Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Tarta czekoladowa

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Przepyszna tarta czekoladowa , którą pokochasz od pierwszego kęsa . Jest to doskonały deser dla Osób kochających prawdziwy smak czekolady i dla prawdziwego konesera jej smaku , gdzie jest on wyjątkowo w tarcie podkręcony dodatkami . Na rynku jest masa produktów o różnych smakach i zawartości ziarna kakaowego - wybieraj do tarty czekoladę wysokiej jakości - można to rozpoznać po składzie - prawdziwa  nie zawiera więcej niż 5 składników . Użyjemy do tarty takiej pośredniej z zawartością 64 % miazgi kakaowej , jest to granica smaku gorzkiej czekolady a i uniwersalna do wykonania przeróżnych deserów , ciast i tortów.

Składniki na ciasto :

- 145 g mąka pszenna

- 35 g kakao ciemne

- 65 g cukier - puder

- pół łyżeczki soli

- 145 g masło 

- żółtko 1 sztuka

- lodowata woda 1 łyżka 

- fasola biała jako obciążenie do pieczenia - 2 garście

- forma do tarty o średnicy 23 cm.

- papier do pieczenia

 

Składniki na nadzienie ( ganache ) 

- Czekolada naturalna 64 % - 350 g

- Śmietana deserowa 30 % - 350 g

- Masło - 50 g

- Brandy lub whisky - 4 stołowe łyżki

 

 

  Ze składników na ciasto do tarty czekoladowej , wymieszaj przesianą mąkę i kakao z  cukrem - pudrem i solą . W szklance ubij mikserem żółtko z wodą aż uzyskasz puszystą pianę . Zimne masło pokrój w kawałki i   dodaj do mąki - zagniataj ciasto , dodaj żółtko i zagnieć jednolitą masę ( podczas zagniatania można odrobinkę podsypać mąką ) utwórz kulkę .

 Nałóż ciasto na papier do pieczenia i przykryj drugim arkuszem . Można dodatkowo papier nasmarować odrobiną oliwy . Rozpłaszcz   kulkę by stała się bardziej płaska , dalej rozwałkuj ciasto między papierami na średnicę 28 cm - ciasto w takiej formie schłodź 1   godzinę w lodówce . 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra / dół . Formę posmaruj dokładnie cienką warstwą masła . Wyjmij z lodówki delikatnie ciasto i zdejmij wierzchni papier do pieczenia . Przełóż stroną bez papieru ciasto do formy i zdejmij drugą warstwę papieru , delikatnie dociśnij i uformuj . Nałóż bez dociskania czysty arkusz i nasyp równo fasolę na papier . Piecz 7 minut bez termo obiegu . Po tym czasie wyjmij formę i zdejmij papier z fasolą - piecz kolejne 7 minut aż ciasto się zetnie - ostudź .

Do rondelka wlej śmietanę i dodaj masło - zagotuj ale nie gotuj . Odstaw do lekkiego przestudzenia . W tym czasie pokrusz lub połam czekoladę i dodaj do mocno ciepłej śmietany - szybko wymieszaj na gładką masę . Gdy ganache uzyska temperaturę max 35 stopni dodaj alkohol i wymieszaj . Nalej masę do ciasta , ewentualnie wyrównaj i schłodź minimum 2 godziny . 

Tarta czekoladowa może być udekorowana owocami , czekoladą , wiórkami czekoladowymi lub podana z bitą śmietaną . Smacznego smile

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.