Nóżki z kurczaka w mega chrupiącej panierce lepszej niż z Kfc- możesz teraz przygotować w domu od A do Z i cieszyć się jego smakiem kiedy tylko masz ochotę. Mięso jest bardziej soczyste niż próbowałeś do tej pory i możesz zajadać z ulubionymi dodatkami do woli. Koniecznie wypróbuj przepis.
Ach ta chrupiąca panierka! Jak temu się oprzeć, staramy się unikać smażonych potraw, ale jeżeli się już decyduję to właśnie pada na mega soczystego w chrupiącej panierce kurczaka. Przygotowanie nie jest trudne, wręcz przeciwnie a i to jest fajne, że to ja decyduję w czym kurczaka usmażę. Przemysłowe frytury to przeważnie tłuszcz palmowy i inne składniki zupełnie mi nie znane- wybieram olej słonecznikowy lub po prostu smalec do czego mam zaufanie. Są trzy ważne czynności przy przygotowaniu kurczaka a'la kfc - by był dokładnie opanierowany, następnie to czas i temperatura smażenia. Swojego smażę we frytkownicy gdzie mam możliwość ustawić konkretną temperaturę czyli w tym wypadku 175 stopni- wyższa temperatura spowoduje zbyt szybkie usmażenie panierki a kurczak przy kości będzie surowy- jedzenie takiego niedosmażonego jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Możesz użyć głębokiej patelni lub garnka i zrobić to na wyczucie, może być zanurzony w tłuszczu do 3/4 ale należy go podczas smażenia obracać by z każdej strony się dobrze wysmażył. Taką ilość mięsa najlepiej wysmażyć na 2- 3 razy, zależy jakiej pojemności używasz naczynia, kurczaki powinny swobodnie się smażyć by się nie pokleiły. Mięso najlepiej gdyby przed smażeniem nabrało temperatury pokojowej- czyli należy je wyjąć z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Do Kfc uwielbiam sos Tzatziki, w tym przypadku także tak było, przepis znajdziesz TUTAJ, podałam kurczaka po prostu z sałatą, a na Colesław o niebo lepszą niż w restauracji gdzie tak podają- przepis TUTAJ.
Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 2 godziny przed podaniem. Przepis jest skomponowany w taki sposób by smakowało każdemu, panierka nie jest przesadnie pikantna by mogły konsumować także Ci co nie przepadają za zbyt ostrym jedzeniem- miłośnikom zalecam zwiększenie ilości pieprzu z papryki cayenne o jedną łyżeczkę.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Czas smażenia - 15 minut
- Ilość porcji - 8 - sztuk
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Podudzie z kurczaka - 8 sztuk
- Jaja - 2 sztuki
- Mąka pszenna - 6 czubatych łyżek
- Mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sól - 2 łyżeczki
- Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżka stołowa
- Papryka czerwona słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Chilli pieprz cayenne - 1 płaska łyżeczka
- Olej do smażenia - ok 2 litry
Przygotowanie:
Kurczaka umyj i osusz- natrzyj 1 łyżeczką soli, papryką słodką oraz czosnkiem niedźwiedzim- odstaw na 2 godziny.
Do miski wbij jaja i rozbełtaj widelcem lub rózgą kuchenną- dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 ziemniaczanej i pieprz cayenne- wszystko wymieszaj. Do osobnego naczynia wsyp pozostałą mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną oraz pozostałą sól i jeżeli wolisz bardziej pikantne jedzenie dodatkową łyżeczkę pieprzu cayenne- wymieszaj.
Przełóż kurczaki do masy z jajek i mąki, obtocz w masie. Rozgrzej tłuszcz do 175 stopni, gdy będzie gotowy każdą nóżkę obtocz w przygotowanej mące oraz jeszcze raz w masie i drugi raz w mące.
Dodaj nóżki z kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż 15 minut. W razie potrzeby przekładaj co 5 minut kawałki mięsa by dosmażyły się z każdej strony. Każdy kawałek przed podaniem odsącz chwilę na papierowym ręczniku. Twój kurczak a'la kfc jest gotowy. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.