Ciasto marchewkowe, bardzo wilgotne, pełne bakali, z korzenną nutką i wypełnione pysznym cytrynowym kremem- to ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Idealne na święta czy inne okazje.
Jeżeli jeszcze nie próbowałaś/ próbowałeś zrobić tego ciasta to jest to właśnie ten moment. Jest bardzo proste w wykonaniu i w sam raz dla kogoś Kto nie ma doświadczenia w pieczeniu, na pewno zaskoczysz wszystkich idealnie skomponowanymi składnikami. U nas w domu schodzi do zera i każdy bardzo lubi ciasto marchewkowe. Swoją wyjątkową strukturę zawdzięcza soczystej marchwi i dodatku oleju, aromat przyprawom, owocom i bakaliom, w smaku nie ma nudy. Wisienką na torcie jest krem, który także bardzo prosto się robi a wszystko razem smakuje dosłownie idealnie. Samo ciasto marchewkowe można upiec nawet 2 dni przed podaniem, zachowa swoją świeżość i smak- wystarczy zabezpieczyć przed nadmiernym wysychaniem, na przykład folią spożywczą i przechować w chłodnym miejscu. Fajna opcja przy przygotowaniach do świąt, gdy na ostatnią chwilę musisz poświęcić czas na krojenie sałatek, albo gdy masz do zrobienia jeszcze jedno ciasto- mój autorski przepis na pyszny sernik na zimno znajdziesz TUTAJ. Do przygotowania ciasta marchewkowego będziesz potrzebować rantu tortowego o średnicy 26 centymetry.
- Czas przygotowania - 0,5 godziny
- Czas pieczenia - 50 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na ciasto marchewkowe:
- Marchew - 2 duże sztuki
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki
- Jaja - 4 sztuki
- Olej - 1 szklanka
- Cukier - 1 szklanka
- Proszek do pieczenia - 1,5 płaskiej łyżeczki
- Cynamon mielony - 1 płaska łyżeczka
- Przyprawa do piernika - 1 paska łyżeczka
- Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie
- Orzechy włoskie bez łupin - 100 gram
- Skórka tarta z pomarańczy - 1 płaska łyżka stołowa
- Sól - szczypta
Składniki na krem do ciasta marchewkowego:
- Serek mascarpone - 300 gram
- Cukier - puder - 2 łyżki stołowe
- Cytryna - 1 sztuka
Wykonanie ciasta marchewkowego:
Tortownicę nasmaruj w miarę grubo tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach- odstaw. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami- odstaw. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na bardzo drobnej tarce bez białego- odstaw. Odmierz olej, a orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj aż zwiększą nieco swoją objętość, gdy masa będzie już konsystencji śmietany zacznij dodawać olej ciągle ubijając, gdy masa się połączy dodaj marchew, mąkę z przyprawami oraz skórkę i wymieszaj, na jednolitą masę- dodaj orzechy. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i piecz 50 minut, pod koniec pieczenia otwórz piekarnik i sprawdź czy ciasto po delikatnym przyklepaniu palcami odbija- jeżeli tak, jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto obkrój nożykiem i wyjmij delikatnie z tortownicy, usuń papier do pieczenia i ciasto marchewkowe przetnij na pół wzdłuż.
Cytrynę sparz wrzątkiem a jej skórkę zetrzyj na bardzo drobnych oczkach bez białej skórki, sok z cytryny wyciśnij. Serek przełóż do miski i dodaj cukier, ubij mikserem 2 minuty na wysokich obrotach, dodaj tartą skórkę oraz sok i wszystko połącz. Podziel krem na dwie części, jedną wysmaruj równo środek ciasta, przełóż ciasto marchewkowe drugą warstwą i nałóż drugą część kremu, wygładź i udekoruj bakaliami. Ciasto marchewkowe jest gotowe. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.