Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Beza Pavlova

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Beza Pavlova to torcik w którym poczujesz kwintesencję bezy. Chrupiące, wręcz rozpadające się w ustach brzegi i wypełniony pyszną pianką środek. Dodatkowo słodki smak złamany delikatnym jak chmurka cytrynowym kremem. Wystarczy Ci 30 minut by ją przygotować i cieszyć się tym niesamowitym smakiem.

Beza Pavlova powinna być zaplanowanym deserem, gdyż sporo czasu suszy się ją w piekarniku. By uzyskać śnieżno biały kolor środka i zewnętrznej warstwy oraz odpowiednią konsystencję należy ściśle trzymać się zasad suszenia - czas i temperatura. Moją zawsze robię po południu, suszę do wieczora i zostawiam na noc do wystudzenia. Krem oraz owoce nakładam przed samym podaniem, max 30 minut - krem rozpuści nieco bezę i stracisz wizualne efekty a zbyt długo przechowywana w lodówce może podejść syropem. Oczywiście można temu zaradzić- ubij 100 gram masła z odrobiną cukru pudru i nałóż pod warstwę kremu cytrynowego. Odizolowana tłuszczem nie wejdzie w reakcję- Kto nie próbuje ten nie ma ale ja moją jednak robię "na świeżo".

Zaczęłam trochę od końca bo pierwszą najważniejszą tutaj czynnością jest ubicie białka-jaja powinny być bardzo dobrze schłodzone-dalej czytaj dokładnie instrukcję i się nie spiesz a będzie sukces wink

 

- Przygotowanie - 30 minut

- Suszenie - 3,5 godziny

- Stopień trudności - średni 

- Ilość porcji - 8

 

Składniki na bezę :

- Jaja - 6 sztuk większych

- Cukier kryształ drobny - 1,25 szklanki (300 gram)

- Mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka stołowa

 

Składniki na krem :

- Śmietana 30% zawartości tłuszczu - 150 gram

- Serek Maskarpone - 150 gram

- Cukier puder - 1 łyżka stołowa

- Cytryna - 1 sztuka

- Owoce do dekoracji - 150 gram

 

Przygotowanie :

Nastaw temperaturę w piekarniku góra/dół bez termo obiegu na 140 stopni. Przygotuj płaską blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia- silikonowy lub typu pergamin. 

Do dobrze umytej i wysuszonej miski o pojemności 1,5 -2 litra oddziel białka jaj, uważaj by nie dostało się do nich żółtko. Odmierz cukier i odstaw pod ręką. Ubijaj białka na najwyższych obrotach, gdy zacznie robić się sztywna piana dodawaj stopniowo cukier, najlepiej porcjami i wsypuj go powoli ciągle miksując- 1 łyżka cukru, wsypując liczymy do pięciu, i ubijamy licząc do 15-u. Postępuj tak aż do momentu gdy dodasz cały cukier. Piana będzie sztywnieć w trakcie ubijania, po dodaniu ostatniej porcji cukru miksuj jeszcze 3 minuty- cukier powinien się prawie całkowicie rozpuścić a masa będzie gładka i bardzo sztywna. Przesiej do białka mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj łyżką. 

Nałóż masę na środek blaszki z papierem i rozprowadź delikatnie łyżką by uzyskać wysoką "oponkę", szpatułką, łyżką stołową lub silikonową wygładź brzegi przeciągając białko ku górze, wierzch nie powinien być wypukły a raczej płaski. 

Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Włącz termo obieg i susz 3,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw deser do dnia następnego przy uchylonych drzwiczkach.

Przełóż delikatnie bezę na plater, lub duży talerz.

Cytrynę sparz i wysusz. Skórkę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wyciśnij sok z połowy owocu.

Do miski wlej schłodzoną śmietankę i schłodzony serek, ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej masy- dodaj skórkę i sok, wymieszaj i nałóż na górę bezy- udekoruj ulubionymi owocami i smacznego!

 

 

 

 

 

Ocena
3.50 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.