Koktajl truskawkowo-jagodowy to przepyszny napój którego nie powinno zabraknąć w twojej diecie cały rok. Można go przygotować z mrożonych oraz świeżych owoców. Bogaty w witaminy oraz potrzebne bakterie wspomagające trawienie. Wypróbuj mój przepis a Twoja rodzina pokocha go na zawsze.
Zaczęło się od wciskania witamin Synowi, który miał w dzieciństwie bardzo "długie zęby" na warzywa, prędzej jadł owoce więc wszelkiego rodzaju koktajle stały się obowiązkiem w naszej diecie. Zmiksowałam chyba wszystko by tylko coś zjadł zdrowego, udawało się zazwyczaj, a ja przez presję bardzo starałam się uderzyć w jego gust, dzięki temu stworzyłam kilka przepisów gdzie udaje się pod przykrywką truskawek wcisnąć dodatki. Teraz jest dorosły i kocha zdrowe jedzenie- mój ogromny sukces osiągnięty wytrwałością i cierpliwością. Częstuję moich gości koktajlem truskawkowo-jagodowym i dzielę się tym prostym przepisem z tobą.
Do przygotowania koktajlu najwygodniejszy jest blender kielichowy lub ręczny. Cukier można pominąć, lub stopniowo zmniejszać jego zawartość albo zamienić na na przykład ksylitol.
- Ilość porcji - 4
- Czas przygotowania- 5 minut
- Stopień trudności- łatwy
Składniki:
- Mleko - 0,250 gram
- Kefir - 0,500 gram
- Jagody leśne czarne - 150 gram
- Truskawki - 150 gram
- Cukier opcjonalnie - 4 łyżki stołowe
- Sok z cytryny - 0,5
Przygotowanie:
Truskawki i jagody umyj dokładnie. Truskawki obierz z szypułek i wszystkie owoce odcedź z wody, wrzuć do blendera, zasyp cukrem i zmiksuj. Dodaj kefir i miksuj koktajl tak długo aż masa będzie całkiem gładka, na końcu dodaj mleko i ponów czynność. Przelej napój do szklanek i podawaj bezpośrednio po wykonaniu.
Jeżeli używasz mrożonych owoców, należy je zasypać cukrem bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki i odczekać kilka godzin aż całkowicie się odmrożą i puszczą soki. Dla zachowania koloru, można owoce skropić sokiem z cytryny, także bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Smacznego.
Thank you for rating this article.