Placki z cukinii to wyśmienita i aromatyczna przekąska bogata w smaki warzyw. Placki są tak pyszne, że pokocha je cała rodzina. My kochamy zajadać z lekko słodką śmietanką i szczypiorkiem. koniecznie wypróbuj ten przepis!
Do przygotowania dania można użyć cukinię młodą, małą lub średnią, która ma miękką skórkę i nie zawiązała w środku nasion- nie trzeba jej wtedy obierać ani drążyć. Jeżeli masz do dyspozycji przerośniętą cukinię, ma zapewne twardą skórkę i nasiona które należy wydrążyć. Cukinię wystarczy przekroić wzdłuż i łyżką stołową wyskrobać gniazdo nasienne. Te dostępne w sklepach są zazwyczaj małe lub średnie, można oszczędzić sobie pracy. Dodatkowo cukinia tarta razem ze skórką doda ładnego koloru naszym plackom i idealnie się komponuje z resztą warzyw które znajdą się w masie.
- Ilość sztuk - 10-15
- Czas przygotowania - 40 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Cukinia średniej wielkości - 1 sztuka
- Marchew - 1 duża lub 2 mniejsze
- Cebula - 1 duża lub 2 mniejsze
- Ziemniaki - 2 średnie
- Zielona pietruszka - 1 pęczek
- Jaja - 2 sztuki
- Mąka kukurydziana - 3 czubate łyżki stołowe
- Sól - 2 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Kurkuma - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Szczypior - 1 pęczek
- Śmietana ukwaszona - 200 gram
- Cukier - 1 łyżeczka
- Olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do cukinii, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut. W między czasie obierz marchew i cebulę i także zetrzyj ale do osobnego naczynia, natkę pietruszki poszatkuj drobno bez łodyg i dodaj do marchwi i cebuli.
Cukinia puściła dużo soku- przełóż masę na sitko o drobnych oczkach i odciśnij do zlewu całą wodę, możesz zrobić to w dłoniach, po garści, najważniejsze by zrobić to jak najdokładniej- odciśniętą masę przekładaj do marchwi. Do masy dodaj- jaja, mąkę kukurydzianą, pieprz oraz kurkumę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni na średniej temperaturze rozgrzej olej- powinien przykryć solidnie całe dno patelni, gdy będzie rozgrzany nałóż łyżką stołową niewielkie placki, każdy delikatnie rozpłaszcz i smaż z jednej strony ok 5 minut, gdy złapie złocisty kolor wszystkie placki z cukinii przełóż łopatką na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Temperatura smażenia nie może być zbyt wysoka bo placki się spalą i będą niesmaczne. Czynność powtarzaj do wysmażenia masy- ewentualnie gdy masy jest dużo, każdą porcję usmaż na świeżym tłuszczu.
Poszatkuj szczypior i posyp placki, podawaj ze śmietaną i cukrem. Doskonale smakują także z sosem pieczeniowym lub gulaszem. Przepis na szybki pyszny gulasz znajdziesz TUTAJ lub koniecznie posmakuj Karkówki w sosie pieczeniowym. Smacznego!
Thank you for rating this article.