Rolada makowa to przepyszne ciasto deserowe w sam raz na świąteczny stół. Prosta w wykonaniu i właśnie w swojej prostocie wyjątkowa w smaku. To się musi udać i to jest to czym zaskoczysz gości. Koniecznie wypróbuj przepis.
Roladę makową pierwszy raz robiłam 25 lat temu, tak wszystkim zawsze smakowała, że postanowiłam wrócić do mojego przepisu na to proste ciasto i oczywiście podzielić się nim z Tobą. Wracamy chętnie do dawnych smaków z sentymentu, z przerostu wszystkiego, z przepychu ale i dlatego, że nic nie było tak skomplikowane jak teraz. By zrobić ciasto potrzebujesz kupić masę gadgetów i urządzeń, a wcale tak być nie musi.
Tutaj między innymi proponuję Ci upiec roladę makową. Ciasto jest tylko w połowie pieczonym ciastem, w kolejnej fazie wypełnia je po brzegi pyszna waniliowa bita śmietana. W tym przepisie nie znajdziesz serka mascarpone, który w jakimś sensie ułatwił nam przygotowywanie ciast bez pieczenia, ale zaufaj mi, krem jest lżejszy, puszysty, nie jest tak bardzo tłusty i poczujesz smak bitej śmietany a nie sera który by go zdominował. Ubijanie śmietany bez dodatku sera mascarpone wcale nie jest aż tak trudne- wystarczy zadbać by naczynie było czyste, schłodzone a śmietana dojrzała- czyli kilka dni po dacie produkcji minimum, oczywiście zanim się skończy jej termin przydatności do spożycia. Osobiście robię tak, że zaopatruję się w śmietanę 30% kilka dni przed wykonaniem ciasta. Do przygotowania rolady będzie Ci potrzebna blacha o wymiarach 38/30 centymetra i papier do pieczenia, miseczki, pędzelek oraz mikser lub inne urządzenie do ubijania.
- Przygotowanie - 30 minut w sumie
- Czas pieczenia - 10 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na roladę makową:
- Jaja - 5 sztuk
- Cukier kryształ - 5 łyżek
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki stołowe
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
- Mak niebieski suchy - 2 łyżki stołowe
- Olej do nasmarowania blaszki
Składniki na krem do rolady makowej:
- Śmietana kremówka 30% - 0,300 gram
- Cukier kryształ - 2 łyżki stołowe
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka mała
- Żelatyna spożywcza - 1 łyżka stołowa
- Owoce do dekoracji - opcjonalnie
Do nasączenia rolady makowej:
- Woda 0,5 szklanki
- Cukier - 3 łyżki stołowe
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wysmaruj cienko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przesuwaniu się papieru podczas wyrównywania masy na roladę makową. Jaja wbij do małego rondelka i dodaj cukier z przepisu na roladę makową, podgrzej na kuchence aż rozpuści się cukier cały czas mieszając. Masa nie powinna mieć wyższej temperatury niż 40 stopni. Przelej masę do większej czystej i suchej miski i ubijaj mikserem lub robotem na najwyższych obrotach aż jaja potroją swoją objętość i zrobią się puszyste, powinno to trwać 10 minut, nie dłużej bo masę można przebić. Do masy jajecznej przesiej obie mąki i dodaj suchy mak- delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą, nie za długo by masy nie zaciągnąć. Przełóż masę na blaszkę i równo rozsmaruj. Piecz 10 minut z termo obiegiem.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy rolada wystygnie całkowicie, zwiń ją z papierem w rulon i tak pozostaw.
Ze składników do nasączenia rolady makowej zagotuj cukier wodę oraz sok z cytryny i odstaw do wystudzenia. Gdy wystygnie- odwiń delikatnie roladę, odwróć i oderwij papier, nałóż go z powrotem na ciasto i ponownie obróć, nasącz całość dość obficie ponczem ale tak by nie wyciekało.
Ze składników na krem do rolady makowej, żelatynę wsyp do małej miseczki i dodaj 2 łyżki zimnej wody- wymieszaj i odstaw na 10 minut- w tym czasie zagotuj troszkę wody w czajniku. Namoczoną żelatynę rozkrusz w palcach i dodaj 2 łyżki wrzątku- dokładnie wymieszaj.
Do wysokiej miski dodaj śmietanę oraz cukier i cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się puszysta i gęsta ale zanim zrobi się żółta. Dodaj do śmietany rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników- nie dłużej bo może się zwarzyć- Odłóż 2-3 łyżki śmietany do dekoracji a resztę nałóż na nasączone ciasto i rozsmaruj równo- pomagając sobie papierem który znajduje się na spodzie zwiń ciasto w roladę, zwijaj szerszą część, węższa ma pozostać na bokach, zawiń całość w papier i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Pozostałą śmietanę oraz owoce wykorzystaj do dekoracji rolady makowej.
Thank you for rating this article.