Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Karkówka w kapuście z woreczka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Karkówka w kapuście z woreczka to super pomysł na szybki obiad który przygotujesz w jednym naczyniu. Danie jest niezwykle soczyste, przepełnione aromatami i możesz je stworzyć bez użycia dodatkowego tłuszczu. Kilka nie drogich składników, które razem skomponowane idealnie do siebie pasują. 

 Chociaż dużo gotuję, człowiek uczy się przez całe życie. O woreczkach do pieczenia rzecz jasna słyszałam jak pewnie każdy z nas ale jakoś nie było mi dane, ważne jednak uważam by ten pomysł był stworzony od serca, czyli bez gotowych mieszanek a doprawiony po swojemu. Wyszło super i smakowało wyśmienicie. Lekkie, nie tłuste i aromatyczne danie z karkówką w roli głównej takie w sam raz by nie toczyć się po posiłku a czuć przyjemne uczucie sytości. Karkówka przygotowana w taki sposób, czyli upieczona w woreczku, we własnym sosie z dodatkami jest wyjątkowo miękka i soczysta. Więc taki sposób serwowania niektórych posiłków trafił do mojego menu na stałe. Do przygotowania będzie Ci potrzebne żaroodporne naczynie do pieczenia oraz woreczek do pieczenia- ja zaopatrzyłam się w taki, który odcinasz na wielkość która Ci odpowiada i zamykasz na załączone druciki jak cukierek. Wszystkie składniki przygotowałam dzień wcześniej co ułatwiło mi serwowanie obiadu w zabieganym dniu i by znaleźć też czas dla siebie rzecz jasna ;-). 

- Przygotowanie - 30 minut

- Czas pieczenia - 50 minut

- Ilość porcji - 4

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki:

- Karkówka wieprzowa - 500 gram

- Ziemniaki średniej wielkości - 6-7 sztuk

- Kapusta biała głowiasta - 1/4 główki

- Cebula - 2 średniej wielkości

- Boczek surowy lub parzony - 100 gram

- Musztarda - 1 czubata łyżka stołowa

- Sól - 2 łyżeczki płaskie

- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki

- Kminek - szczypta

 

 

Przygotowanie:

 

Karkówkę umyj osusz oraz pokrój w kostkę 2/2 centymetry. Dodaj do niej musztardę, łyżeczkę soli, oraz paprykę i pieprz- wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, góra dół bez termo obiegu. Ziemniaki obierz i umyj, oraz przekrój na 4,wielkość powinna być taka by cząstki nie rozpadły się podczas pieczenia- odstaw. Kapustę poszatkuj drobno bez głąba jak na surówkę lub bigos i dodaj do niej pozostała łyżeczkę soli- wymieszaj. Cebulę obierz, przekrój na połówki i pokrój w pióra lub półksiężyce- dodaj do kapusty. Boczek pokrój w drobną kostkę.

Przygotuj woreczek do pieczenia ze sporym zapasem, tak by po włożeniu wszystkich składników wypełniały tylko połowę worka albo i mniej- zabezpiecz dobrze końcówkę i dodaj do środka wszystkie składniki , zabezpiecz dobrze drugi koniec i wszystko wymieszaj dokładnie. Włóż szczelnie zamknięty woreczek do pieczenia do naczynia przeznaczonego do pieczenia, nakłuj 2,3 razy końcówką ostrego noża i wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut. Twoja karkówka w kapuście z woreczka będzie super smakowała z przepyszną surówką z selera na którą przepis znajdziesz TUTAJ

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.