Karkówka w kapuście z woreczka to super pomysł na szybki obiad który przygotujesz w jednym naczyniu. Danie jest niezwykle soczyste, przepełnione aromatami i możesz je stworzyć bez użycia dodatkowego tłuszczu. Kilka nie drogich składników, które razem skomponowane idealnie do siebie pasują.
Chociaż dużo gotuję, człowiek uczy się przez całe życie. O woreczkach do pieczenia rzecz jasna słyszałam jak pewnie każdy z nas ale jakoś nie było mi dane, ważne jednak uważam by ten pomysł był stworzony od serca, czyli bez gotowych mieszanek a doprawiony po swojemu. Wyszło super i smakowało wyśmienicie. Lekkie, nie tłuste i aromatyczne danie z karkówką w roli głównej takie w sam raz by nie toczyć się po posiłku a czuć przyjemne uczucie sytości. Karkówka przygotowana w taki sposób, czyli upieczona w woreczku, we własnym sosie z dodatkami jest wyjątkowo miękka i soczysta. Więc taki sposób serwowania niektórych posiłków trafił do mojego menu na stałe. Do przygotowania będzie Ci potrzebne żaroodporne naczynie do pieczenia oraz woreczek do pieczenia- ja zaopatrzyłam się w taki, który odcinasz na wielkość która Ci odpowiada i zamykasz na załączone druciki jak cukierek. Wszystkie składniki przygotowałam dzień wcześniej co ułatwiło mi serwowanie obiadu w zabieganym dniu i by znaleźć też czas dla siebie rzecz jasna ;-).
- Przygotowanie - 30 minut
- Czas pieczenia - 50 minut
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Karkówka wieprzowa - 500 gram
- Ziemniaki średniej wielkości - 6-7 sztuk
- Kapusta biała głowiasta - 1/4 główki
- Cebula - 2 średniej wielkości
- Boczek surowy lub parzony - 100 gram
- Musztarda - 1 czubata łyżka stołowa
- Sól - 2 łyżeczki płaskie
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Kminek - szczypta
Przygotowanie:
Karkówkę umyj osusz oraz pokrój w kostkę 2/2 centymetry. Dodaj do niej musztardę, łyżeczkę soli, oraz paprykę i pieprz- wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, góra dół bez termo obiegu. Ziemniaki obierz i umyj, oraz przekrój na 4,wielkość powinna być taka by cząstki nie rozpadły się podczas pieczenia- odstaw. Kapustę poszatkuj drobno bez głąba jak na surówkę lub bigos i dodaj do niej pozostała łyżeczkę soli- wymieszaj. Cebulę obierz, przekrój na połówki i pokrój w pióra lub półksiężyce- dodaj do kapusty. Boczek pokrój w drobną kostkę.
Przygotuj woreczek do pieczenia ze sporym zapasem, tak by po włożeniu wszystkich składników wypełniały tylko połowę worka albo i mniej- zabezpiecz dobrze końcówkę i dodaj do środka wszystkie składniki , zabezpiecz dobrze drugi koniec i wszystko wymieszaj dokładnie. Włóż szczelnie zamknięty woreczek do pieczenia do naczynia przeznaczonego do pieczenia, nakłuj 2,3 razy końcówką ostrego noża i wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut. Twoja karkówka w kapuście z woreczka będzie super smakowała z przepyszną surówką z selera na którą przepis znajdziesz TUTAJ.
Thank you for rating this article.