Przepyszna tarta czekoladowa , którą pokochasz od pierwszego kęsa . Jest to doskonały deser dla Osób kochających prawdziwy smak czekolady i dla prawdziwego konesera jej smaku , gdzie jest on wyjątkowo w tarcie podkręcony dodatkami . Na rynku jest masa produktów o różnych smakach i zawartości ziarna kakaowego - wybieraj do tarty czekoladę wysokiej jakości - można to rozpoznać po składzie - prawdziwa nie zawiera więcej niż 5 składników . Użyjemy do tarty takiej pośredniej z zawartością 64 % miazgi kakaowej , jest to granica smaku gorzkiej czekolady a i uniwersalna do wykonania przeróżnych deserów , ciast i tortów.
Składniki na ciasto :
- 145 g mąka pszenna
- 35 g kakao ciemne
- 65 g cukier - puder
- pół łyżeczki soli
- 145 g masło
- żółtko 1 sztuka
- lodowata woda 1 łyżka
- fasola biała jako obciążenie do pieczenia - 2 garście
- forma do tarty o średnicy 23 cm.
- papier do pieczenia
Składniki na nadzienie ( ganache )
- Czekolada naturalna 64 % - 350 g
- Śmietana deserowa 30 % - 350 g
- Masło - 50 g
- Brandy lub whisky - 4 stołowe łyżki
Ze składników na ciasto do tarty czekoladowej , wymieszaj przesianą mąkę i kakao z cukrem - pudrem i solą . W szklance ubij mikserem żółtko z wodą aż uzyskasz puszystą pianę . Zimne masło pokrój w kawałki i dodaj do mąki - zagniataj ciasto , dodaj żółtko i zagnieć jednolitą masę ( podczas zagniatania można odrobinkę podsypać mąką ) utwórz kulkę .
Nałóż ciasto na papier do pieczenia i przykryj drugim arkuszem . Można dodatkowo papier nasmarować odrobiną oliwy . Rozpłaszcz kulkę by stała się bardziej płaska , dalej rozwałkuj ciasto między papierami na średnicę 28 cm - ciasto w takiej formie schłodź 1 godzinę w lodówce .
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra / dół . Formę posmaruj dokładnie cienką warstwą masła . Wyjmij z lodówki delikatnie ciasto i zdejmij wierzchni papier do pieczenia . Przełóż stroną bez papieru ciasto do formy i zdejmij drugą warstwę papieru , delikatnie dociśnij i uformuj . Nałóż bez dociskania czysty arkusz i nasyp równo fasolę na papier . Piecz 7 minut bez termo obiegu . Po tym czasie wyjmij formę i zdejmij papier z fasolą - piecz kolejne 7 minut aż ciasto się zetnie - ostudź .
Do rondelka wlej śmietanę i dodaj masło - zagotuj ale nie gotuj . Odstaw do lekkiego przestudzenia . W tym czasie pokrusz lub połam czekoladę i dodaj do mocno ciepłej śmietany - szybko wymieszaj na gładką masę . Gdy ganache uzyska temperaturę max 35 stopni dodaj alkohol i wymieszaj . Nalej masę do ciasta , ewentualnie wyrównaj i schłodź minimum 2 godziny .
Tarta czekoladowa może być udekorowana owocami , czekoladą , wiórkami czekoladowymi lub podana z bitą śmietaną . Smacznego
Thank you for rating this article.