Drożdżowy zawijaniec to miękkie, pyszne, pachnące i maślane ciasto drożdżowe z nutką białego sera i mango. Dzięki temu, że jest puszyste ale się nie kruszy, można śmiało zaserwować nawet w formie słodziutkich kanapek. Idealne na popołudnie przy kawie czy śniadanie dla dzieciaków. Z herbatą czy mlekiem smakuje doskonale, a bezpośrednio po wypieku polane ciepłym masłem jest wprost rarytasem.
Przepis skomponowany jest na dwa zawijańce które wystarczą do obdzielenia dużej Rodziny. Dobrze wyrobione ciasto jest w każdym przypadku sukcesem, należy pamiętać także o tym by nie przesadzić, przy wyrabianiu ciasto się ogrzewa, zbyt ciepłe może spalić drożdże, dokładnie tak samo należy uważać na temperaturę mleka w pierwszej fazie. Najlepiej czuć to w dłoniach - temperatura własnego ciała jest najlepsza do kontrolowania temperatury ciasta. Nie otwieraj okna i nie rób przeciągu, żadne danie na bazie ciasta drożdżowego tego nie lubi.
- Czas przygotowania - 2 godziny
- Ilość porcji - 15-20
- Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto :
- Mąka pszenna typ 500 - 450 gram
- Drożdże piekarskie świeże -35 gram
- Mleko - 250 gram
- Cukier kryształ - 90 gram
- Cukier wanilinowy - 0,5 opakowania
- Jaja - 2 sztuki średnie
- Masło - 60 gram
Składniki na nadzienie :
- Ser biały mielony sztywny - 150 gram
- Jajka - 1 sztuka
- Cukier - 2 łyżki stołowe płaskie
- Budyń waliliowy bez cukru 1 łyżka stołowa czubata
- Owoc mango w syropie - 100 gram
- Cukier - puder do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie :
Mleko podgrzej do temperatury pokojowej, dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru z przepisu na ciasto. Wymieszaj dokładnie i dodaj mąki z przepisu tak by powstała masa gęstości śmietany. Posyp także z wierzchu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
Jaja wbij do miski i dodaj cukry, wymieszaj mikserem do uzyskania puszystej masy.
Do wyrośniętej podmody ( pierwsza faza) dodaj jaja z cukrem oraz prawie całą mąkę ( troszkę pozostaw do podsypania) i wszystko wyrabiaj, gdy składniki się zaczną łączyć w jednolitą masę zacznij stopniowo dodawać masło. Wyrabianie ręczne trwa nawet kilkanaście minut . Wyrabianie w mikserze planetarnym ok 10 minut a w thermomixie czy lidlomixie ok 5 minut. Ciasto powinno być jedwabiste, lekkie i dobrze wyrobione. W razie będzie się lepić , podsyp delikatnie mąką.
Z ciasta utwórz dwie kulki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na podsypany mąką stół lub stolnicę, przykryj ściereczką.
Za składników na nadzienie : Mango z puszki odcedź ( nie wylewaj syropu) , i przetrzyj przez sitko- uzyskasz gładką pulpę, a włókna pozostaną oddzielone.
Do sera dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, dodaj pulpę z mango, jajo oraz budyń i ponownie połącz składniki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni góra/ dół bez termo obiegu.
Jedną wyrośniętą kulkę ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości maksymalnie 4 milimetry. Przetnij placek na pół i każdą część posmaruj masą serową, Zwiń kawałki ciasta z masą w rulony. Połącz oba początki i zwiń równo w świder. Pilnuj początku by się nie rozwinął. Przełóż zwijańca na blaszkę do pieczenia i posmaruj pędzelkiem syropem z mango. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z drugim ciastem postąp podobnie.
Piecz ok 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wystudzone ciasto posyp cukrem - pudrem. Smacznego
Thank you for rating this article.