Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kurczak pieczony w mandarynkach

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Kurczak pieczony w mandarynkach, wspaniały i o lekko wytrawnym smaku, pieczony w całości zachowuje swoją soczystość a dobór przypraw sprawia, że staję się wyjątkowym daniem które śmiało można zaserwować gościom. 

Kurczak pieczony w mandarynkach wspaniale prezentuje się podany w całości razem z sosem. Gdy jest dobrze dopieczony jak w tym przypadku, porcjowanie nie jest trudne, wystarczy przekroić mostek i grzbiet oraz oddzielić piersi od udek i gotowe. Najlepiej do tego przydadzą się nożyce kuchenne. Chociaż na co dzień decyduję się na pieczenie wyporcjowanego kurczaka to zawsze pamiętam jak smakuje pieczony kurczak w mandarynkach w całości, to idealne danie na święta, cały dom wypełnia zapach mięsa w mandarynkach a właśnie z takimi smakami kojarzy nam się grudzień. Do dania wybieraj mięso dobrej jakości, świeże, nie mrożone i ze sprawdzonej hodowli. Do przygotowania kurczaka w mandarynkach będziesz potrzebować brytfanki lub głębszej blaszki do pieczenia

- Czas przygotowania - 15 minut

- Czas pieczenia - 1,40 minut

- Stopień trudności - łatwe

- Ilość porcji - 4 - 6

Składniki:

- Kurczak świeży - 1 cały 1,80 kilograma

- Mandarynki świeże słodkie - 8 sztuk średniej wielkości

- Tymianek suszony - 1 płaska łyżka stołowa

- Sól - 1 płaska łyżka stołowa

- Pieprz czarny mielony - 1 płaska mała łyżeczka

- Papryka słodka mielona - 0,5 płaskiej łyżeczki stołowej

- Czosnek świeży - 1 duży ząbek

- Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy - 4-5 łyżek stołowych

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz. Mandarynki obierz ze skórki, jeżeli jest dużo białej także ją usuń, podziel mandarynki na segmenty. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj oliwą oraz przyprawami i czosnkiem z każdej strony oraz w środku i włóż do brytfanki - odstaw na 2 godziny by nabrało temperatury pokojowej. 10 minut przed zamierzeniem pieczenia nastaw piekarnik na 180 stopni bez termo obiegu, przygotuj na środkowym poziomie kratkę lub blaszkę. Do kurczaka wlej 0,5 litra wody oraz dodaj do niej mandarynki. Piecz 1,40 minut. Po upływie 40-u minut otwórz piekarnik i podlej całego kurczaka po wierzchu oraz w środku sosem z pieczenia, dzięki temu skórka nie przesuszy się a mięso będzie soczyste. Kurczaka podawaj z dodatkami, przepisy na wspaniałe surówki znajdziesz TUTAJ

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.