Wątróbka duszona z warzywami to szybkie, tanie i pyszne danie dla miłośników podrobów i nie tylko. Jeżeli do tej pory nie próbowałeś dania innego jak smażona z jabłkiem i cebulą, koniecznie wypróbuj mój przepis. Miękka jak nigdy dotąd owinięta w pysznym sosie z warzywami, obiad na dwa dni jak znalazł.
Danie przygotowuję z wątróbki drobiowej, jest delikatna i smaczna. Chociaż na zdjęciu prezentuję Ci najszybszą wersję obiadu z makaronem, to uwielbiamy z ziemniakami co szczególnie Ci polecam. Oba warianty są dobre, w zależności od gustu, nastroju i czasu którym dysponujesz.
Wątróbkę z warzywami przygotowuje tylko chwilkę dłużej niż smażoną tradycyjnie, ale i tak zyskujesz na czasie, bo możesz przygotować danie na dwa dni dla kilku osób- zjeść smacznie i zmieścić się przy okazji w niskim budżecie lub po prostu zaoszczędzić. Uwielbiam tą wersję właśnie za to, że domownikom trzęsą się uszy przy jedzeniu i nie trzeba ślęczeć przy patelni za każdym razem dla każdego gdy zaplanuję obiad z wątróbką w roli głównej. Takie surowce jak makaron, ziemniaki, cebula, pieczarki, marchew i reszta włoszczyzny mam w domu- z tego zawsze coś wyczarujesz, taki obiad to idealna opcja dla pracujących lub zabieganych osób.
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Wątróbka drobiowa - 0,5 kilograma
- Marchew - 1 duża sztuka
- Cebula 2 duże sztuki
- Pieczarki - 200 gram
- Koncentrat pomidorowy - 150 gram
- Sól - ok 1 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Przyprawa maggi - kilka kropel
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Pieprz ziołowy - 0,5 łyżeczki
- Czosnek świeży - 1 duży ząbek
- Zielona pietruszka - 1 mały pęczek
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w pióra lub półksiężyce. Wątróbkę umyj osusz i oczyść z błonek - Odstaw. W Średniej wielkości garnku wstaw ok 1 litr wody i doprowadź do wrzenia. Na większej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż wątróbkę, tak by się ścięła- dodaj do wrzącej wody i gotuj. Na tej samej patelni na średnim poziomie grzania podsmaż cebulę, tak by się zeszkliła. W tym czasie pokrój pieczarki w talarki- odstaw. Podsmażoną cebulę dodaj do gotującej się wątróbki. Podsmaż pieczarki na prawie suchej patelni i dodaj do reszty składników w garnku. Jeżeli wody wydaje Ci się zbyt mało do duszenia potrawy, dolej ewentualnie wrzątku, dodaj przyprawy, prócz czosnku i pietruszki, oraz koncentrat pomidorowy- duś całość 30 minut. Marchew obierz, umyj osusz i pokrój w talarki - dodaj do garnka po upływie 30u minut i gotuj na niskiej temperaturze aż wszystkie składniki będą miękkie a sos zgęstnieje. Na koniec obierz czosnek i przeciśnij przez praskę- dodaj do sosu. Podawaj z poszatkowaną zieloną pietruszką i ulubionymi dodatkami.
Thank you for rating this article.