Podaję Ci przepis na moją najlepszą i ulubioną przez rodzinę tartę z truskawkami. Mega chrupiący spód, napowietrzony krem i słodkie owoce to połączenie idealne. Łatwo się kroi, nie rozlewa i pięknie prezentuje. Do tego można przechować ją w lodówce aż 5 dni! Doskonała na prezent, idealna dla gości.
Do przygotowania będzie potrzebna forma na tartę 28 centymetrów, garnek oraz mikser. Pracę rozłóż na 2 etapy- przygotowanie ciasta oraz częściowo kremu, i po upływie 1 godziny reszty. Do obciążenia ciasta przy pieczeniu, wykorzystuję fasolę. Kupiłam raz i pracuję z tą samą kilkakrotnie. Niewielki koszt wielokrotnego użytku- wystarczy dobrze ostudzić i przechować w woreczku lub papierowej torebce do następnego razu gdy będzie potrzebna.
Czas przygotowania w sumie - 2 godziny
Ilość porcji - 8
Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto :
- Masło zimne - 150 gram
- Cukier - 50 gram
- Mąka pszenna - 160 gram
- Mąka ryżowa - 50 gram plus do podsypania
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki płaskiej
- Woda zimna - 1 łyżka stołowa
- Jaja - 1 sztuka
- Oliwa do nasmarowania formy
Składniki na krem :
- Budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - 1 sztuka
- Mleko - 350 gram
- Cukier - 5 łyżek
- Masło temperatura pokojowa- 100 gram
- Truskawki 500 gram
- Galaretka krystaliczna - 1 opakowanie
- Woda - 250 gram
- Liście mięty do dekoracji
Przygotowanie :
Ze składników na ciasto, masło pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj cukier. W szklance rozbełtaj jajko z wodą i dodaj do masła, rozgnieć dłonią masę i dodaj mąkę pszenną i ryżową- zagnieć całość na jednolitą masę, uformuj równy dysk( będzie Ci łatwiej rozwałkować okrąg). Zawiń w folię spożywczą lub woreczek i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
Ze składników na krem : Odważ mleko, z tej porcji wlej 200 gram do rondelka a pozostałą część wlej do kubka lub miseczki i dodaj budyń oraz 4 łyżki cukru- wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, wlej masę budyniową do garnka i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Od zagotowania należy mieszać na kuchence jeszcze ok. 1 minuty. Zdejmij budyń z kuchenki i przykryj folią spożywczą w taki sposób by folia dotykała szczelnie budyniu. Zrób nożem w foli kilka dziurek i odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj i osusz na papierowym ręczniku, oraz usuń szypułki.
Zagotuj wodę i odmierz 250 gram wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia- odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra/dół, na środkowym poziomie pieczenia ustaw kratkę.
Formę na tartę nasmaruj dokładnie cienko oliwą i obsyp mąką ryżową. Stolnicę lub blat oprusz mąką ryżową i rozwałkuj ciasto, powinno być troszkę większe niż średnica formy- placek włóż do formy i wyłóż na całość, nakłuj widelcem- delikatnie dociśnij, odetnij ewentualny nadmiar. Nałóż na ciasto papier do pieczenia i nasyp fasolę, rozprowadź równomiernie- zapobiegnie to opadaniu brzegów podczas pieczenia. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut- po tym czasie wyjmij ciasto i zdejmij papier z fasolą- ciasto wstaw do piekarnika i piecz kolejne 15-20 minut do zrumienienia. W zależności od sprawności urządzenia, można 5 minut przed końcem włączyć termo obieg. Wystudź.
Z przepisu na krem do miski włóż masło i 1 łyżkę cukru, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż podwoi objętość i zmieni kolor na bardziej kremowy. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, jednolity i puszysty wyłóż go na schłodzoną tartę i rozprowadź łyżką w miarę równo, tak by nie pobrudzić brzegów.
Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na krem tak by nachodził jeden na drugi. Wstaw do lodówki aż krem się zetnie.
Pędzelkiem lub łyżką stołową nałóż cienką warstwę galaretki po całości- schłodź.
Nałóż kolejną warstwę i schłodź przez noc. Udekoruj świeżą miętą. Twoja tarta z truskawkami jest gotowa. Smacznego
Thank you for rating this article.