Przy przygotowaniu filetów po hawajsku zrezygnowałam z panierki by smaki dobrze się wymieszały i skoro pojawia się ser i ananas to już wystarczająca ilość dodatków, nie chcę tutaj jeść bułki tartej, wykorzystuję jednak jajko- przy smażeniu pozwala zachować soczystość mięsa i dodaje smaczku. No i troszkę o ananasie. Konkretnie w tym daniu pojawił się świeży, ale można śmiało użyć konserwowego w lekkim syropie z puszki. Świeży- wystarczy obrać ze skóry, pokroić w kostkę pomijając twardy środek i krótko zagotować( ok 10 minut) w osłodzonej wodzie- 2 łyżki cukru na 1,5 szklanki wody. Odsączyć i posiekać i jeszcze raz odcisnąć z syropu. Wykonanie filetów kurczaka po hawajsku jest bardzo proste a decydując się na nie nie uwierzysz jak można urozmaicić smak od zwykłego, panierowanego kotleta. Do wykonania dania jest potrzebna duża głęboka patelnia z przykrywką, lub duża patelnia i piekarnik.
- Przygotowanie - 1 godzina w sumie
- Ilość porcji - 3
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
Pierś kurczaka - 1 duża z polędwiczką
Ananas słodzony - 6 łyżek stołowych lub 6 plastrów
Ser żółty - 6 dużych grubych plastrów
Sól - 0,5 łyżeczki
Tymianek suszony - 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona - 0,5 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżeczki
Jaja kurze - 3 sztuki
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyj i osusz, wytnij ewentualne kostki i błonki i podziel na 2 lub 3 części. Natrzyj solą, papryką słodką, tymiankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim- odstaw na minimum 1 godzinę.
Ananasy pokrój w drobną kostkę i odsącz w dłoniach z nadmiaru syropu- odstaw. Przygotuj także ser. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i na średnim poziomie temperatury ułóż na patelni na rozgrzany tłuszcz filety, na mięso wbij jajka. Smaż do lekkiego zrumienienia po czym obróć mięso oraz jajka na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut aż całe mięso się zetnie. Przełóż filety i resztę na blaszkę i na każdym ułóż po plastrze sera na to odsączone ananasy i każdy przykryj serem. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku 6-7 minut.
Filety kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie to bywa z ugotowaną do miękkości brukselką i ziemniaczkami. Jeżeli masz ochotę na konkretną i smaczną surówkę TUTAJ znajdziesz przepis na surówkę z pora a TUTAJ z selera.
Thank you for rating this article.