Haszu, to bardzo szybkie w wykonaniu danie o orientalnym smaku. Doskonale smakuje z chrupiącą bułką oraz sosem czosnkowym. Jeżeli jedząc to danie jeszcze nie odkryłeś tej specyficznej nuty smaku to koniecznie wypróbuj przepis ,to Cię zaskoczy na pewno, tylko łatwo dostępne składniki. To danie smakuje wszystkim!
Haszu to moje ulubione danie w jednej z restauracji miasta w którym mieszkam. Serwują tam fast-food kuchni arabskiej, niestety nie pokrywa się to z informacjami które napotkałam w internecie, na stronach pojawiają się informacje o kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy tureckiej itd. Swoje ulubione danie znam osobiście właśnie stamtąd, postanowiłam je podrobić jest tak pyszne. Lekko pikantne, ze słodkawym posmakiem idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. W daniu wykorzystałam bułki do burgerów które można zakupić w miejscowych piekarniach. mam to szczęście, że mi najlepsi piekarze zrobili na specjalne zamówienie :-) z tą chrupiącą bułką haszu smakuje idealnie. Przygotowując danie, nie oszczędzaj na cebuli, ona w dużej mierze podkreśla smak dania i daje słodkawy posmak.
- Czas przygotowania - 30 minut
- ilość porcji - ok 5, zależy od wielkości pieczywa
- Stopień trudności - łatwe
Składniki na farsz:
- Mięso mielone wołowe lub mieszane - 0,800 gram
- Cebula duża - 2 sztuki lub 3 średniej wielkości
- Sól - 1 łyżeczka czubata
- Cynamon mielony - 1,5 łyżeczki
- Pieprz cayenne - szczypta
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki
- Pieprz ziołowy - 0,5 łyżeczki
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - 100 gram
- Oliwa do smażenia - 4 łyżki stołowe
Składniki na sos:
- Majonez - 2 czubate łyżki stołowe
- Jogurt naturalny - 2 czubate łyżki stołowe
- Czosnek świeży - 2 duże ząbki
- Sól - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Koperek świeży - 2 łyżeczki posiekanego bez łodyg
Przygotowanie sosu:
Do miseczki dodaj majonez i dokładaj jogurt mieszając, w ten sposób unikniesz grudek w sosie. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do sosu, dodaj pieprz, sól oraz poszatkowany drobno koperek- wymieszaj i odstaw do lodówki.
Przygotowanie farszu:
Z bułek odkrój "kapelusze" i wydrąż środki, ułóż na blaszce do pieczenia a kapelusze obok. W między czasie przygotowywania mięsa rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. 5 minut przed końcem przygotowywania mięsa, wstaw bułki do piekarnika i podgrzewaj aż skórka zrobi się chrupiąca.
Cebulę obierz, przekrój na połówki i pokrój w drobną kosteczkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę na niskim stopniu grzania i zeszklij ją, powinna zrobić się miękka, nie powinna się zrumienić. Podkręć temperaturę i dodaj mięso, smaż mieszając od czasu do czasu aż całe się zetnie. Dodaj sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, cayenne , paprykę ostrą, oraz cynamon i dalej smaż z przyprawami. Do szklanki nalej do połowy wodę i rozprowadź w niej koncentrat- dodaj do mięsa wymieszaj i jak się zagotuje to wyłącz kuchenkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa- wymieszaj.
Farsz haszu nakładaj do gorących bułek po brzegi i przykryj kapeluszami, podawaj z zimnym sosem czosnkowym. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.