Chrupiące, aromatyczne bułeczki czosnkowo- ziołowe, w sam raz na przyjęcie z przekąskami, spotkanie przy grillu czy wieczór sylwestrowy. To smakuje wszystkim, nie może zabraknąć ich na twym stole.
Przepis na bułeczki czosnkowe skomponowałam w taki sposób by gabarytowo przypominały pieczywo serwowane w hotelach i dobrych restauracjach, wystarczą 3-4 kęsy by schrupać jedną ze smakiem. Wielkością pasują do nie wielkich przekąsek na domiar nie trzeba smarować ich masłem. Bułeczki czosnkowe są bardzo aromatyczne i wyglądają apetycznie, więc jakoś szczególnie nie trzeba nikogo namawiać by skosztował chociaż jedną. Dodatkowym atutem jest sam fakt podania gościom pieczywa które zrobiło się samemu od początku do końca. Oczywiście wymaga to poświęcenia jakiegoś czasu by przygotować bułeczki, ale przepis nie jest skomplikowany i praca nad nimi idzie szybko i sprawnie, a na prawdę warto. Po za tym jak przy każdym drożdżowym, zostawiamy najpierw ciasto, później bułeczki czosnkowe do wyrastania, więc są przerwy by zająć się czymś innym, na przykład szykowaniem pysznej sałaty na którą przepis znajdziesz TUTAJ i do której bułeczki czosnkowo- ziołowe pasują idealnie.
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Czas pieczenia - ok 12 minut
- Ilość sztuk - ok 10
Składniki na bułeczki czosnkowo- ziołowe:
- Mąka pszenna - 0,45 kilograma
- Drożdże piekarskie - 0,04 kilograma
- Mleko - 130 gram
- Woda - 90 gram
- Olej lub oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe
- Sól - 1 płaska łyżeczka
Składniki na masło czosnkowo- ziołowe:
- Masło - 120 gram
- Czosnek świeży - 4 ząbki
- Zielona pietruszka poszatkowana - 3 łyżki stołowe
- Bazylia świeża poszatkowana - 1 łyżka stołowa
- Sól - 1/3 płaskiej łyżeczki
- Ziarenka czarnuszki - 1/3 płaskiej łyżeczki
Wykonanie:
Mleko i wodę podgrzej do maksymalnie 40 stopni, dodaj cukier oraz pokruszone drożdże, dodaj także 3 łyżki mąki z przepisu i wymieszaj zaczyn, sprósz go z wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na max 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie poszatkuj zioła, i przeciśnij przez praskę obrany czosnek. Na patelni rozgrzej masło i odstaw do wystudzenia- gdy będzie chłodne dodaj zioła, czosnek i sól- wymieszaj.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto, gdy składniki się połączą dodaj olej i zagniataj ciasto aż stanie się jędrne, gładkie i elastyczne, może to trwać nawet kilkanaście minut- ręcznie i za pomocą robota planetarnego na niskich obrotach oraz max 4 minuty w urządzeniach typu thermomix.
Blat sprósz mąką i wyłóż ciasto, uformuj walec lub coś na kształt elipsy nie "męcząc" zbyt ciasta - łatwiej później uzyskać prostokąt. Przykryj ciasto ściereczką na co najmniej pół godziny aż podrośnie. Blaszkę wyłóż papierem a jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję nastaw temperaturę 50 stopni, jeżeli posiada funkcję delikatnego zaparowania to także można użyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, grubość jego nie powinna przekraczać 0,5 centymetra.
Na połowę ciasta nałóż masło ziołowo- czosnkowe i rozsmaruj. Przykryj ziołową część ciasta czystą częścią i delikatnie przyklep, dopilnuj by ciasto równo się nakrywało. Wykrajaj z ciasta równe paski i skręć ze średnią mocą w świderki delikatnie je naciągając.
Zwiń każdy świderek w okrągłą bułeczkę, tak by każdy koniec znalazł się pod spodem.
Przypilnuj by bułeczki nie były zwinięte zbyt ciasno, tak by mogły swobodnie wyrosnąć. Odstaw do wyrośnięcia, jeżeli pieczywo rośnie po za piekarnikiem, odstaw w ciepłe miejsce i przykryj blaszkę z bułkami ściereczką. W takich warunkach może to trwać nawet ponad 40 minut.
Nastaw piekarnik na 195 stopni bez termo obiegu. wyrośnięte bułeczki czosnkowo- ziołowe spryskaj delikatnie wodą i posyp ziarnami czarnuszki. piecz kilkanaście minut aż zrobią się rumiane. Smacznego
Thank you for rating this article.