Sernik Pascha to moim zdaniem najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Mam dla Ciebie mój autorski przepis którego nie musisz się obawiać- bez ubijania na parze i bez skomplikowanych czynności, z tym przepisem sobie na pewno poradzisz, a i doświadczeni w kuchni niechaj skorzystają bo naprawdę warto. Połączenie bakali, masła i białego sera to poezja smaku, oczywiście podkręcone cukrem a lekka nutka wanilii to raj dla podniebienia. Tradycji wielkanocnej z tym przepisem nie pominiesz. Do dzieła !
Do sernika pascha wybierz twaróg śmietankowy, gładki i taki by nie trzeba było go mielić, wysokiej jakości by nie zawierał dużej ilości wody. Dla ułatwienia pracy, twaróg i masło powinny być temperatury pokojowej. Przepis jest skomponowany na tortownicę o średnicy 24 centymetry. U nas schodzi "na pniu", wszyscy sernik pascha lubią a robię go raz w roku- tylko na Wielkanoc, więc stęsknieni smaku czekają na pierwszą kawę po śniadaniu świątecznym ;-). Jeżeli jesteś dopiero w fazie "co by tu zrobić na Święta" podrzucam kilka przepisów - PASZTET , KARKÓWKA , JAJA FASZEROWANE, SERNIK NA ZIMNO WANILIOWY.
- Ilość porcji - 10-12
- Czas przygotowania - 40 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Ciasteczka typu "be-be"
- Twaróg - 800 gram
- Cukier kryształ drobny - 250 gram
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Masło - 300 gram
- Rodzynki - 100 gram
- Orzechy włoskie - 100 gram
- Skórka pomarańczowa lub mieszanka skórek kandyzowanych - 100 gram
- Żelatyna spożywcza- 20 gram
- Śmietana 30% - 100 gram
- Czekolada mleczna - 50 gram
- Czekolada naturalna - 50 gram
- Owoce, ciasteczka lub bakalie do dekoracji
Przygotowanie :
50 gram masła z przepisu rozgrzej w rondelku. Ciastka rozkrusz lub zmiksuj do konsystencji bułki tartej- wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem i wyłóż dno tortownicy- wstaw do lodówki na kilkanaście minut aż do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie (20 gram)
W naczyniu miksującym lub mikserem w misce ubij 200 gram masła z cukrami, powinno stać się bielsze i co najmniej podwoić swoją objętość. Dokładaj twaróg partiami miksując na wolnych obrotach. Cukier będzie chrzęścił, ale nie przejmuj się , rozpuści go twaróg.
Żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku - także ok 20 gram. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Do masy serowej dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj łyżką - dodaj już przestudzoną żelatynę, wymieszaj krótko ale dokładnie, wyłóż masę na schłodzony spód w tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Gdy masa stężeje, podgrzej w rondelku śmietanę i 50 gram masła- nie gotuj, śmietana powinna mieć ok 60 stopni, a masło powinno się rozpuścić. Dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zalej wierzch ciasta polewą , wyrównaj potrząsając tortownicą i wstaw do lodówki do schłodzenia. Stężałe sernik pascha udekoruj według uznania . Smacznego !
Thank you for rating this article.