Bułki cebulowe z papryką to przepyszne i pachnące pieczywo które pokocha każdy członek rodziny. Doskonały dodatek do niedzielnego śniadania, gdy masz problem by namówić dzieci na wstanie z łóżek, koniecznie upiecz te bułki. Nikt się im nie oprze.
Bułki cebulowe z papryką zachowują dużo dłużej świeżość niż tradycyjne bułki pszenne, zawsze piekę ich więcej by wystarczyło co najmniej do śniadania następnego dnia. Lubimy je z różnymi dodatkami- szynka, ser, serki kanapkowe a mój Syn uwielbia z jajecznicą- nawet zimną.
Do tego przepisu użyłam cebuli cukrowej i słodkiej świeżej papryki co nadało bardzo delikatny aromat a i w ogóle on nie kojarzy się ze świeżą cebulą, której często dzieci po prostu nie lubią. Jeżeli pominiesz dekorowanie bułek na wierzchu to śmiało możesz przemycić to warzywo swoim pociechom i w ogóle się nie zorientują, że jest ich w bułkach dość sporo. Miałam ogromny problem z jedzeniem warzyw u syna, szukałam sposobów by wcisnąć ich jak najwięcej i by się nie zorientował, bułki cebulowe z papryką były naszym początkiem. Pokochał je od razu a teraz jada wszystkie warzywa- surowe, duszone, pieczone, gotowane- uff, ciężka praca się opłaciła!
Prawie każde pieczywo drożdżowe wymaga wyrastania i przy tym odpowiedniej temperatury. Jeżeli w twojej kuchni jest ciepło, a do tego akurat coś gotujesz i zrobiło się parno, możesz pozostawić ciasto na stole. Jeżeli chłodno, można użyć do tego piekarnika, najniższa temperatura, ok 40 stopni oraz kubek czy miseczka z gorącą wodą, będą idealnymi warunkami do wyrastania ciasta na bułki cebulowe.
- Ilość bułek - 6-8 sztuk
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas pieczenia - 25 minut
- Stopień trudności - średni
Składniki:
- Mąka pszenna typ 500 - 0,5 kg
- Woda - 290 gram
- Drożdże piekarskie - 0,02 kg
- Cukier - 2 płaskie łyżeczki
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Oliwa - 5 łyżek stołowych
- Cebula - 1 średniej wielkości
- Papryka czerwona słodka - 1 mała sztuka
- Oliwa do nasmarowania blaszki oraz mąka do podsypania blaszki
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 40 stopni góra/dół.
Do większej miski nalej letnią wodę i rozpuść w niej drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę ale nie całą, 1 małą garść zostaw do podsypywania. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy mąką zwiąże się z wodą dodaj 2 łyżki oliwy z przepisu i dalej wyrabiaj, na końcu dodaj sól. Można w trakcie wyrabiania zamaczać dłonie w pozostałej mące, ciasto należy wyrabiać aż będzie jednolite.
Utwórz z ciasta kulkę i odstaw do wyrastania, najlepiej gdy jest delikatnie podsypane mąką od spodu i z wierzchu oraz przykryte lnianą ściereczką (można pominąć). Ciasto wyrasta ok 30 minut, wyraźnie będzie widać, że " napuchło", mniej więcej podwoi swą objętość.
W tym czasie obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę lub pół księżyce ,oraz umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne oraz białe błonki z papryki i także pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, na niskim lub średnim poziomie , warzywa nie powinny się przypalić tylko zeszklić. Gdy tak się stanie odstaw całość do wystudzenia w chłodne miejsce. Warzywa powinny być letnie lub całkiem chłodne zanim dodamy je do ciasta, ale nie lodowate. Ciasto przygnieć dłonią i nałóż podduszoną cebulę z papryką, (możesz troszkę zostawić do dekoracji) nałóż na nie brzegi ciasta i zagniataj, ewentualnie podsypując delikatnie mąką. Zagniataj aż warzywa rozprowadzą się równomiernie i ciasto będzie jednolite. Troszkę się klei, ale to dzięki temu bułki są miękkie i długo świeże.
Posmaruj blaszkę oliwą i podsyp mąką cienką warstwę.
Z ciasta utwórz wałek i podziel ciasto na równe części ok 6-8 sztuk. W dłoniach utwórz z każdego kęsa kulkę i ułóż na blaszce do pieczenia w równych odstępach, jeżeli odłożyłaś/ odłożyłeś warzywa do dekoracji, nałóż na każdą bułkę cebulową po troszkę i przygnieć lekko dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 40 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę delikatnie na blat i podkręć temperaturę do 210 stopni góra/dół bez termo obiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw bułki i piecz 25 minut. W zależności od piekarnika, można włączyć termo obieg 3-4 minuty przed końcem pieczenia by równo złapały kolor. Bułki cebulowe z papryką powinny być delikatnie rumiane a cebula u góry nie spalona.
Swoje bułki cebulowe z papryką podawaj z dodatkami i pastami kanapkowymi, na wyśmienity twarożek przepis znajdziesz TUTAJ lub pyszną pastę na kanapki TUTAJ .
Thank you for rating this article.