Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Haszu

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Haszu, to bardzo szybkie w wykonaniu danie o orientalnym smaku. Doskonale smakuje z chrupiącą bułką oraz sosem czosnkowym. Jeżeli jedząc to danie jeszcze nie odkryłeś tej specyficznej nuty smaku to koniecznie wypróbuj przepis ,to Cię zaskoczy na pewno, tylko łatwo dostępne składniki. To danie smakuje wszystkim!

Haszu to moje ulubione danie w jednej z restauracji miasta w którym mieszkam. Serwują tam fast-food kuchni arabskiej, niestety nie pokrywa się to z informacjami które napotkałam w internecie, na stronach pojawiają się informacje o kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy tureckiej itd. Swoje ulubione danie znam osobiście właśnie stamtąd, postanowiłam je podrobić jest tak pyszne. Lekko pikantne, ze słodkawym posmakiem idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. W daniu wykorzystałam bułki do burgerów które można zakupić w miejscowych piekarniach. mam to szczęście, że mi najlepsi piekarze zrobili na specjalne zamówienie :-) z tą chrupiącą bułką haszu smakuje idealnie. Przygotowując danie, nie oszczędzaj na cebuli, ona w dużej mierze podkreśla smak dania i daje słodkawy posmak. 

- Czas przygotowania - 30 minut

- ilość porcji - ok 5, zależy od wielkości pieczywa

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki na farsz:

- Mięso mielone wołowe lub mieszane - 0,800 gram

- Cebula duża - 2 sztuki lub 3 średniej wielkości

- Sól - 1 łyżeczka czubata

- Cynamon mielony - 1,5 łyżeczki

- Pieprz cayenne - szczypta

- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki

- Papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki

- Pieprz ziołowy - 0,5 łyżeczki

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Koncentrat pomidorowy - 100 gram

- Oliwa do smażenia - 4 łyżki stołowe

Składniki na sos:

- Majonez - 2 czubate łyżki stołowe

- Jogurt naturalny - 2 czubate łyżki stołowe

- Czosnek świeży - 2 duże ząbki

- Sól - 0,5 płaskiej łyżeczki

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Koperek świeży - 2 łyżeczki posiekanego bez łodyg

Przygotowanie sosu:

Do miseczki dodaj majonez i dokładaj jogurt mieszając, w ten sposób unikniesz grudek w sosie. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do sosu, dodaj pieprz, sól oraz poszatkowany drobno koperek- wymieszaj i odstaw do lodówki. 

 

Przygotowanie farszu:

Z bułek odkrój "kapelusze" i wydrąż środki, ułóż na blaszce do pieczenia a kapelusze obok. W między czasie przygotowywania mięsa rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. 5 minut przed końcem przygotowywania mięsa, wstaw bułki do piekarnika i podgrzewaj aż skórka zrobi się chrupiąca.

Cebulę obierz, przekrój na połówki i pokrój w drobną kosteczkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę na niskim stopniu grzania i zeszklij ją, powinna zrobić się miękka, nie powinna się zrumienić. Podkręć temperaturę i dodaj mięso, smaż mieszając od czasu do czasu aż całe się zetnie. Dodaj sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, cayenne , paprykę ostrą, oraz cynamon i dalej smaż z przyprawami. Do szklanki nalej do połowy wodę i rozprowadź w niej koncentrat- dodaj do mięsa wymieszaj i jak się zagotuje to wyłącz kuchenkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa- wymieszaj. 

Farsz haszu nakładaj do gorących bułek po brzegi i przykryj kapeluszami, podawaj z zimnym sosem czosnkowym. Smacznego :-) 

 

 

 

 

Ocena
1.00 of 5 - 3 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.