Szarlotka pół na pół jest idealnym ciastem dla miłośników ciasta kruchego, bo w tym cieście jego zawartość nie jest zdominowana rozpaćkaną masą a przełamana pysznym prażonym na maśle jabłkiem, których zawartość i smak doskonale komponuje się z resztą. Znika w ekspresowym tempie i nie zostają nawet okruszki! Koniecznie wypróbuj przepis.
Fenomenem tego ciasta jest to, że ciasto kruche robi się nieco na opak, powinno być lekko zaciągnięte i mocne w konsystencji, ale właśnie o to chodzi. Dzięki temu, mimo zwartej całości po wypieku dosłownie rozpada się w ustach. Do szarlotki maślanej użyj jabłek "Champion" , "Szara reneta" lub Twoich ulubionych twardych i kwaskowatych. Przepis skomponowany jest na blachę o wymiarach 20/35 centymetrów. Preferuję użycie margaryny do wypieków, mimo tego, że daleko jej w smaku do masła to mimo wszystko podkręci kruchość ciasta, z masłem może być bardziej twarde niż kruche.
- Czas przygotowania - 30 minut
- Ilość porcji - ok 20
- Stopień trudności - średni
Składniki na nadzienie :
- Jabłka - 6 sztuk dużych
- Masło - 1 czubata łyżka stołowa
- Cukier - 3 łyżki stołowe
- Cynamon - 1 łyżka stołowa płaska
- Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie (77 gram)
Składniki na ciasto :
- Mąka typ 450 - 3,5 szklanki
- Cukier drobny kryształ - 3/4 szklanki
- Żółtko jaja - 5 sztuk
- Margaryna do pieczenia lub masło - 1 kostka
- Śmietana gęsta i kwaśna - 2 łyżki stołowe
- Oliwa lub olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka płaska
- Aromat waniliowy - kilka kropel
- Masło do nasmarowania blaszki
- Cukier- puder do posypania ciasta
- Papier do pieczenia
Przygotowanie :
Z przepisu na nadzienie- jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Przekrój na cztery części i wydrąż gniazda nasienne, Każdą część przekrój jeszcze na cztery. Masło rozgrzej na małej temperaturze, gdy się rozpuści, zwiększ temperaturę i dodaj cukier- wymieszaj, gdy masło zacznie się pienić, dodaj jabłka i praż mieszając co jakiś czas aż zmiękną z wierzchu ale nie rozgotują się, trwa to około 5 minut - odstaw, gdy ostygną, wymieszaj z galaretką.
Z przepisu na ciasto - Do miski wsyp mąkę( odrobinę zostaw na podsypanie), margarynę oraz cukier- zagnieć. Do miseczki dodaj żółtka jaj, śmietanę, oliwę, proszek do pieczenia oraz olejek zapachowy i dokładnie wymieszaj, zrób w cieście dołek i ponownie zagnieć. Uformuj dwa walce, zawiń w folię spożywczą lub ściereczkę lnianą i schłodź w lodówce ok 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ustaw kratkę na środkowym poziomie.
Formę/blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, można brzegi nasmarować masłem lub margaryną. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozsyp na blachę, lekko dociśnij na spód i do brzegów, szczególnie na załamaniach, wyłóż jabłka i posyp wierzch cynamonem, zetrzyj drugą część ciasta i posyp dokładnie górę. Szarlotkę piecz 1 godzinę, aż do zrumienienia brzegów i góry. Ostudź, posyp cukrem- pudrem - smacznego!
Thank you for rating this article.