Beza Pavlova to torcik w którym poczujesz kwintesencję bezy. Chrupiące, wręcz rozpadające się w ustach brzegi i wypełniony pyszną pianką środek. Dodatkowo słodki smak złamany delikatnym jak chmurka cytrynowym kremem. Wystarczy Ci 30 minut by ją przygotować i cieszyć się tym niesamowitym smakiem.
Beza Pavlova powinna być zaplanowanym deserem, gdyż sporo czasu suszy się ją w piekarniku. By uzyskać śnieżno biały kolor środka i zewnętrznej warstwy oraz odpowiednią konsystencję należy ściśle trzymać się zasad suszenia - czas i temperatura. Moją zawsze robię po południu, suszę do wieczora i zostawiam na noc do wystudzenia. Krem oraz owoce nakładam przed samym podaniem, max 30 minut - krem rozpuści nieco bezę i stracisz wizualne efekty a zbyt długo przechowywana w lodówce może podejść syropem. Oczywiście można temu zaradzić- ubij 100 gram masła z odrobiną cukru pudru i nałóż pod warstwę kremu cytrynowego. Odizolowana tłuszczem nie wejdzie w reakcję- Kto nie próbuje ten nie ma ale ja moją jednak robię "na świeżo".
Zaczęłam trochę od końca bo pierwszą najważniejszą tutaj czynnością jest ubicie białka-jaja powinny być bardzo dobrze schłodzone-dalej czytaj dokładnie instrukcję i się nie spiesz a będzie sukces
- Przygotowanie - 30 minut
- Suszenie - 3,5 godziny
- Stopień trudności - średni
- Ilość porcji - 8
Składniki na bezę :
- Jaja - 6 sztuk większych
- Cukier kryształ drobny - 1,25 szklanki (300 gram)
- Mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka stołowa
Składniki na krem :
- Śmietana 30% zawartości tłuszczu - 150 gram
- Serek Maskarpone - 150 gram
- Cukier puder - 1 łyżka stołowa
- Cytryna - 1 sztuka
- Owoce do dekoracji - 150 gram
Przygotowanie :
Nastaw temperaturę w piekarniku góra/dół bez termo obiegu na 140 stopni. Przygotuj płaską blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia- silikonowy lub typu pergamin.
Do dobrze umytej i wysuszonej miski o pojemności 1,5 -2 litra oddziel białka jaj, uważaj by nie dostało się do nich żółtko. Odmierz cukier i odstaw pod ręką. Ubijaj białka na najwyższych obrotach, gdy zacznie robić się sztywna piana dodawaj stopniowo cukier, najlepiej porcjami i wsypuj go powoli ciągle miksując- 1 łyżka cukru, wsypując liczymy do pięciu, i ubijamy licząc do 15-u. Postępuj tak aż do momentu gdy dodasz cały cukier. Piana będzie sztywnieć w trakcie ubijania, po dodaniu ostatniej porcji cukru miksuj jeszcze 3 minuty- cukier powinien się prawie całkowicie rozpuścić a masa będzie gładka i bardzo sztywna. Przesiej do białka mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj łyżką.
Nałóż masę na środek blaszki z papierem i rozprowadź delikatnie łyżką by uzyskać wysoką "oponkę", szpatułką, łyżką stołową lub silikonową wygładź brzegi przeciągając białko ku górze, wierzch nie powinien być wypukły a raczej płaski.
Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Włącz termo obieg i susz 3,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw deser do dnia następnego przy uchylonych drzwiczkach.
Przełóż delikatnie bezę na plater, lub duży talerz.
Cytrynę sparz i wysusz. Skórkę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wyciśnij sok z połowy owocu.
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i schłodzony serek, ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej masy- dodaj skórkę i sok, wymieszaj i nałóż na górę bezy- udekoruj ulubionymi owocami i smacznego!
Thank you for rating this article.