Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Ciasto marchewkowe

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Ciasto marchewkowe, bardzo wilgotne, pełne bakali, z korzenną nutką i wypełnione pysznym cytrynowym kremem- to ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Idealne na święta czy inne okazje. 

Jeżeli jeszcze nie próbowałaś/ próbowałeś zrobić tego ciasta to jest to właśnie ten moment. Jest bardzo proste w wykonaniu i w sam raz dla kogoś Kto nie ma doświadczenia w pieczeniu, na pewno zaskoczysz wszystkich idealnie skomponowanymi składnikami. U nas w domu schodzi do zera i każdy bardzo lubi ciasto marchewkowe. Swoją wyjątkową strukturę zawdzięcza soczystej marchwi i dodatku oleju, aromat przyprawom, owocom i bakaliom, w smaku nie ma nudy. Wisienką na torcie jest krem, który także bardzo prosto się robi a wszystko razem smakuje dosłownie idealnie. Samo ciasto marchewkowe można upiec nawet 2 dni przed podaniem, zachowa swoją świeżość i smak- wystarczy zabezpieczyć przed nadmiernym wysychaniem, na przykład folią spożywczą i przechować w chłodnym miejscu. Fajna opcja przy przygotowaniach do świąt, gdy na ostatnią chwilę musisz poświęcić czas na krojenie sałatek, albo gdy masz do zrobienia jeszcze jedno ciasto- mój autorski przepis na pyszny sernik na zimno znajdziesz TUTAJ. Do przygotowania ciasta marchewkowego będziesz potrzebować rantu tortowego o średnicy 26 centymetry.

- Czas przygotowania - 0,5 godziny

- Czas pieczenia - 50 minut

- Stopień trudności - łatwy

Składniki na ciasto marchewkowe:

- Marchew - 2 duże sztuki

- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki

- Jaja - 4 sztuki

- Olej - 1 szklanka

- Cukier - 1 szklanka

- Proszek do pieczenia - 1,5 płaskiej łyżeczki

- Cynamon mielony - 1 płaska łyżeczka

- Przyprawa do piernika - 1 paska łyżeczka

- Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie

- Orzechy włoskie bez łupin - 100 gram

- Skórka tarta z pomarańczy - 1 płaska łyżka stołowa

- Sól - szczypta

Składniki na krem do ciasta marchewkowego:

- Serek mascarpone - 300 gram

- Cukier - puder - 2 łyżki stołowe

- Cytryna - 1 sztuka

Wykonanie ciasta marchewkowego:

 Tortownicę nasmaruj w miarę grubo tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach- odstaw. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami- odstaw. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na bardzo drobnej tarce bez białego- odstaw. Odmierz olej, a orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj aż zwiększą nieco swoją objętość, gdy masa będzie już konsystencji śmietany zacznij dodawać olej ciągle ubijając, gdy masa się połączy dodaj marchew, mąkę z przyprawami oraz skórkę i wymieszaj, na jednolitą masę- dodaj orzechy. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i piecz 50 minut, pod koniec pieczenia otwórz piekarnik i sprawdź czy ciasto po delikatnym przyklepaniu palcami odbija- jeżeli tak, jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

Wystudzone ciasto obkrój nożykiem i wyjmij delikatnie z tortownicy, usuń papier do pieczenia i ciasto marchewkowe przetnij na pół wzdłuż. 

Cytrynę sparz wrzątkiem a jej skórkę zetrzyj na bardzo drobnych oczkach bez białej skórki, sok z cytryny wyciśnij. Serek przełóż do miski i dodaj cukier, ubij mikserem 2 minuty na wysokich obrotach, dodaj tartą skórkę oraz sok i wszystko połącz. Podziel krem na dwie części, jedną wysmaruj równo środek ciasta, przełóż ciasto marchewkowe drugą warstwą i nałóż drugą część kremu, wygładź i udekoruj bakaliami. Ciasto marchewkowe jest gotowe. Smacznego :-)

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.