Pierogi leniwe , Kto ich nie zna koniecznie musi spróbować . Pyszne i delikatne ,doskonała przekąska dla dzieci i nie tylko. Gdy raz spróbujesz to wrócisz po ten przepis nie raz . Idealne na śniadanie , kolację, obiad , lub deser na gorąco . Doskonałe z sosem owocowym , świeżymi owocami , lub polane roztopionym masłem i posypane cukrem .
Tylko chwila pracy ale by osiągnąć efekt o którym mowa wybierz do swoich pierogów leniwych twaróg wysokiej jakości . Najlepiej gdyby był tłusty i w konsystencji łatwo się rozprowadzał , unikniesz mielenia i dodatkowej pracy .Kupuję taki twaróg który ma krótki termin ważności, czekam na świeżą dostawę i przynajmniej raz w tygodniu robię danie z użyciem właśnie takiego, na nasze ulubione naleśniki z łososiem na bazie białego sera przepis znajdziesz TUTAJ, a na delikatny i pełen smaku twarożek śniadaniowy zaloguj się TUTAJ .Drugą ważną rzeczą przy robieniu pierogów leniwych jest zawartość mąki pszennej - nie przesadź bo będą twarde . By rozpływały się w ustach użyj mąki typ 450 lub 500 i użyj jej max tyle co w przepisie . Tak naprawdę trzeba raz spróbować by dopasować przepis pod siebie . Podaję taki z którego pierogi leniwe smakują nam najbardziej, czyli polane masłem z odrobiną bułki tartej, posypane cukrem i cynamonem. Smak jest obłędny, kochamy na niedzielne śniadanie.
- Ilość Osób - 3
- Czas przygotowania - 15 min
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Twaróg - 500 gram
- Jaja - 2 sztuki
- Mąka pszenna - 3/4 szklanki (100 gram)
- Cukier - 2 łyżki stołowe
- Sól - szczypta
- Cukier wanilinowy - szczypta
- Cukier do posypania
- Masło - 2 łyżki
- Bułka tarta - pół łyżki stołowej
- Cynamon - szczypta dla każdego
- Owoce ( truskawki , borówki amerykańskie , maliny itp.)
Przygotowanie :
Zagotuj 1,5 l wody w garnku o pojemności minimum 2 litry , posól ją szczyptę. Do miski wrzuć twaróg i rozdrobnij dobrze widelcem tak by było jak najmniej grudek . Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilkę, cukier rozluźni trochę twaróg, przed dodaniem mąki ponownie wymieszaj z jajkami - następnie dodaj mąkę i zagnieć dokładnie . Masa może wydać Ci się luźna , ale jeżeli się nie leje a jest zwarta to znaczy , że jest w sam raz . Posyp blat mąką by masa nie przykleiła się do stołu, zanurz dłonie także w mące i uformuj trzy wałeczki po czym lekko je przyduś by je spłaszczyć , powinny mieć szerokości ok dwóch centymetrów . Pokrój nożem rąby , prostokąty lub małe trójkąty co 1 centymetr - ciasto troszkę spuchnie w wodzie podczas gotowania . Wrzuć pierogi leniwe do wrzątku i gotuj 3-4 minuty(aż wypłynął i jeszcze chwilkę) , Wykładaj na talerze łyżką cedzakową .Taką ilość gotuję na 2 razy, w tej samej wodzie by pierożki się nie pokleiły.
Na patelni rozpuść masło na średniej temperaturze , dodaj bułkę tartą wymieszaj i polej pierogi . Dodaj ulubione owoce i całość posyp cukrem. Lub polej masłem z bułką tartą i posyp cynamonem- nie trzeba nic więcej
Thank you for rating this article.