Sernik na zimno waniliowy to jak sama nazwa wskazuje ciasto bez pieczenia które jest obłędnie pyszne ,puszyste i rozpływa się w ustach a robi się go błyskawicznie . Tylko kilka składników i kilka chwil pracy a zachwycisz wyjątkowym smakiem swoich domowników lub gości . Idealne połączenie smaków, chrupiący maślany spód i zrównoważona konsystencja napowietrzonej masy serowej nadaje lekkości i puszystości.
W moim rodzinnym domu robiło się często ciasta na bazie ubitego białka, które było bazą ciasta zamiast tłustej śmietany. Nie ukrywam, że to bardzo nadaje lekkości wszelakim deserom i nie tłumi pożądanego smaku. W internecie znajdziesz tysiące przepisów na ciasta na bazie serków homogenizowanych a ja bardzo polecam Ci właśnie ten przepis. Sernik na zimno pomarańczowy można jeść bez końca, a ja nie wyobrażam sobie Świąt bez tego przysmaku. Do wykonania sernika będą Ci potrzebne - Tortownica o średnicy 24 centymetry , urządzenie rozdrabniające oraz mikser do ubijania . Serki mogą być wyjęte prosto z lodówki a jaja powinny być schłodzone .
- Ilość porcji - 10-12 sztuk
- Stopień trudności - łatwe
- Czas przygotowania - 20 minut w sumie
- Czas chłodzenia - 8 godzin
Składniki :
- Herbatniki typu "be-be" - 250 gram
- Masło - 100 gram
- Serek homogenizowany waniliowy - 750 gram
- Nasiona Chia - 1 łyżka stołowa płaska
- Jaja - 5 sztuk
- Cukier kryształ - 3 łyżki stołowe
- Żelatyna spożywcza - 3 dkg ( 3 łyżeczki czubate )
- Galaretka pomarańczowa - 2 sztuki ( 150 gram )
- Woda
Przygotowanie :
W wysokim naczyniu rozdrobnij na miał herbatniki , w rondelku rozpuść masło i połącz w jednolitą masę z ciastkami. Wyłóż na czystą tortownicę i rozprowadź równą warstwę, na koniec wszystko przyklep i odstaw do lodówki na 30 minut aż masa stwardnieje .
Żelatynę namocz w czterech łyżeczkach zimnej wody i odstaw .
Jaja sparz wrzątkiem po wierzchu i oddziel żółtka od białek . Białka odstaw do lodówki a żółtka wlej do czystego i suchego rondelka - dodaj dwie łyżki cukru i podgrzej na małym ogniu lub małej temperaturze energicznie mieszając do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gorąca , ale zanim zrobi się jajecznica , możesz masę podgrzać na parze . Przelej do większej miski i ubijaj mikserem na wysokich obrotach aż masa zrobi się puszysta i biała . Dodaj serki waniliowe oraz nasiona i zmiksuj wszystko na niskich obrotach do połączenia składników .
Oczyść i osusz mikser , ubij w wyższym naczyniu na wysokich obrotach białko , gdy zacznie odchodzić od ścianek dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj jeszcze jedną minutę.
Żelatynę rozpuść i dokładnie wymieszaj w niewielkiej ilości wrzątku - dodaj do masy z serkami i szybko dokładnie połącz - dodaj białko na 3 razy i dokładnie ponownie połącz masę - przełóż na schłodzony spód tortownicy , wyrównaj i odstaw do lodówki .
Galaretki zalej 0,70 litra wrzątku , wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia . Gdy ciasto się zetnie , zalej delikatnie galaretką i schłodź najlepiej całą noc- Twój sernik na zimno jest gotowy.
Smacznego :-)
Thank you for rating this article.