Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Drożdżowy zawijaniec

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Drożdżowy zawijaniec to miękkie, pyszne, pachnące i maślane ciasto drożdżowe z nutką białego sera i mango. Dzięki temu, że jest puszyste ale się nie kruszy, można śmiało zaserwować nawet w formie słodziutkich kanapek. Idealne na popołudnie przy kawie czy śniadanie dla dzieciaków. Z herbatą czy mlekiem smakuje doskonale, a bezpośrednio po wypieku polane ciepłym masłem jest wprost rarytasem.

Przepis skomponowany jest na dwa zawijańce które wystarczą do obdzielenia dużej Rodziny. Dobrze wyrobione ciasto jest w każdym przypadku sukcesem, należy pamiętać także o tym by nie przesadzić, przy wyrabianiu ciasto się ogrzewa, zbyt ciepłe może spalić drożdże, dokładnie tak samo należy uważać na temperaturę mleka w pierwszej fazie. Najlepiej czuć to w dłoniach - temperatura własnego ciała jest najlepsza do kontrolowania temperatury ciasta. Nie otwieraj okna i nie rób przeciągu, żadne danie na bazie ciasta drożdżowego tego nie lubi. 

 

- Czas przygotowania - 2 godziny

- Ilość porcji - 15-20

- Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto :

- Mąka pszenna typ 500 - 450 gram 

- Drożdże piekarskie świeże -35 gram

- Mleko - 250 gram

- Cukier kryształ - 90 gram 

- Cukier wanilinowy - 0,5 opakowania

- Jaja - 2 sztuki średnie

- Masło - 60 gram

 

Składniki na nadzienie :

- Ser biały mielony sztywny - 150 gram

- Jajka - 1 sztuka

- Cukier - 2 łyżki stołowe płaskie

- Budyń waliliowy bez cukru 1 łyżka stołowa czubata

- Owoc mango w syropie - 100 gram

 

- Cukier - puder do posypania gotowego ciasta

 

Przygotowanie  :

Mleko podgrzej do temperatury pokojowej, dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru z przepisu na ciasto. Wymieszaj dokładnie i dodaj mąki z przepisu tak by powstała masa gęstości śmietany. Posyp także z wierzchu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.

Jaja wbij do miski i dodaj cukry, wymieszaj mikserem do uzyskania puszystej masy. 

Do wyrośniętej podmody ( pierwsza faza) dodaj jaja z cukrem oraz prawie całą mąkę ( troszkę pozostaw do podsypania) i wszystko wyrabiaj, gdy składniki się zaczną łączyć w jednolitą masę zacznij stopniowo dodawać masło. Wyrabianie ręczne trwa nawet kilkanaście minut . Wyrabianie w mikserze planetarnym ok 10 minut a w thermomixie czy lidlomixie ok 5 minut. Ciasto powinno być jedwabiste, lekkie i dobrze wyrobione. W razie będzie się lepić , podsyp delikatnie mąką. 

Z ciasta utwórz dwie kulki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na podsypany mąką stół lub stolnicę, przykryj ściereczką. 

Za składników na nadzienie : Mango z puszki odcedź ( nie wylewaj syropu) , i przetrzyj przez sitko- uzyskasz gładką pulpę, a włókna pozostaną oddzielone.

Do sera dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, dodaj pulpę z mango, jajo oraz budyń i ponownie połącz składniki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni góra/ dół bez termo obiegu.

 Jedną wyrośniętą kulkę ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości maksymalnie 4 milimetry. Przetnij placek na pół i każdą część posmaruj masą serową, Zwiń kawałki ciasta z masą w rulony. Połącz oba początki i zwiń równo w świder. Pilnuj początku by się nie rozwinął. Przełóż zwijańca na blaszkę do pieczenia i posmaruj pędzelkiem syropem z mango. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z drugim ciastem postąp podobnie.

Piecz ok 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wystudzone ciasto posyp cukrem - pudrem. Smacznego

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.