Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Burrito

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Burrito, sycąca, pyszna lekko pikantna meksykańska przekąska którą pokochaliśmy równie mocno jak i placki tortilli. Wspaniale komponuje się z naszym polskim sosem czosnkowym i kolorową sałatką.

Uwielbiam szybkie rozwiązania w kuchni, szczególnie jak coś można przygotować także na później by domownicy sami się obdzielili posiłkiem. Między innymi nigdy będąc na zakupach nie zapominam o plackach tortilli- zawsze można coś z nich wyczarować "od ręki" czyli na przykład właśnie Burrito. Danie jest tak syte, że wystarczy jedna sztuka by się odpowiednio najeść. Podam Ci moją ulubioną wersję o delikatnej ostrości, a dla miłośników na prawdę pikantnej kuchni, czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska proponuję dodać do sosu mięsnego świeżą papryczkę chili oraz kilka kropel sosu tabasco. Przepis na sos do burrito jest tak skomponowany by nic nie wypływało ze środka a pomidory nie zabiły smaku mięsa co jest bazą tego posiłku. Uwielbiam i smak burrito i za to, że wystarczy przygotować mięsny sos a reszta domowników obsłuży się sama kiedy chce i o której mają ochotę, w każdym bądź razie wygoda ;-). Wybieram takie rozwiązania w dni kiedy nie mamy czasu zjeść razem obiadu lub gdy każdy wraca o innej porze dnia do domu. Do bezpośredniego przygotowania możesz użyć elektryczny grill lub piekarnik. Do dania wykorzystałam 8 placków pszennej tortilli o średnicy 24 centymetry.

- Czas przygotowania - 30 minut

- Ilość porcji - 6-8

- Stopień trudności - łatwy

Składniki :

- Placki tortilli pszennej - 6-8 sztuk

- Ser żółty dobrej jakości - 6-8 plastrów

- Mięso mielone wołowe - 1 kilogram

- Cebula - 2 sztuki średniej wielkości

- Papryka czerwona słodka - 1 mała

- Papryczka chili - 1 mała ( można pominąć dla wersji łagodnej)

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki stołowe

- Fasola czerwona konserwowa - 4 łyżki stołowe

- Koncentrat pomidorowy gęsty - 100 gram

- Sól - 1 łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - 0,5 płaskiej łyżeczki

- Pieprz cayenne - 0,5 płaskiej łyżeczki

- Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek obierz i odstaw. Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. na dużej i głębokiej patelni, na niskim poziomie temperatury rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli i zanim złapie kolor, podkręć temperaturę i dodaj mięso, smaż do momentu aż całe się zetnie dość często mieszając, jeżeli puści wodę smaż aż odparuje. Dodaj pokrojoną paprykę i ewentualnie chili. 

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i cały sos smaż jeszcze ok 10 minut by dobrze się przegryzł. Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek, pomieszaj całość i wyłącz patelnię. Sos powinien być gęsty.

Rozgrzej grill lub piekarnik do 200 stopni z termo obiegiem. Rozłóż placki i na każdy nałóż ser, na ser dodaj mięsny sos i zawiń każdy placek tortilli na 4-y.

Ułóż placki do burrito na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 8-10 minut aż złapią lekki kolor. Jeżeli szukasz inspiracji na równie szybkie w przygotowaniu danie, przepis na pyszne Haszu znajdziesz TUTAJ 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.