Przy przygotowywaniu dania było dużo śmiechu i żartów. I pewnie dzięki temu między innymi mięso wyszło tak pyszne i soczyste jakiego wszyscy konsumujący oczekiwali. Faszerowane filety kurczaka to pyszne danie w sam raz na świąteczny stół lub dla gości którzy liczą na coś więcej niż tradycyjne kotlety. Przygotowanie zabiera dosłownie kilka chwil a danie odwdzięczy się niesamowitym smakiem.
Faszerowanie filetów kurczaka tego typu jak Ci przedstawię jest chyba najprostszym sposobem i nie powinno przynieść większych problemów przy przygotowywaniu dania. Piersi z kurczaka których użyłam do tego dania, były podwójne ze wszystkimi kostkami i błonkami, więc miałam dodatkową pracę z wycinaniem wszystkiego, ale wystarczy zakupić ładne, duże, podzielone już mięso. Przypilnuj by filety nie były zbyt małe lub znacznie różniące się wielkością. Większe wyglądają ładniej i łatwiej je nadziać odpowiednią ilością by wypełnił on niemalże cały środek mięsa. Użyłam w daniu miksu ulubionych dodatków, które według nas bardzo pasują do kurczaka, farsz nie wypada i można pięknie mięso zaprezentować na półmisku ( czego ja dla Ciebie zapomniałam zrobić, ale nadrobię i uzupełnię galerię ), zielenina zawsze robi robotę i daje dużo kontrastu- sałata, szczypior i koktajlowe pomidorki, i już danie prezentuje się jak na królewskim stole. Z narzędzi będzie Ci potrzebny ostry nóż do filetowania mięsa lub ostry nad którym dobrze panujesz, duża patelnia oraz naczynie do zapiekania, ja użyłam standardowej wielkości naczynia żaroodpornego, jeżeli chcesz powielić składniki i upiec na raz więcej mięsa to można użyć brytfanki lub blaszki do pieczenia z wyższym rantem. Mięso można przygotować dzień wcześniej i upiec przed podaniem, pamiętaj by przed pieczeniem wyjąć je z lodówki by nabrało pokojowej temperatury przed włożeniem do piekarnika.
- Ilość porcji - 4
- Czas przygotowania - 30 minut
- Czas pieczenia - 55 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Filety piersi kurczaka - 4 sztuki pojedyncze grube i duże
- Szpinak świeży "baby" - 200 gram
- Pieczarki świeże - 100 gram
- Suszone pomidory - 50 gram ( kilka sztuk)
- Ser żółty dobrej jakości, aromatyczny - 100 gram
- Czosnek świeży - 2 ząbki duże
- Śmietana 30% - 4 łyżki stołowe
- Ser feta - 2 łyżki
- Sól - 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona - pół łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 3 szczypty
- Oliwa extra virgin - kilka łyżek
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyj i osusz , ewentualnie jeżeli piersi są w całości, przekrój na pół, wytnij dokładnie kostki, chrząstki i błonki, oraz odetnij polędwiczki i odłóż. Powinny pozostać czyste gładkie filety. Ułóż na płasko i każdy kawałek mięsa natnij ostrym czubkiem noża wzdłuż, rozpoczynając od grubszej części do cieńszej. Od każdej strony pozostaw 2 cm nie nacięte, i nie nacinaj mięsa aż do końca, powinno się uzyskać kieszonkę z nie przeciętym dnem. Następnie rozetnij już wewnątrz kieszonki lekko boki, nadal uważaj by nie naciąć brzegu, we wszystkich grubszych miejscach by weszło do środka sporo farszu. I po tym cięciu na pewno będzie wesoło :-) . Mięso natrzyj oliwą- 2,3 łyżki, posól z każdej strony (2 szczypty na wszystkie piersi ) , posyp z każdej strony papryką słodką oraz szczyptą pieprzu- odstaw.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć na rozgrzaną cały szpinak. Smaż kilka minut, mieszając aż zwiędnie- zrobi się go wizualnie kilkakrotnie mniej. Dodaj pół łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu, dolej kilka łyżek słodkiej śmietanki. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku- wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy- pokrój pomidorki suszone i dodaj do pieczarek- dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pieczarki smaż do momentu by nie puściły wody, jeżeli tak Ci się przytrafi- odcedź ją, odstaw do wystudzenia. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, góra/ dół bez termo obiegu. Naczynie do pieczenia wysmaruj kilkoma łyżkami oliwy i ułóż w nim niezbyt luźno mięso. Każdy filet z kurczaka nadziej pieczarkami i dokładnie przyklep, do szpinaku dodaj ser żółty i wymieszaj, nałóż na farsz pieczarkowy i dokładnie wypełnij nim mięso. Na każdy filet nałóż pół łyżki stołowej sera feta i wstaw do nagrzanego piekarnika na 55 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można włączyć termo obieg. Twoje faszerowane filety z kurczaka są gotowe. powstały sos można podać np do polania ryżu czy ziemniaków, lub zlać go i dodać odrobinę słodkiej śmietany i zaklepać mąką ryżową- podać w sosjerce. Smacznego
Thank you for rating this article.