Karpatka - ciasto które znika ze stołu w kilka minut . Pyszny tradycyjny smak który warto powielać i pielęgnować , gdy raz spróbujesz ją zrobić będzie pojawiać się na Twym stole już zawsze . Wbrew pozorom nie jest wcale trudna w wykonaniu , wystarczy zastosować się do kilku zasad i zawsze będzie doskonała , Karpatkę wykonuje się z ciasta parzonego - prawidłowo wykonane nie wymaga dodawania proszku do pieczenia , z tego przepisu wyrośnie piękna . Użyjemy budyniu i masła jako bazy do kremu a w opisie znajdziesz jak wykonać ciasto krok po kroku by się na pewno udało .
Ilość porcji - 15-18
Blacha 24 / 35 cm
Czas przygotowania 2 godziny
Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto :
- Masło lub margaryna do pieczenia 100 g
- Woda 200 g
- Mąka pszenna typ 450 lub typ 500 - 200g
- Jaja średniej wielkości 6 szt
- Masło do wysmarowania blaszki 2 łyżeczki
Składniki na krem :
- Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 90g ( 2 szt. )
- Cukier 4 pełne łyżki stołowe
- Cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka
- Mleko 0,75 l ( 3 szklanki )
- Masło dobrej jakości 200 g ( kostka )
Przygotowanie :
Do miseczki wlej szklankę mleka z przepisu i rozmieszaj w nim cukier , cukier wanilinowy i budynie , pozostałą część mleka zagotuj , do gotującego wlej masę budyniową i mieszaj aż budyń zgęstnieje i jeszcze ok 1 minuty.
Zdejmij budyń z kuchenki i obetrzyj kopystką brzegi rondelka - przykryj masę folią spożywczą tak by dotykała w miarę szczelnie kremu i zrób w niej 3 - 4 dziurki widelcem - unikniesz w ten sposób obsychania . Odstaw do wystudzenia .
Do osobnego garnka wlej wodę i dodaj masło lub margarynę do pieczenia z przepisu na ciasto- zagotuj . Do gotującej masy wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta , zaparzaj jeszcze minutę od tego momentu . Gdy masa zacznie cienką warstwą przywierać do garnka jest gotowa . Do miseczki wbij jaja , nie studząc ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj aż masa się połączy , po 6ym jajku osiągnie konsystencję której oczekujemy . Nagrzej piekarnik góra dół 180 stopni . Blaszkę wysmaruj połową masła i nałoż na blachę połowę ciasta - rozsmaruj tak by nie było przezroczystych dziur
ale nie całkiem na gładko - to między innymi da efekt pofalowanego ciasta . Piecz ciasto 25 minut na średnim poziomie piekarnika . Ciasto parzone lubi swoją , wytworzoną podczas pieczenia parę , więc nie otwieraj go wcześniej niż po upływie 20u minut .
Upieczone ciasto wyjmij delikatnie z blaszki , gdy blacha ostygnie nasmaruj ją masłem i powtórz czynność z drugą częścią ciasta .
Do miseczki dodaj masło z przepisu na krem i miksuj na wysokich obrotach aż zrobi się puszyste . Dodaj do ostudzonego budyniu połowę masła i miksuj na niskich obrotach aż się połączy , dodaj drugą połowę i miksuj na puszysty krem . Na jeden ze spodów karpatki nałóż cały krem i rozprowadź równo po całości . Przyłóż na górę drugi blat i delikatnie dociśnij . Ciasto należy schłodzić kilka godzin w lodówce .Karpatka jest gotowa po upływie 3 godzin . Przed podaniem pokrój gorącym nożem i posyp cukrem - pudrem . Smacznego
-
Thank you for rating this article.