Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Bułeczki maślane domowe

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Bułeczki maślane domowe to mega smaczne rozwiązanie na śniadanie dla całej rodziny . Są miękkie pachnące i można je jeść bez końca . Swą delikatność zawdzięczają tym , że ciasto robi się metodą dwufazową - trzeba pozwolić ciastu swobodnie rosnąć przez jakiś czas . Najlepiej smakują z domowej roboty dżemem czy twarożkiem ale nic nie stoi na przeszkodzie by skonsumować je z ulubionymi dodatkami , bo Kto nie zna prostego smaku - bułeczka maślana z masłem ten koniecznie musi to nadrobić . 

Jeżeli korzystasz z przepisu by upiec bułki maślane do burgerów , podziel ciasto na 3 części , i uformuj kulki . Przed odstawieniem bułek do wyrośnięcia spłaszcz je dłonią . Może się wydłużyć chwilę czas pieczenia - jak zrumienią się także od spodu to znaczy , że jest gotowa .

 

Ilość szt średnich - 6 - 7 szt

Czas przygotowania - 1,5 godziny

Stopień trudności - średni 

 

 

 

Składniki :

- Mleko 250 ml

- Drożdże świeże 3 dkg

- Cukier 2 dkg ( 1 łyżka stołowa )

- Masło 2 dkg ( 1 łyżka stołowa )

- Mąka pszenna typ 500 lub 450 - 400g

- Jajko 1 sztuka

- Ziarno do posypania ( mak niebieski lub czarnuszka )

- Sól mała szczypta

 

 

Przygotowanie :

 

Mleko podgrzej tak by nie parzyło a było wręcz lekko ciepłe (40 stopni maksymalnie) - wlej do miski , dodaj pokruszone drożdże cukier i trochę mąki z przepisu - wymieszaj tak by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany ,

posyp wierzch masy mąką , przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut . W garnuszku rozpuść masło , do rozczynu z drożdży dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabianie , gdy ciasto zrobi się zwarte dodaj masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta , w trakcie można troszkę podsypać mąką , lub zostawić 1 łyżkę z przepisu i podsypywać stopniowo podczas wyrabiania .Ciasto na bułki maślane powinno być bardzo jednolite, napowietrzone i odchodzić od ścianek naczynia. Można do wyrabiania użyć robota kuchennego który ma funkcję wyrabiania ciasta. Uformuj wałek , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min - w zależności jaka jest pora roku tzn. czy jest ciepło czy chłodno ciasto będzie szybciej lub wolniej rosło . 

Rozgrzej piekarnik na temperaturę 40 stopni , wałek ciasta podziel na 6 kawałków i uformuj bułeczki - mogą być okrągłe . Roztrzep jajko , posmaruj bułeczki , posyp makiem lub czarnuszką , ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem . Wstaw do piekarnika na ok 20 - 30 min. Gdy bułeczki podrosną i będą pulchne zwiększ temperaturę na 180 stopni góra dół bez termo obiegu i piecz ok 10 - 12 min . Bułki maślane są upieczone gdy spód jest także zrumieniony . 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.