Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Koktajl truskawkowo-jagodowy

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Koktajl truskawkowo-jagodowy to przepyszny napój którego nie powinno zabraknąć w twojej diecie cały rok. Można go przygotować z mrożonych oraz świeżych owoców. Bogaty w witaminy oraz potrzebne bakterie wspomagające trawienie. Wypróbuj mój przepis a Twoja rodzina pokocha go na zawsze.

Zaczęło się od wciskania witamin Synowi, który miał w dzieciństwie bardzo "długie zęby" na warzywa, prędzej jadł owoce więc wszelkiego rodzaju koktajle stały się obowiązkiem w naszej diecie. Zmiksowałam chyba wszystko by tylko coś zjadł zdrowego, udawało się zazwyczaj, a ja przez presję bardzo starałam się uderzyć w jego gust, dzięki temu stworzyłam kilka przepisów gdzie udaje się pod przykrywką truskawek wcisnąć dodatki. Teraz jest dorosły i kocha zdrowe jedzenie- mój ogromny sukces osiągnięty wytrwałością i cierpliwością. Częstuję moich gości koktajlem truskawkowo-jagodowym i dzielę się tym prostym przepisem z tobą.

Do przygotowania koktajlu najwygodniejszy jest blender kielichowy lub ręczny. Cukier można pominąć, lub stopniowo zmniejszać jego zawartość albo zamienić na na przykład ksylitol. 

- Ilość porcji - 4

- Czas przygotowania- 5 minut

- Stopień trudności- łatwy

 

Składniki:

- Mleko - 0,250 gram

- Kefir - 0,500 gram

- Jagody leśne czarne - 150 gram

- Truskawki - 150 gram

- Cukier opcjonalnie - 4 łyżki stołowe

- Sok z cytryny - 0,5 

Przygotowanie:

Truskawki i jagody umyj dokładnie. Truskawki obierz z szypułek i wszystkie owoce odcedź z wody, wrzuć do blendera, zasyp cukrem i zmiksuj. Dodaj kefir i miksuj koktajl tak długo aż masa będzie całkiem gładka, na końcu dodaj mleko i ponów czynność. Przelej napój do szklanek i podawaj bezpośrednio po wykonaniu. 

Jeżeli używasz mrożonych owoców, należy je zasypać cukrem bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki i odczekać kilka godzin aż całkowicie się odmrożą i puszczą soki. Dla zachowania koloru, można owoce skropić sokiem z cytryny, także bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Smacznego. 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.