Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Soczysta pieczona szynka w sosie

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Soczysta pieczona szynka w sosie jest pyszna, aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealnie dopieczona, podana w delikatnym sosie to doskonały pomysł na podzielny obiad świąteczny lub posiłek na 2-3 dni dla kilku osób. Kochamy szynkę z kluskami śląskimi, ziemniaczkami lub podaną z ryżem. 

Polecam Ci ten przepisz szczególnie.

Do mojego dania wybrałam szynkę w całości która ważyła 1,70 kg, kulka to zbyt mało by nacieszyć wszystkich podniebienia, ale jeżeli masz dostęp do mięsa w takiej formie a potrzebujesz obdzielić 10-12 osób możesz upiec 2 naraz. Pieczenie mięs zawsze planuję wcześniej gdyż wymaga to jakiegoś procesu marynowania, pieczenia oraz studzenia i fazy końcowej w postaci przygotowania sosu i serwowania dania w całości. Opłaca się jednak gdyż danie odwdzięcza się delikatnym smakiem i jest niebiańsko soczyste. Zaplanuj zakupy na 3 dni przed planowanym posiłkiem a osiągniesz zamierzony efekt. Pieczona szynka w sosie to nasz jeden z ulubionych smaków na niedzielny obiad i nie tylko.

- Przygotowanie marynaty - 20 minut

- Pieczenie - tyle czasu ile waży mięso

- Stopień trudności - łatwy

- Ilość porcji - 10-12

- Przygotowanie sosu - 20 minut

 

Składniki:

- Szynka duża - 1 sztuka

- Papryka czerwona świeża - 1 duża sztuka

- Cebula świeża - 1 duża lub 2 mniejsze

- Sól - 1 płaska łyżka stołowa

- Majeranek suszony - 1 płaska łyżka stołowa

- Mieszanka przypraw do grilla - 1 łyżeczka mała

- Przyprawa curry - 1 płaska łyżeczka

- Przyprawa czerwonej słodkiej papryki - 1 płaska łyżeczka

- Sos sojowy - kilka łyżek stołowych

- Masło - 100 gram

- Oliwa - 3 łyżki stołowe

- Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe

- Zielenina do posypania- zielona pietruszka, szczypior, koperek

 

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj oliwę, sól, paprykę suszoną, majeranek, curry i przyprawę do grilla, wymieszaj. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw, włóż do pojemnika i odstaw do lodówki na 24 godziny. 

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj brytfankę lub naczynie do pieczenia z przykryciem. Jeżeli nie posiadasz przykrywki, można użyć foli aluminiowej- na razie nie przykrywaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. W rondelku rozpuść masło, mięso przełóż do naczynia przeznaczonego do pieczenia i polej je rozpuszczonym tłuszczem. Wstaw do piekarnika, włącz termo obieg i piecz aż się porządnie zarumieni. Może to trwać ok 20-30 minut, po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę i piecz aż się zarumieni- bez przykrycia. 

W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę- odstaw. Paprykę świeżą umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i także pokrój w drobną kostkę- dołóż do cebuli. Zagotuj wodę w czajniku. Gdy mięso zarumieniło się także z drugiej strony, wyjmij brytfankę z piekarnika i polej wrzątkiem, tak by było zanurzone do 1/2 co najmniej. Posyp mięso papryką z cebulą i polej całość sosem sojowym- przykryj i piecz jeszcze 40 minut, bez termo obiegu.

Mięso pozostaw do wystudzenia w piekarniku, pod przykryciem przy uchylonych drzwiczkach.

Wystudzoną upieczoną szynkę wyjmij z sosu na deskę, pokrój w plastry o grubości co najmniej 1 centymetra. Odlej połowę sosu do garnka i dodaj jeszcze co najmniej szklankę wody, a z tego kilka łyżek do miseczki. Do miseczki dodaj mąkę i energicznie wymieszaj na gładką masę. Pokrojoną szynkę przełóż delikatnie z powrotem do brytfanki, super gdyby sos przykrywał mięso- w takiej formie odgrzewaj posiłek w piekarniku. Sos w garnku zagotuj na małej temperaturze, dodaj mąkę z miseczki i mieszaj aż sos zgęstnieje. Podawaj z odgrzanym mięsem. Całość posyp poszatkowaną zieleniną. Do tego dania polecam Ci pyszną surówkę z selera, przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.