Kurczak pieczony w mandarynkach, wspaniały i o lekko wytrawnym smaku, pieczony w całości zachowuje swoją soczystość a dobór przypraw sprawia, że staję się wyjątkowym daniem które śmiało można zaserwować gościom.
Kurczak pieczony w mandarynkach wspaniale prezentuje się podany w całości razem z sosem. Gdy jest dobrze dopieczony jak w tym przypadku, porcjowanie nie jest trudne, wystarczy przekroić mostek i grzbiet oraz oddzielić piersi od udek i gotowe. Najlepiej do tego przydadzą się nożyce kuchenne. Chociaż na co dzień decyduję się na pieczenie wyporcjowanego kurczaka to zawsze pamiętam jak smakuje pieczony kurczak w mandarynkach w całości, to idealne danie na święta, cały dom wypełnia zapach mięsa w mandarynkach a właśnie z takimi smakami kojarzy nam się grudzień. Do dania wybieraj mięso dobrej jakości, świeże, nie mrożone i ze sprawdzonej hodowli. Do przygotowania kurczaka w mandarynkach będziesz potrzebować brytfanki lub głębszej blaszki do pieczenia
- Czas przygotowania - 15 minut
- Czas pieczenia - 1,40 minut
- Stopień trudności - łatwe
- Ilość porcji - 4 - 6
Składniki:
- Kurczak świeży - 1 cały 1,80 kilograma
- Mandarynki świeże słodkie - 8 sztuk średniej wielkości
- Tymianek suszony - 1 płaska łyżka stołowa
- Sól - 1 płaska łyżka stołowa
- Pieprz czarny mielony - 1 płaska mała łyżeczka
- Papryka słodka mielona - 0,5 płaskiej łyżeczki stołowej
- Czosnek świeży - 1 duży ząbek
- Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy - 4-5 łyżek stołowych
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz. Mandarynki obierz ze skórki, jeżeli jest dużo białej także ją usuń, podziel mandarynki na segmenty. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj oliwą oraz przyprawami i czosnkiem z każdej strony oraz w środku i włóż do brytfanki - odstaw na 2 godziny by nabrało temperatury pokojowej. 10 minut przed zamierzeniem pieczenia nastaw piekarnik na 180 stopni bez termo obiegu, przygotuj na środkowym poziomie kratkę lub blaszkę. Do kurczaka wlej 0,5 litra wody oraz dodaj do niej mandarynki. Piecz 1,40 minut. Po upływie 40-u minut otwórz piekarnik i podlej całego kurczaka po wierzchu oraz w środku sosem z pieczenia, dzięki temu skórka nie przesuszy się a mięso będzie soczyste. Kurczaka podawaj z dodatkami, przepisy na wspaniałe surówki znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.