Pieczony filet z łososia, bardzo soczysty, aromatyczny, delikatny idealny na święta i nie tylko. Prezentuję Ci najprostszy i moim zdaniem najlepszy przepis by cieszyć się jego smakiem. Tego dania się nie powstydzisz, to smakuje wszystkim, koniecznie zapisz przepis.
Uwielbiam pieczonego łososia, nie tylko za smak ale także dlatego, że łatwo przygotować to danie i jest doskonałym wyborem na święta, szczególnie, że nie oszczędzamy się wtedy przy pracy nad przygotowaniami do nich. By przyrządzić naprawdę smaczny pieczony filet z łososia zaczynamy od wyboru ryby. Swoją wybieram ze świeżej dostawy, o pięknym różowym kolorze, dość gruby, ze skórą i bez ości. Taki wybór pozwoli zaoszczędzić na czasie, by wyciągnąć ości potrzeba dłuższą chwilę cierpliwości. Lubię filet z łososia ze skórą gdyż właśnie przy niej znajduje się ten zdrowy tłuszcz, nie przeocz przy konsumpcji ;-). Najczęściej wybieramy się po zakup ryby do dużych sklepów sieciowych, taką rybę należy dobrze wypłukać w zimnej wodzie, najlepiej kilka razy aż woda nie będzie ani mętna czy pieniąca się, nigdy nie ma pewności czy nie została nasmarowana środkami przedłużającymi świeżość. Myję łososia zanim podzielę go na porcje, a po umyciu czy wypłukaniu odstawiam by dobrze odciekł z wody. Łososia doprawiam maksymalnie 1 godzinę przed pieczeniem, to wystarczający czas by dobrze przeszedł przyprawami i nie był mdły. Możesz w tym czasie przygotować dodatki, świetnie smakuje po prostu z gotowanymi ziemniakami i sałatkami a kilka pasujących znajdziesz TUTAJ, można ziemniaki przygotować w chrupiącej panierce jak na foto, a przepis jak je przygotować w prosty sposób znajdziesz TUTAJ.
Do przygotowania pieczonego filetu łososia będziesz potrzebować średniej głębokości naczynia do pieczenia, blaszki lub brytfanki. Pieczemy bez przykrycia, bez aluminiowej folii. Z jednego dużego płata ryby, czyli jej połowy która waży ok 1 kilograma, otrzymasz mniej więcej 7 porcji łososia. Z grubszej części wycinam równe kawałki, gdy mięso łososia przy ogonie jest chudsze, wykrajam większe porcje. Można pomagać sobie wagą lub zakupić wyporcjowanego łososia.
- Ilość porcji - 7-8
- Czas przygotowania - 20 minut
- Czas pieczenia - 20 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Filet łososia ze skórą - 1-1,20kg
- Cytryna - 1 sztuka
- Masło - 4 łyżeczki
- Zielona pietruszka natka - kilka gałązek
- Czosnek świeży - 4 duże ząbki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony gruboziarnisty - 1 łyżeczka
Składniki na sos koperkowy:
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie 500 gram
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- Koperek poszatkowany - 2 łyżki stołowe
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
Filet z łososia odwróć skórą do góry i sprawdź czy łuski zostały usunięte, jeżeli nie to oskrob je "pod włos" delikatnie ostrym nożem. Filet opłucz kilka razy w wodzie i odstaw by obciekł.
Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę- odstaw. Przygotuj łodyżki zielonej pietruszki. Wykrój z fileta łososia równe porcje i ułóż w naczyniu do pieczenia, posól i popieprz kawałki ryby z każdej strony i finalnie pozostaw je skórą do dołu. Na wierzch każdego kawałka łososia nałóż masło, oraz czosnek, pietruszkę i cytrynę- odstaw na 1 godzinę i pozostaw na blacie.
W tym czasie przygotuj sos koperkowy z podanych składników, wystarczy wymieszać, przełożyć do czystej miseczki i podać z rybą.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termo obiegiem, wstaw naczynie z rybą i piecz 20 minut. Pieczony filet z łososia podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeżeli szukasz inspiracji na proste przygotowanie posiłku z dorsza, to przepis znajdziesz TUTAJ.