Soczysta pieczona szynka w sosie jest pyszna, aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealnie dopieczona, podana w delikatnym sosie to doskonały pomysł na podzielny obiad świąteczny lub posiłek na 2-3 dni dla kilku osób. Kochamy szynkę z kluskami śląskimi, ziemniaczkami lub podaną z ryżem.
Polecam Ci ten przepisz szczególnie.
Do mojego dania wybrałam szynkę w całości która ważyła 1,70 kg, kulka to zbyt mało by nacieszyć wszystkich podniebienia, ale jeżeli masz dostęp do mięsa w takiej formie a potrzebujesz obdzielić 10-12 osób możesz upiec 2 naraz. Pieczenie mięs zawsze planuję wcześniej gdyż wymaga to jakiegoś procesu marynowania, pieczenia oraz studzenia i fazy końcowej w postaci przygotowania sosu i serwowania dania w całości. Opłaca się jednak gdyż danie odwdzięcza się delikatnym smakiem i jest niebiańsko soczyste. Zaplanuj zakupy na 3 dni przed planowanym posiłkiem a osiągniesz zamierzony efekt. Pieczona szynka w sosie to nasz jeden z ulubionych smaków na niedzielny obiad i nie tylko.
- Przygotowanie marynaty - 20 minut
- Pieczenie - tyle czasu ile waży mięso
- Stopień trudności - łatwy
- Ilość porcji - 10-12
- Przygotowanie sosu - 20 minut
Składniki:
- Szynka duża - 1 sztuka
- Papryka czerwona świeża - 1 duża sztuka
- Cebula świeża - 1 duża lub 2 mniejsze
- Sól - 1 płaska łyżka stołowa
- Majeranek suszony - 1 płaska łyżka stołowa
- Mieszanka przypraw do grilla - 1 łyżeczka mała
- Przyprawa curry - 1 płaska łyżeczka
- Przyprawa czerwonej słodkiej papryki - 1 płaska łyżeczka
- Sos sojowy - kilka łyżek stołowych
- Masło - 100 gram
- Oliwa - 3 łyżki stołowe
- Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe
- Zielenina do posypania- zielona pietruszka, szczypior, koperek
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj oliwę, sól, paprykę suszoną, majeranek, curry i przyprawę do grilla, wymieszaj. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw, włóż do pojemnika i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj brytfankę lub naczynie do pieczenia z przykryciem. Jeżeli nie posiadasz przykrywki, można użyć foli aluminiowej- na razie nie przykrywaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. W rondelku rozpuść masło, mięso przełóż do naczynia przeznaczonego do pieczenia i polej je rozpuszczonym tłuszczem. Wstaw do piekarnika, włącz termo obieg i piecz aż się porządnie zarumieni. Może to trwać ok 20-30 minut, po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę i piecz aż się zarumieni- bez przykrycia.
W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę- odstaw. Paprykę świeżą umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i także pokrój w drobną kostkę- dołóż do cebuli. Zagotuj wodę w czajniku. Gdy mięso zarumieniło się także z drugiej strony, wyjmij brytfankę z piekarnika i polej wrzątkiem, tak by było zanurzone do 1/2 co najmniej. Posyp mięso papryką z cebulą i polej całość sosem sojowym- przykryj i piecz jeszcze 40 minut, bez termo obiegu.
Mięso pozostaw do wystudzenia w piekarniku, pod przykryciem przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzoną upieczoną szynkę wyjmij z sosu na deskę, pokrój w plastry o grubości co najmniej 1 centymetra. Odlej połowę sosu do garnka i dodaj jeszcze co najmniej szklankę wody, a z tego kilka łyżek do miseczki. Do miseczki dodaj mąkę i energicznie wymieszaj na gładką masę. Pokrojoną szynkę przełóż delikatnie z powrotem do brytfanki, super gdyby sos przykrywał mięso- w takiej formie odgrzewaj posiłek w piekarniku. Sos w garnku zagotuj na małej temperaturze, dodaj mąkę z miseczki i mieszaj aż sos zgęstnieje. Podawaj z odgrzanym mięsem. Całość posyp poszatkowaną zieleniną. Do tego dania polecam Ci pyszną surówkę z selera, przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.