Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zapiekane polędwiczki wieprzowe, pyszne danie na miano dobrej restauracji i dla wymagających gości w domu. Kilka smaków na jednym talerzu które idealnie się komponują. Jeżeli nie lubisz czy nie umiesz gotować, a chcesz zaskoczyć gości to to danie jest idealne dla Ciebie, koniecznie wypróbuj przepis.

 Chociaż lista produktów do przygotowania dania nie jest krótka to uwierz mi, że warto a wszystko czego nie zużyjesz można wykorzystać do przygotowania innych dań. Na przykład ser pleśniowy gorgonzola idealnie pasuje do pysznego sosu do makaronu na który przepis znajdziesz TUTAJ, a dżemem z borówki leśnej można zastąpić żurawinę w TYM daniu. Ale do rzeczy, wbrew pozorom zapiekane polędwiczki wieprzowe przygotowuje się dość szybko i część dania można przygotować wcześniej. Polędwiczki są świetnym daniem na świąteczny stół, przekładanie porcji na półmisek nie sprawia najmniejszego problemu a całość z dodatkiem zieleniny prezentuje się świetnie.

Moja rodzina to danie wprost pokochała i udało mi się ich i siebie zaskoczyć małą kombinacją smaków włosko- polskich, a mi wpada do kolekcji mięso którego przygotowania w taki sposób na pewno się nie powstydzę a goście będą smacznie najedzeni.

Do przygotowania zapiekanych polędwiczek wieprzowych dla 4-ech osób użyłam naczynia do zapiekania o wymiarach 20/30 centymetry. Można podwoić lub potroić ilość produktów i przygotować danie dla dużej rodziny w większym naczyniu lub brytfance. Do przygotowania będzie Ci także potrzebna duża patelnia. 

- Czas przygotowania - 40 minut

- Czas pieczenia - 20 minut

- Stopień trudności - łatwy

- Ilość porcji - 4

Składniki:

- Polędwica wieprzowa surowa - 1 sztuka ok 0,75 kilograma

- Pieczarki - 120 gram

- Pesto z bazylii - 2 łyżki stołowe

- Ser pleśniowy gorgonzola - 2 łyżki stołowe

- Zielona pietruszka suszona lub świeża szatkowana - 1 łyżka stołowe

- Ser żółty tarty - ok 100 gram

- Pomidor świeży - 1 duży

- Dżem z borówki leśnej - 2 łyżki stołowe

- Śmietana 30% słodka - 100 gram

- Sól i pieprz świeżo mielony

- Oliwa do smażenia

- Ziemniaki - 8 sztuk średnich

- Ogórki kiszone - 4 sztuki

- Serek kanapkowy ziołowy - 8 łyżeczek 

- Zielenina do dekoracji - szczypior, bazylia świeża

Przygotowanie:

Polędwicę umyj i osusz oraz odetnij ostrym nożykiem błonki. Wykrój z mięsa 2-3 centymetrowe plastry (mi wychodzi 12- 14 sztuk) i każdy wybij delikatnie tłuczkiem do mięsa, tak by nie były cieńsze niż 1 centymetr, oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem i odstaw na blat- mięso powinno się zagrzać do temperatury pokojowej. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. W między czasie przygotuj resztę dodatków. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w 0,5 centymetrowe talarki- odstaw. Z pomidora wykrój 4 plastry lub więcej w zależności dla ilu osób danie przygotowujesz- odstaw. Ogórki przekrój wzdłuż na 4- odstaw. Poszatkuj szczypior. Do naczynia do pieczenia wlej 2 łyżki oliwy- odstaw. 

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż pieczarki aż złapią lekko złoty kolor, dodaj odrobinę pieprzu oraz zieloną pietruszkę na koniec smażenia i wymieszaj. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka a patelnia dość duża bo inaczej grzyby puszczą wodę- 1/3 podsmażonych pieczarek odłóż na małą patelnię lub rondelka a resztę do miski. Oczyść patelnię a piekarnik rozgrzej do 190 stopni z termo obiegiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i smaż polędwiczki na dość wysokiej temperaturze z obu stron, po 1 minucie na każdą stronę maksymalnie. Swoje smażę na 3 razy by mięso dobrze się ścięło. Polędwiczki układaj podsmażone w naczyniu w dwóch rzędach tak by nachodziły na siebie do połowy. Nie musisz się spieszyć, to dobrze, że mięso chwilę odpocznie. Gdy wysmażysz wszystko posól odrobinę polędwiczki, posmaruj po wierzchu pesto z bazylii, nałóż na to większą część pieczarek i posyp całość tartym serem, ułóż na każdą z 4ech części pomidory i na każdy nałóż ser pleśniowy, nalej do naczynia 2-3 łyżki śmietany i piecz 20 minut.

Do pieczarek w rondelku dolej odrobinę śmietany i podgrzewaj tak by utworzył się w miarę gęsty sos. Do drugiego rondelka dodaj dżem z borówki leśnej oraz 2 łyżki śmietany, także zredukuj na w miarę gęsty sosik. 

Gorące ziemniaki natnij na 4 i w każde nacięcie nałóż serek kanapkowy, upieczone polędwiczki podawaj z sosem pieczarkowym oraz borówkowym i ogórkami kiszonymi oraz zieleniną. Smacznego

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.