Sernik zebra, przepyszny, aromatyczny, wilgotny, z masą konsystencji masełka. Idealny deser do kawy, wspaniały na prezent, wisienka na torcie zastawionego stołu dla gości. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
Sernik zebra robi się bardzo szybko i tak skomponowałam przepis by można było w zasadzie zrobić go z minimalnym bałaganem w kuchni. Bez dodatkowego zapiekania spodu kruchego a z takim który zrobisz dosłownie od ręki w kilka minut a jest równie smaczny a może i nawet lepszy niż tradycyjne ciasto kruche- kwestia gustu. Wybierz do zrobienia sernika zebra aromatyczne, ciemne kakao, oraz twaróg sprawdzonej firmy bez żadnych polepszaczy i spulchniaczy. Do swojego wybieram 3 krotnie mielony dobrej firmy, dzięki temu wychodzi maślany i gładziutki w konsystencji. Przepis skomponowany jest na rant tortowy o średnicy 24 centymetry. Piekę ten sernik nieco poniżej środkowego poziomu piekarnika, bez termo obiegu. Zachowuje swoje gabaryty, nie przerasta i nie opada, jest jeden warunek, należy po wypieczeniu ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnego dnia schłodzić i cieszyć się jego smakiem. Sernik zebra można we wstępnej fazie wykonać w blenderze kielichowym, thermomixie, lildlomixie lub zwykłym mikserem. Pamiętaj by składników nie miksować zbyt długo, by masa nie napowietrzyła się zbytnio, tylko tyle by połączyły się w gładką jednolitą masę. Twaróg, jaja oraz śmietanę zostawiam na noc na blacie kuchennym by nabrały temperatury pokojowej, oczywiście latem nie jest konieczne by zalegały tak długo, wystarczą 3 godziny.
- Czas przygotowania- 30 minut w sumie
- Czas pieczenia- 1 godzina
- Ilość porcji - 10
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na sernik zebra:
- Twaróg 3 krotnie mielony - 1 kilogram
- Cukier kryształ - 200 gram
- Budyń śmietankowy - 40 gram
- Jaja kurze - 4 sztuki średniej wielkości
- Śmietana - 100 gram
- Kakao ciemne - 3 płaskie łyżki stołowe
- Aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
- Ciastka maślane lub korzenne - 150 gram
- Masło - 50 gram
Wykonanie sernika zebra:
Przygotuj tortownicę z odpinanym rantem. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia. W blenderze zmiel ciasteczka, zalej masłem i wyrób by się składniki połączyły. Przełóż masę do tortownicy i rozprowadź po całym spodzie, przyklep i schowaj do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni bez termo obiegu. Twaróg, jaja, śmietanę, budyń, aromat oraz cukier umieść w kielichu lub misce i zmiksuj na gładką masę. Podziel masę na dwie równe części i do jednej dodaj kakao- wymieszaj rózgą na gładką masę. Nakładaj na schłodzony spód na przemian jasną i ciemną masę małą chochelką do wyczerpania obu kolorów. Potrząśnij delikatnie tortownicą by nadmiar bąbelków powietrza uwolnił się na zewnątrz i w celu wyrównania sernika. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Po upływie tego czasu, wyłącz opcję pieczenia i uchyl drzwiczki aż do całkowitego wystudzenia sernika zebra. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.