Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Tarta z truskawkami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Podaję Ci przepis na moją najlepszą i ulubioną przez rodzinę tartę z truskawkami. Mega chrupiący spód, napowietrzony krem i słodkie owoce to połączenie idealne. Łatwo się kroi, nie rozlewa i pięknie prezentuje. Do tego można przechować ją w lodówce aż 5 dni! Doskonała na prezent, idealna dla gości.

 Do przygotowania będzie potrzebna forma na tartę 28 centymetrów, garnek oraz mikser. Pracę rozłóż na 2 etapy- przygotowanie ciasta oraz częściowo kremu, i po upływie 1 godziny reszty. Do obciążenia ciasta przy pieczeniu, wykorzystuję fasolę. Kupiłam raz i pracuję z tą samą kilkakrotnie. Niewielki koszt wielokrotnego użytku- wystarczy dobrze ostudzić i przechować w woreczku lub papierowej torebce do następnego razu gdy będzie potrzebna.

Czas przygotowania w sumie - 2 godziny

Ilość porcji - 8

Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto :

- Masło zimne - 150 gram

- Cukier - 50 gram

- Mąka pszenna - 160 gram

- Mąka ryżowa - 50 gram plus do podsypania

- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki płaskiej

- Woda zimna - 1 łyżka stołowa

- Jaja - 1 sztuka

- Oliwa do nasmarowania formy

Składniki na krem :

- Budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - 1 sztuka

- Mleko - 350 gram

- Cukier - 5 łyżek

- Masło temperatura pokojowa- 100 gram

- Truskawki 500 gram

- Galaretka krystaliczna - 1 opakowanie 

- Woda - 250 gram

- Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie :

 

Ze składników na ciasto, masło pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj cukier. W szklance rozbełtaj jajko z wodą i dodaj do masła, rozgnieć dłonią masę i dodaj mąkę pszenną i ryżową- zagnieć całość na jednolitą masę, uformuj równy dysk( będzie Ci łatwiej rozwałkować okrąg). Zawiń w folię spożywczą lub woreczek i wstaw do lodówki na ok 30 minut.

Ze składników na krem : Odważ mleko, z tej porcji wlej 200 gram do rondelka a pozostałą część wlej do kubka lub miseczki i dodaj budyń oraz 4 łyżki cukru- wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, wlej masę budyniową do garnka i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Od zagotowania należy mieszać na kuchence jeszcze ok. 1 minuty. Zdejmij budyń z kuchenki i przykryj folią spożywczą w taki sposób by folia dotykała szczelnie budyniu. Zrób nożem w foli kilka dziurek i odstaw do wystudzenia.

Truskawki umyj i osusz na papierowym ręczniku, oraz usuń szypułki. 

Zagotuj wodę i odmierz 250 gram wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia- odstaw.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra/dół, na środkowym poziomie pieczenia ustaw kratkę.

Formę na tartę nasmaruj dokładnie cienko oliwą i obsyp mąką ryżową. Stolnicę lub blat oprusz mąką ryżową i rozwałkuj ciasto, powinno być troszkę większe niż średnica formy- placek włóż do formy i wyłóż na całość, nakłuj widelcem- delikatnie dociśnij, odetnij ewentualny nadmiar. Nałóż na ciasto papier do pieczenia i nasyp fasolę, rozprowadź równomiernie- zapobiegnie to opadaniu brzegów podczas pieczenia. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut- po tym czasie wyjmij ciasto i zdejmij papier z fasolą- ciasto wstaw do piekarnika i piecz kolejne 15-20 minut do zrumienienia. W zależności od sprawności urządzenia, można 5 minut przed końcem włączyć termo obieg. Wystudź.

Z przepisu na krem do miski włóż masło i 1 łyżkę cukru, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż podwoi objętość i zmieni kolor na bardziej kremowy. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, jednolity i puszysty wyłóż go na schłodzoną tartę i rozprowadź łyżką w miarę równo, tak by nie pobrudzić brzegów. 

Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na krem tak by nachodził jeden na drugi. Wstaw do lodówki aż krem się zetnie.

Pędzelkiem lub łyżką stołową nałóż cienką warstwę galaretki po całości- schłodź. 

Nałóż kolejną warstwę i schłodź przez noc. Udekoruj świeżą miętą. Twoja tarta z truskawkami jest gotowa. Smacznego 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.