Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Sernik Pascha

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Sernik Pascha to moim zdaniem najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Mam dla Ciebie mój autorski przepis którego nie musisz się obawiać- bez ubijania na parze i bez skomplikowanych czynności, z tym przepisem sobie na pewno poradzisz, a i doświadczeni w kuchni niechaj skorzystają bo naprawdę warto. Połączenie bakali, masła i białego sera to poezja smaku, oczywiście podkręcone cukrem a lekka nutka wanilii to raj dla podniebienia. Tradycji wielkanocnej z tym przepisem nie pominiesz. Do dzieła !

 Do sernika pascha wybierz twaróg śmietankowy, gładki i taki by nie trzeba było go mielić, wysokiej jakości by nie zawierał dużej ilości wody. Dla ułatwienia pracy, twaróg i masło powinny być temperatury pokojowej. Przepis jest skomponowany na tortownicę o średnicy 24 centymetry. U nas schodzi "na pniu", wszyscy sernik pascha lubią a robię go raz w roku- tylko na Wielkanoc, więc stęsknieni smaku czekają na pierwszą kawę po śniadaniu świątecznym ;-). Jeżeli jesteś dopiero w fazie "co by tu zrobić na Święta" podrzucam kilka przepisów - PASZTET  , KARKÓWKA , JAJA FASZEROWANE, SERNIK NA ZIMNO WANILIOWY

 

- Ilość porcji - 10-12

- Czas przygotowania - 40 minut

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki :

- Ciasteczka typu "be-be"

- Twaróg - 800 gram

- Cukier kryształ drobny - 250 gram

- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie

- Masło - 300 gram

- Rodzynki - 100 gram

- Orzechy włoskie - 100 gram

- Skórka pomarańczowa lub mieszanka skórek kandyzowanych - 100 gram

- Żelatyna spożywcza- 20 gram

- Śmietana 30% - 100 gram

- Czekolada mleczna - 50 gram

- Czekolada naturalna - 50 gram

- Owoce, ciasteczka lub bakalie do dekoracji

 

 

Przygotowanie :

50 gram masła z przepisu rozgrzej w rondelku. Ciastka rozkrusz lub zmiksuj do konsystencji bułki tartej- wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem i wyłóż dno tortownicy- wstaw do lodówki na kilkanaście minut aż do całkowitego zastygnięcia.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie (20 gram)

W naczyniu miksującym lub mikserem w misce ubij 200 gram masła z cukrami, powinno stać się bielsze i co najmniej podwoić swoją objętość. Dokładaj twaróg partiami miksując na wolnych obrotach. Cukier będzie chrzęścił, ale nie przejmuj się , rozpuści go twaróg. 

Żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku - także ok 20 gram. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Do masy serowej dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj łyżką - dodaj już przestudzoną żelatynę, wymieszaj krótko ale dokładnie, wyłóż masę na schłodzony spód w tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

Gdy masa stężeje, podgrzej w rondelku śmietanę i 50 gram masła- nie gotuj, śmietana powinna mieć ok 60 stopni, a masło powinno się rozpuścić. Dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zalej wierzch ciasta polewą , wyrównaj potrząsając tortownicą i wstaw do lodówki do schłodzenia. Stężałe sernik pascha udekoruj według uznania . Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 3 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.