Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Szarlotka pół na pół

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Szarlotka pół na pół jest idealnym ciastem dla miłośników ciasta kruchego, bo w tym cieście jego zawartość nie jest zdominowana rozpaćkaną masą a przełamana pysznym prażonym na maśle jabłkiem, których zawartość i smak doskonale komponuje się z resztą. Znika w ekspresowym tempie i nie zostają nawet okruszki! Koniecznie wypróbuj przepis.

Fenomenem tego ciasta jest to, że ciasto kruche robi się nieco na opak, powinno być lekko zaciągnięte i mocne w konsystencji, ale właśnie o to chodzi. Dzięki temu, mimo zwartej całości po wypieku dosłownie rozpada się w ustach. Do szarlotki maślanej użyj jabłek "Champion" , "Szara reneta" lub Twoich ulubionych twardych i kwaskowatych. Przepis skomponowany jest na blachę o wymiarach 20/35 centymetrów. Preferuję użycie margaryny do wypieków, mimo tego, że daleko jej w smaku do masła to mimo wszystko podkręci kruchość ciasta, z masłem może być bardziej twarde niż kruche. 

 

- Czas przygotowania - 30 minut

- Ilość porcji - ok 20

- Stopień trudności - średni

 

Składniki na nadzienie :

- Jabłka - 6 sztuk dużych

- Masło - 1 czubata łyżka stołowa

- Cukier - 3 łyżki stołowe

- Cynamon - 1 łyżka stołowa płaska

- Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie (77 gram)

Składniki na ciasto :

- Mąka typ 450 - 3,5 szklanki

- Cukier drobny kryształ - 3/4 szklanki

- Żółtko jaja - 5 sztuk

- Margaryna do pieczenia lub masło - 1 kostka

- Śmietana gęsta i kwaśna - 2 łyżki stołowe

- Oliwa lub olej - 3 łyżki

- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka płaska

- Aromat waniliowy - kilka kropel

- Masło do nasmarowania blaszki

- Cukier- puder do posypania ciasta

- Papier do pieczenia

 

Przygotowanie :

Z przepisu na nadzienie- jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Przekrój na cztery części i wydrąż gniazda nasienne, Każdą część przekrój jeszcze na cztery. Masło rozgrzej na małej temperaturze, gdy się rozpuści, zwiększ temperaturę i dodaj cukier- wymieszaj, gdy masło zacznie się pienić, dodaj jabłka i praż mieszając co jakiś czas aż zmiękną z wierzchu ale nie rozgotują się, trwa to około 5 minut - odstaw, gdy ostygną, wymieszaj z galaretką.

Z przepisu na ciasto - Do miski wsyp mąkę( odrobinę zostaw na podsypanie), margarynę oraz cukier- zagnieć. Do miseczki dodaj żółtka jaj, śmietanę, oliwę, proszek do pieczenia oraz olejek zapachowy i dokładnie wymieszaj, zrób w cieście dołek i ponownie zagnieć. Uformuj dwa walce, zawiń w folię spożywczą lub ściereczkę lnianą i schłodź w lodówce ok 1 godzinę. 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ustaw kratkę na środkowym poziomie.

Formę/blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, można brzegi nasmarować masłem lub margaryną. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozsyp na blachę, lekko dociśnij na spód i do brzegów, szczególnie na załamaniach, wyłóż jabłka i posyp wierzch cynamonem, zetrzyj drugą część ciasta i posyp dokładnie górę. Szarlotkę piecz 1 godzinę, aż do zrumienienia brzegów i góry. Ostudź, posyp cukrem- pudrem - smacznego! 

 

 

 

Ocena
4.00 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.