Zakręcone drożdżówki z serem- pyszne, wypełnione masą twarogową i coś co wygrywa w domu- ten zapach który wszystkich wabi do kuchni. Po prostu nie można się oprzeć, nie znam osoby która przeszła obojętnie. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
Ciasto na zakręcone drożdżówki z serem jest tak skomponowane by jak najdłużej pozostały miękkie i pachnące, szczególnie dobra opcja dla małych niejadków, którym ciężko wcisnąć kanapki do szkoły- spokojnie można zrobić dzień wcześniej i przechować w pudełeczku. My z kolei preferujemy od czasu do czasu w niedzielny poranek, nie mam problemu wyciągnąć z łóżek rodzinki :-) staram się mieć zawsze w lodówce najlepszy twaróg, bo zdarza się także ochota na pierogi leniwe, przepis na nasze ulubione znajdziesz TUTAJ . Zakręcone drożdżówki z serem są dość proste w wykonaniu, nawet dla osób które ciasta drożdżowego jeszcze nie miały okazji robić, musisz się wczuć i zaufać zmysłom, najważniejsze jest dobrze ciasto wyrobić i nie przesypać mąki bo drożdżówki będą twarde. Jeżeli posiadasz robot kuchenny planetarny lub thermomix, lidlomix itp. to ułatwia zadanie, jeżeli nie posiadasz, trzeba ciasto wyrobić ręcznie, ale spokojnie, z ilości podanych składników na pewno sobie poradzisz. Prócz zbyt dużej ilości mąki ciasto będzie kiepskie jeżeli je wyrobisz zbyt krótko oraz jeżeli nie dasz mu odpoczywać jak wspomnę w opisie. Ciasto na drożdżówki zrobimy metodą dwu fazową, to znaczy w pierwszym kroku robimy rozczyn z drożdży, mleka, cukru, a gdy drożdże się namnożą przystępujemy do drugiej fazy. W między czasie można przygotować nadzienie z twarogu, blaszkę do pieczenia i obejrzeć zdjęcia jak się zabrać do pracy krok po kroku może jeszcze wypić kawę. Do dzieła :-)
- Czas przygotowania - 1,5 godziny z przerwami
- Czas pieczenia - 8-10 minut
- Ilość porcji - 8-9 sztuk
- Stopień trudności - średni
Składniki na zakręcone drożdżówki z serem:
-Drożdże świeże - 30 gram
- Mleko - 3/4 szklanki
- Cukier - 4 łyżki stołowe płaskie
- Mąka pszenna - 400 gram
- Masło - 50 gram
- Jaja - 3 sztuki
- Twaróg śmietankowy - 250-300 gram
- Cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Cukier - puder 4 łyżki stołowe czubate
- Sok z cytryny - 1 sztuka
Wykonanie zakręconych drożdżówek z serem:
Mleko podgrzej do temperatury max 40 stopni, rozkrusz w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki z przepisu i zamieszaj masę, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, może być w pobliżu grzejnika lub po prostu na stole, ale dopilnuj by okna w pomieszczeniu były pozamykane. Rozczyn będzie rósł około 30 minut. W tym czasie do kolejnej miski przełóż twaróg, dodaj 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy i rozdrobnij masę widelcem, dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj jeszcze raz masę serową. Odstaw.
Roztop w rondelku masło. Do misy robota lub do większej miski jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie dodaj- rozczyn z drożdży, resztę mąki z przepisu oraz 2 żółtka, białka odstaw w kubeczku na bok. Wyrabiaj ciasto, gdy składniki się połączą dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto zrobi się lekko ciepłe i będzie odchodzić od ścianek naczynia, zależy czym wyrabiasz może to trwać 4 minuty a może 10. Ciasto powinno być lekko napowietrzone i sprężyste, gdy już się tak stanie, oprusz blat delikatnie mąką, wyrzuć ciasto, uformuj kulkę i przykryj znowu ściereczką do wyrośnięcia, ok 30 minut.
Gdy ciasto zacznie pracować, urośnie, będzie pulchne, oprusz blat delikatnie mąką, przełóż kulkę na mąkę i rozklep palcami wstępnie by łatwiej było wałkować. Rozwałkuj prostokąt, tak by ciasto miało max 0,5 centymetra, gdy nie będzie już się kurczyć, posmaruj całość masą serową i przełóż na 3.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a swoje ciasto podziel nożem na 8 porcji i każdą z nich zwiń w świderek i przełóż na blaszkę, układaj drożdżówki w odstępach gdyż jeszcze urosną, tak by się nie pokleiły podczas pieczenia. Do białka dodaj łyżkę wody i rozbełtaj widelcem, posmaruj zakręcone drożdżówki z serem i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni, góra/ dół . Gdy drożdżówki podrosną, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 10 minut.
Wyciśnij do cukru-pudru sok z cytryny, wymieszaj i pomaluj gorące drożdżówki.
Thank you for rating this article.