Burrito, sycąca, pyszna lekko pikantna meksykańska przekąska którą pokochaliśmy równie mocno jak i placki tortilli. Wspaniale komponuje się z naszym polskim sosem czosnkowym i kolorową sałatką.
Uwielbiam szybkie rozwiązania w kuchni, szczególnie jak coś można przygotować także na później by domownicy sami się obdzielili posiłkiem. Między innymi nigdy będąc na zakupach nie zapominam o plackach tortilli- zawsze można coś z nich wyczarować "od ręki" czyli na przykład właśnie Burrito. Danie jest tak syte, że wystarczy jedna sztuka by się odpowiednio najeść. Podam Ci moją ulubioną wersję o delikatnej ostrości, a dla miłośników na prawdę pikantnej kuchni, czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska proponuję dodać do sosu mięsnego świeżą papryczkę chili oraz kilka kropel sosu tabasco. Przepis na sos do burrito jest tak skomponowany by nic nie wypływało ze środka a pomidory nie zabiły smaku mięsa co jest bazą tego posiłku. Uwielbiam i smak burrito i za to, że wystarczy przygotować mięsny sos a reszta domowników obsłuży się sama kiedy chce i o której mają ochotę, w każdym bądź razie wygoda ;-). Wybieram takie rozwiązania w dni kiedy nie mamy czasu zjeść razem obiadu lub gdy każdy wraca o innej porze dnia do domu. Do bezpośredniego przygotowania możesz użyć elektryczny grill lub piekarnik. Do dania wykorzystałam 8 placków pszennej tortilli o średnicy 24 centymetry.
- Czas przygotowania - 30 minut
- Ilość porcji - 6-8
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Placki tortilli pszennej - 6-8 sztuk
- Ser żółty dobrej jakości - 6-8 plastrów
- Mięso mielone wołowe - 1 kilogram
- Cebula - 2 sztuki średniej wielkości
- Papryka czerwona słodka - 1 mała
- Papryczka chili - 1 mała ( można pominąć dla wersji łagodnej)
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki stołowe
- Fasola czerwona konserwowa - 4 łyżki stołowe
- Koncentrat pomidorowy gęsty - 100 gram
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Pieprz cayenne - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek obierz i odstaw. Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. na dużej i głębokiej patelni, na niskim poziomie temperatury rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli i zanim złapie kolor, podkręć temperaturę i dodaj mięso, smaż do momentu aż całe się zetnie dość często mieszając, jeżeli puści wodę smaż aż odparuje. Dodaj pokrojoną paprykę i ewentualnie chili.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i cały sos smaż jeszcze ok 10 minut by dobrze się przegryzł. Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek, pomieszaj całość i wyłącz patelnię. Sos powinien być gęsty.
Rozgrzej grill lub piekarnik do 200 stopni z termo obiegiem. Rozłóż placki i na każdy nałóż ser, na ser dodaj mięsny sos i zawiń każdy placek tortilli na 4-y.
Ułóż placki do burrito na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 8-10 minut aż złapią lekki kolor. Jeżeli szukasz inspiracji na równie szybkie w przygotowaniu danie, przepis na pyszne Haszu znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.