Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Sernik zebra

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Sernik zebra, przepyszny, aromatyczny, wilgotny, z masą konsystencji masełka. Idealny deser do kawy, wspaniały na prezent, wisienka na torcie zastawionego stołu dla gości. Koniecznie wypróbuj mój przepis. 

Sernik zebra robi się bardzo szybko i tak skomponowałam przepis by można było w zasadzie zrobić go z minimalnym bałaganem w kuchni. Bez dodatkowego zapiekania spodu kruchego a z takim który zrobisz dosłownie od ręki w kilka minut a jest równie smaczny a może i nawet lepszy niż tradycyjne ciasto kruche- kwestia gustu. Wybierz do zrobienia sernika zebra aromatyczne, ciemne kakao, oraz twaróg sprawdzonej firmy bez żadnych polepszaczy i spulchniaczy. Do swojego wybieram 3 krotnie mielony dobrej firmy, dzięki temu wychodzi maślany i gładziutki w konsystencji. Przepis skomponowany jest na rant tortowy o średnicy 24 centymetry. Piekę ten sernik  nieco poniżej środkowego poziomu piekarnika, bez termo obiegu. Zachowuje swoje gabaryty, nie przerasta i nie opada, jest jeden warunek, należy po wypieczeniu ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnego dnia schłodzić i cieszyć się jego smakiem. Sernik zebra można we wstępnej fazie wykonać w blenderze kielichowym, thermomixie, lildlomixie lub zwykłym mikserem. Pamiętaj by składników nie miksować zbyt długo, by masa nie napowietrzyła się zbytnio, tylko tyle by połączyły się w gładką jednolitą masę. Twaróg, jaja oraz śmietanę zostawiam na noc na blacie kuchennym by nabrały temperatury pokojowej, oczywiście latem nie jest konieczne by zalegały tak długo, wystarczą 3 godziny. 

- Czas przygotowania- 30 minut w sumie

- Czas pieczenia- 1 godzina

- Ilość porcji - 10

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki na sernik zebra:

- Twaróg 3 krotnie mielony - 1 kilogram

- Cukier kryształ - 200 gram

- Budyń śmietankowy - 40 gram 

- Jaja kurze - 4 sztuki średniej wielkości

- Śmietana - 100 gram

- Kakao ciemne - 3 płaskie łyżki stołowe

- Aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki

- Ciastka maślane lub korzenne - 150 gram

- Masło - 50 gram

 

Wykonanie sernika zebra:

Przygotuj tortownicę z odpinanym rantem. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia. W blenderze zmiel ciasteczka, zalej masłem i wyrób by się składniki połączyły. Przełóż masę do tortownicy i rozprowadź po całym spodzie, przyklep i schowaj do lodówki. 

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni bez termo obiegu. Twaróg, jaja, śmietanę, budyń, aromat oraz cukier umieść w kielichu lub misce i zmiksuj na gładką masę. Podziel masę na dwie równe części i do jednej dodaj kakao- wymieszaj rózgą na gładką masę. Nakładaj na schłodzony spód na przemian jasną i ciemną masę małą chochelką do wyczerpania obu kolorów. Potrząśnij delikatnie tortownicą by nadmiar bąbelków powietrza uwolnił się na zewnątrz i w celu wyrównania sernika. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Po upływie tego czasu, wyłącz opcję pieczenia i uchyl drzwiczki aż do całkowitego wystudzenia sernika zebra. Smacznego :-) 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.