Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Karpatka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Karpatka - ciasto które znika ze stołu w kilka minut . Pyszny tradycyjny smak który warto powielać i pielęgnować , gdy raz spróbujesz ją zrobić będzie pojawiać się na Twym stole już zawsze . Wbrew pozorom nie jest wcale trudna w wykonaniu , wystarczy zastosować się do kilku zasad i zawsze będzie doskonała , Karpatkę wykonuje się z ciasta parzonego - prawidłowo wykonane nie wymaga dodawania proszku do pieczenia , z tego przepisu wyrośnie piękna . Użyjemy budyniu i masła jako bazy do kremu a w opisie znajdziesz jak wykonać ciasto krok po kroku by się na pewno udało .

 

Ilość porcji - 15-18

Blacha 24 / 35 cm

Czas przygotowania 2 godziny

Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto :

- Masło lub margaryna do pieczenia 100 g

- Woda 200 g

- Mąka pszenna typ 450 lub typ 500 - 200g

- Jaja średniej wielkości 6 szt

- Masło do wysmarowania blaszki 2 łyżeczki

 

Składniki na krem :

- Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 90g ( 2 szt. )

- Cukier 4 pełne łyżki stołowe

- Cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka 

- Mleko 0,75 l ( 3 szklanki )

- Masło dobrej jakości 200 g ( kostka )

 

 

Przygotowanie :

Do miseczki wlej szklankę mleka z przepisu i rozmieszaj w nim cukier , cukier wanilinowy i budynie , pozostałą część mleka zagotuj , do gotującego wlej masę budyniową i mieszaj aż budyń zgęstnieje i jeszcze ok 1 minuty.

Zdejmij budyń z kuchenki i obetrzyj kopystką brzegi rondelka - przykryj masę folią spożywczą tak by dotykała w miarę szczelnie kremu i zrób w niej 3 - 4 dziurki widelcem - unikniesz w ten sposób obsychania . Odstaw do wystudzenia .

Do osobnego garnka wlej wodę i dodaj masło lub margarynę do pieczenia z przepisu na ciasto- zagotuj . Do gotującej masy wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego  ciasta , zaparzaj jeszcze minutę od tego momentu . Gdy masa zacznie cienką warstwą przywierać do garnka jest gotowa . Do miseczki wbij jaja , nie studząc ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj aż masa się połączy , po 6ym jajku osiągnie konsystencję której oczekujemy . Nagrzej piekarnik góra dół 180 stopni . Blaszkę wysmaruj połową masła i nałoż na blachę połowę ciasta - rozsmaruj tak by nie było przezroczystych dziur

ale nie całkiem na gładko - to między innymi da efekt pofalowanego ciasta . Piecz ciasto 25 minut na średnim poziomie piekarnika . Ciasto parzone lubi swoją , wytworzoną podczas pieczenia parę , więc nie otwieraj go wcześniej niż po upływie 20u minut . 

Upieczone ciasto wyjmij delikatnie z blaszki , gdy blacha ostygnie nasmaruj ją masłem i powtórz czynność z drugą częścią ciasta . 

Do miseczki dodaj masło z przepisu na krem i miksuj na wysokich obrotach aż zrobi się puszyste . Dodaj do ostudzonego budyniu połowę masła i miksuj na niskich obrotach aż się połączy , dodaj drugą połowę i miksuj na puszysty krem . Na jeden ze spodów karpatki nałóż cały krem i rozprowadź równo po całości . Przyłóż na górę drugi blat i delikatnie dociśnij . Ciasto należy schłodzić kilka godzin w lodówce .Karpatka jest gotowa po upływie 3 godzin . Przed podaniem pokrój gorącym nożem i posyp cukrem - pudrem . Smacznego smile

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.