Zapiekane polędwiczki wieprzowe, pyszne danie na miano dobrej restauracji i dla wymagających gości w domu. Kilka smaków na jednym talerzu które idealnie się komponują. Jeżeli nie lubisz czy nie umiesz gotować, a chcesz zaskoczyć gości to to danie jest idealne dla Ciebie, koniecznie wypróbuj przepis.
Chociaż lista produktów do przygotowania dania nie jest krótka to uwierz mi, że warto a wszystko czego nie zużyjesz można wykorzystać do przygotowania innych dań. Na przykład ser pleśniowy gorgonzola idealnie pasuje do pysznego sosu do makaronu na który przepis znajdziesz TUTAJ, a dżemem z borówki leśnej można zastąpić żurawinę w TYM daniu. Ale do rzeczy, wbrew pozorom zapiekane polędwiczki wieprzowe przygotowuje się dość szybko i część dania można przygotować wcześniej. Polędwiczki są świetnym daniem na świąteczny stół, przekładanie porcji na półmisek nie sprawia najmniejszego problemu a całość z dodatkiem zieleniny prezentuje się świetnie.
Moja rodzina to danie wprost pokochała i udało mi się ich i siebie zaskoczyć małą kombinacją smaków włosko- polskich, a mi wpada do kolekcji mięso którego przygotowania w taki sposób na pewno się nie powstydzę a goście będą smacznie najedzeni.
Do przygotowania zapiekanych polędwiczek wieprzowych dla 4-ech osób użyłam naczynia do zapiekania o wymiarach 20/30 centymetry. Można podwoić lub potroić ilość produktów i przygotować danie dla dużej rodziny w większym naczyniu lub brytfance. Do przygotowania będzie Ci także potrzebna duża patelnia.
- Czas przygotowania - 40 minut
- Czas pieczenia - 20 minut
- Stopień trudności - łatwy
- Ilość porcji - 4
Składniki:
- Polędwica wieprzowa surowa - 1 sztuka ok 0,75 kilograma
- Pieczarki - 120 gram
- Pesto z bazylii - 2 łyżki stołowe
- Ser pleśniowy gorgonzola - 2 łyżki stołowe
- Zielona pietruszka suszona lub świeża szatkowana - 1 łyżka stołowe
- Ser żółty tarty - ok 100 gram
- Pomidor świeży - 1 duży
- Dżem z borówki leśnej - 2 łyżki stołowe
- Śmietana 30% słodka - 100 gram
- Sól i pieprz świeżo mielony
- Oliwa do smażenia
- Ziemniaki - 8 sztuk średnich
- Ogórki kiszone - 4 sztuki
- Serek kanapkowy ziołowy - 8 łyżeczek
- Zielenina do dekoracji - szczypior, bazylia świeża
Przygotowanie:
Polędwicę umyj i osusz oraz odetnij ostrym nożykiem błonki. Wykrój z mięsa 2-3 centymetrowe plastry (mi wychodzi 12- 14 sztuk) i każdy wybij delikatnie tłuczkiem do mięsa, tak by nie były cieńsze niż 1 centymetr, oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem i odstaw na blat- mięso powinno się zagrzać do temperatury pokojowej. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. W między czasie przygotuj resztę dodatków. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w 0,5 centymetrowe talarki- odstaw. Z pomidora wykrój 4 plastry lub więcej w zależności dla ilu osób danie przygotowujesz- odstaw. Ogórki przekrój wzdłuż na 4- odstaw. Poszatkuj szczypior. Do naczynia do pieczenia wlej 2 łyżki oliwy- odstaw.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż pieczarki aż złapią lekko złoty kolor, dodaj odrobinę pieprzu oraz zieloną pietruszkę na koniec smażenia i wymieszaj. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka a patelnia dość duża bo inaczej grzyby puszczą wodę- 1/3 podsmażonych pieczarek odłóż na małą patelnię lub rondelka a resztę do miski. Oczyść patelnię a piekarnik rozgrzej do 190 stopni z termo obiegiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i smaż polędwiczki na dość wysokiej temperaturze z obu stron, po 1 minucie na każdą stronę maksymalnie. Swoje smażę na 3 razy by mięso dobrze się ścięło. Polędwiczki układaj podsmażone w naczyniu w dwóch rzędach tak by nachodziły na siebie do połowy. Nie musisz się spieszyć, to dobrze, że mięso chwilę odpocznie. Gdy wysmażysz wszystko posól odrobinę polędwiczki, posmaruj po wierzchu pesto z bazylii, nałóż na to większą część pieczarek i posyp całość tartym serem, ułóż na każdą z 4ech części pomidory i na każdy nałóż ser pleśniowy, nalej do naczynia 2-3 łyżki śmietany i piecz 20 minut.
Do pieczarek w rondelku dolej odrobinę śmietany i podgrzewaj tak by utworzył się w miarę gęsty sos. Do drugiego rondelka dodaj dżem z borówki leśnej oraz 2 łyżki śmietany, także zredukuj na w miarę gęsty sosik.
Gorące ziemniaki natnij na 4 i w każde nacięcie nałóż serek kanapkowy, upieczone polędwiczki podawaj z sosem pieczarkowym oraz borówkowym i ogórkami kiszonymi oraz zieleniną. Smacznego
Thank you for rating this article.