Bitki wołowe, pyszne i wyjątkowe danie gdzie wydobędziesz smak mięsa. Bardzo wypada zaserwować gościom i świetne rozwiązanie by nasycić rodzinę. Smaczne z kaszą, kluskami, ziemniakami i kopytkami.
W internecie znajdziesz tysiące przepisów na bitki wołowe, każdy brzmi smacznie i jest wyjątkowy. Przedstawię Ci mój z mojego rodzinnego domu, sprawdzony i nie przesiąknięty masą przypraw. Wydobędziesz głęboki smak wołowiny i nacieszysz się nim w pysznym sosie. Do wykonania bitek wołowych wybieram udziec wołowy, wymaga to długiego gotowania, ale mam pewność, że mięso mi się nie rozpadnie i ładnie prezentuje się na talerzu, łatwo je także wy serwować by goście sami bez trudu nakładali z półmiska na talerze. Przygotowanie bitek wołowych planuję z wyprzedzeniem. Jednego dnia porcjuję świeżo zakupione mięso a następnego gotuję. Zazwyczaj jest to po południe, więc konsumujemy bitki wołowe na obiad jeszcze następnego dnia. Pamiętaj by bitek nie solić ani nie doprawiać niczym innym niż podam w przepisie, nie obtaczaj mięsa także w mące, sama/ sam zdecydujesz na koniec czy swój sos chcesz zaklepać po za tym umiejętne usmażenie bitek wołowych nie wymaga dodatkowego zamykania porów mąką. Nie spiesz się, to danie potrzebuje wolno się pogotować, to ostatniej fazy doprawiania przystąp gdy mięso będzie już dało się kroić bez problemu ale zanim zacznie się rozpadać. Tutaj zależy dużo od mięsa, przerośnięta wołowina będzie długo twarda, najlepiej zamówić lub kupić w sprawdzonym sklepie, można poprosić o pomoc w zakupie bardziej doświadczoną osobę. W przepisie przewidziane są suszone grzyby, dopilnuj by w Twoim daniu znalazły się takie ze sprawdzonego źródła, najlepiej aromatyczne borowiki.
- Ilość porcji - 8- 10
- Czas przygotowania - ok 1 godzina
- Czas gotowania - 2- 3 godziny
- Stopień trudności- średni
Składniki na bitki wołowe:
- Udziec wołowy- 1,5 kg.
- Cebula- 0,5 kg.
- Grzyby suszone- 200 gram
- Ogórek kiszony- 4 duże sztuki
- Musztarda łagodna - 1 słoik
- Olej do smażenia
- Sól- ok 1 płaska łyżeczka
- Pieprz czarny mielony- ok 1 płaska łyżeczka
- Mąka pszenna- opcjonalnie
Wykonanie bitek wołowych:
Wołowinę na bitki umyj i odstaw by obciekła. Przełóż mięso na deskę i pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości 0,75 centymetra.
Tłuczkiem do mięsa rozklep każdy kotlet jak najcieniej, nie zawsze się to udaje ale cierpliwości. Jeżeli mięso jest oporne natnij włókna delikatnie ostrym dużym nożem na skos i ponów próbę. Każdy plaster mięsa nie powinien być grubszy niż 0,5 centymetra a najlepiej cieńszy. Nasmaruj dokładnie mięso musztardą i ułóż kotlety jeden na drugim, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Kolejnego dnia bitki wołowe nasmarowane musztardą wyjmij z lodówki co najmniej 2 godziny zanim zaczniesz je smażyć. Mięso powinno nabrać temperatury pokojowej, a przynajmniej troszkę ją podnieść powyżej panującej w lodówce. W misce namocz w 0,5 litra wody grzyby, powinny stać 1 godzinę co najmniej. W dużym garnku o pojemności co najmniej 4 litry, zagotuj wodę- 2 litry, w między czasie przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej ok 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego, tłuszcz powinien być dość mocno rozgrzany. Układaj na patelni po 2-3 bitki wołowe i smaż z obu stron po 1 minucie. mięso ma zamknąć szybko pory. Przekładaj od razu do gotującej się wody w garnku i powtarzaj czynność, ewentualnie usuwaj z patelni musztardę która za moment się przypali i dolej oliwy- mięso układaj zawsze na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy wysmażysz mięso na bitki wołowe, zmniejsz poziom gotowania i przykryj garnek.
Cebulę obierz i poszatkuj w pióra, na oczyszczonej patelni na niewielkiej ilości oliwy lub oleju, na niskim poziomie grzania podsmaż ją delikatnie aż się zeszkli- dodaj do bitek wołowych- przykryj i dalej duś na nie dużym poziomie, pilnuj jednak by się mięso gotowało. Dodaj razem z wodą w której się moczyły- grzyby- gotuj dalej.
Podczas gotowania pilnuj by bitki wołowe były przykryte sosem, ewentualnie dolewaj wrzątku. W między czasie dodaj pieprz do smaku, z solą zaczekaj aż dodasz ogórki.
Pod koniec gotowania ogórki pokrój w paseczki albo talarki i dodaj do bitek wołowych, po chwili gotowania posmakuj sos i posól wedle uznania do smaku. Jeżeli chcesz gęsty sos zaklep go mąką pszenną- w miseczce rozrób łyżkę stołową mąki z wodą na gładką masę, dolej trochę gorącego sosu i ponownie wymieszaj- dodaj do bitek i pomieszaj by sos pobrał zawiesinę. Jeżeli sos jest nadal rzadki, ponów czynność.
Twoje bitki wołowe są gotowe, podawaj z kluskami, ziemniakami, kopytkami lub kaszą, przepis na doskonałe buraczki pasujące do dania znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.