Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zakręcone drożdżówki z serem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zakręcone drożdżówki z serem- pyszne, wypełnione masą twarogową i coś co wygrywa w domu- ten zapach który wszystkich wabi do kuchni. Po prostu nie można się oprzeć, nie znam osoby która przeszła obojętnie. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

 Ciasto na zakręcone drożdżówki z serem jest tak skomponowane by jak najdłużej pozostały miękkie i pachnące, szczególnie dobra opcja dla małych niejadków, którym ciężko wcisnąć kanapki do szkoły- spokojnie można zrobić dzień wcześniej i przechować w pudełeczku. My z kolei preferujemy od czasu do czasu w niedzielny poranek, nie mam problemu wyciągnąć z łóżek rodzinki :-) staram się mieć zawsze w lodówce najlepszy twaróg, bo zdarza się także ochota na pierogi leniwe, przepis na nasze ulubione znajdziesz TUTAJ . Zakręcone drożdżówki z serem są dość proste w wykonaniu, nawet dla osób które ciasta drożdżowego jeszcze nie miały okazji robić, musisz się wczuć i zaufać zmysłom, najważniejsze jest dobrze ciasto wyrobić i nie przesypać mąki bo drożdżówki będą twarde. Jeżeli posiadasz robot kuchenny planetarny lub thermomix, lidlomix itp. to ułatwia zadanie, jeżeli nie posiadasz, trzeba ciasto wyrobić ręcznie, ale spokojnie, z ilości podanych składników na pewno sobie poradzisz. Prócz zbyt dużej ilości mąki ciasto będzie kiepskie jeżeli je wyrobisz zbyt krótko oraz jeżeli nie dasz mu odpoczywać jak wspomnę w opisie. Ciasto na drożdżówki zrobimy metodą dwu fazową, to znaczy w pierwszym kroku robimy rozczyn z drożdży, mleka, cukru, a gdy drożdże się namnożą przystępujemy do drugiej fazy. W między czasie można przygotować nadzienie z twarogu, blaszkę do pieczenia i obejrzeć zdjęcia jak się zabrać do pracy krok po kroku może jeszcze wypić kawę. Do dzieła :-)

- Czas przygotowania - 1,5 godziny z przerwami

- Czas pieczenia - 8-10 minut

- Ilość porcji - 8-9 sztuk

- Stopień trudności - średni

Składniki na zakręcone drożdżówki z serem:

-Drożdże świeże - 30 gram

- Mleko - 3/4 szklanki

- Cukier - 4 łyżki stołowe płaskie

- Mąka pszenna - 400 gram

- Masło - 50 gram 

- Jaja - 3 sztuki

- Twaróg śmietankowy - 250-300 gram

- Cukier wanilinowy - 1 sztuka

- Cukier - puder 4 łyżki stołowe czubate

- Sok z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie zakręconych drożdżówek z serem:

 Mleko podgrzej do temperatury max 40 stopni, rozkrusz w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki z przepisu i zamieszaj masę, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, może być w pobliżu grzejnika lub po prostu na stole, ale dopilnuj by okna w pomieszczeniu były pozamykane. Rozczyn będzie rósł około 30 minut. W tym czasie do kolejnej miski przełóż twaróg, dodaj 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy i rozdrobnij masę widelcem, dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj jeszcze raz masę serową. Odstaw. 

 Roztop w rondelku masło. Do misy robota lub do większej miski jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie dodaj- rozczyn z drożdży, resztę mąki z przepisu oraz 2 żółtka, białka odstaw w kubeczku na bok. Wyrabiaj ciasto, gdy składniki się połączą dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto zrobi się lekko ciepłe i będzie odchodzić od ścianek naczynia, zależy czym wyrabiasz może to trwać 4 minuty a może 10. Ciasto powinno być lekko napowietrzone i sprężyste, gdy już się tak stanie, oprusz blat delikatnie mąką, wyrzuć ciasto, uformuj kulkę i przykryj znowu ściereczką do wyrośnięcia, ok 30 minut.

Gdy ciasto zacznie pracować, urośnie, będzie pulchne, oprusz blat delikatnie mąką, przełóż kulkę na mąkę i rozklep palcami wstępnie by łatwiej było wałkować. Rozwałkuj prostokąt, tak by ciasto miało max 0,5 centymetra, gdy nie będzie już się kurczyć, posmaruj całość masą serową i przełóż na 3.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a swoje ciasto podziel nożem na 8 porcji i każdą z nich zwiń w świderek i przełóż na blaszkę, układaj drożdżówki w odstępach gdyż jeszcze urosną, tak by się nie pokleiły podczas pieczenia. Do białka dodaj łyżkę wody i rozbełtaj widelcem, posmaruj zakręcone drożdżówki z serem i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni, góra/ dół . Gdy drożdżówki podrosną, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 10 minut. 

Wyciśnij do cukru-pudru sok z cytryny, wymieszaj i pomaluj gorące drożdżówki.

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.