Proponuję Ci przepyszne , bardzo proste i nie skomplikowane w wykonaniu ciasto jogurtowe które można piec cały rok - z owocami sezonowymi lub mrożonymi , z dodatkiem frużeliny lub z samą kruszonką . Szybko znika już ciepłe . Można je robić na okrągło a i tak się nie znudzi . Delikatne w smaku z dodatkami smakuje wręcz idealnie . Wilgotny środek w połączeniu z maślaną kruszonką to jest prawdziwa rozkosz dla podniebienia . Tylko kilka nie drogich składników i zaspokoisz kubki smakowe całej rodziny - do dzieła !
Do wykonania ciasta jogurtowego potrzebujesz blaszki do pieczenia o wymiarach 25/35 cm. W przepisie wykorzystałam naturalny aromat pomarańczy, ale także śmiało można użyć aromatu gotowego- cytrynowego, waniliowego lub pomarańczowego. Bardzo często piekę ciasto jogurtowe w sezonie owocowym, i z mijającym jego czasem wykorzystuję owoce których mam w nadmiarze. Przygotowanie masy nie wymaga poświęcenia wiele czasu i ogromnego bałaganu w kuchni. Uda się dosłownie wszystkim, także tym którzy, nie lubią czy nie umieją piec albo tak twierdzą bo nie zaczęli od ciasta jogurtowego :-)
Przygotowanie - 15 minut
Czas pieczenia - 50 minut
Ilość porcji - 10 - 12
Stopień trudności - łatwy
Składniki na ciasto :
- Maślanka - 250 ml
- Jaja - 2 szt.
- cukier kryształ - 1 szklanka
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Pomarańcz 1 szt.
- Olej roślinny - 0,5 szklanki
- Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 2,5 szklanki
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczki
- Owoce - jagody , wiśnie drylowane, truskawki , jabłka lub gruszki itp - 150- 200 g
Składniki na kruszonkę :
- Masło - 200 g ( 1 kostka )
- Cukier - 3/4 szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Mąka pszenna - 3/4 szklanki
Przygotowanie :
Ze składników na kruszonkę - Masło , cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w misce - dodaj mąkę i rozdrabniaj w dłoniach aż masa stanie się spoista a zarazem lekko sypka.
Nastaw piekarnik na 180 stopni góra/dół. Mrożone owoce rozmroź i odcedź z soku - odstaw . Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj dokładnie tłuszczem . Pomarańcz sparz we wrzątku kilka sekund , ostudź i zetrzyj skórkę na drobnej tarce ( tylko wierzchnią warstwę ) - Odstaw . W misce wymieszaj maślankę z cukrem , cukrem wanilinowym i jajkami , możesz użyć miksera . Dodaj Olej i wymieszaj . Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy - wszystko połącz . Wyłóż ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź , nałóż owoce i posyp wszystko kruszonką . Piecz w temperaturze 180 stopni góra/dół przez 50 minut.
Wyciśnij sok z pomarańczy i polej lekko wystudzone ciasto jogurtowe - samo znika :-) smacznego
Thank you for rating this article.