Serek kanapkowy domowy, to wspaniała alternatywa dla tych sklepowych. Bez konserwantów, polepszaczy a i w każdej chwili możemy stworzyć ten swój smak, ten ulubiony lub ten na który akurat mamy ochotę. Wystarczy wybrać gęsty, zdrowy jogurt i zaopatrzyć się w dodatki. Możesz zachwycić swoich gości, to zawsze docenią, że na stole jest coś stworzone od serca, specjalnie dla nich.
Domowy serek kanapkowy z jogurtu to w naszym przypadku doskonały dodatek do na przykład tortilli, uwielbiamy takie rozwiązania. Nadaje się także idealnie do podkreślenia smaku różnych nadzień, wystarczy dodać łyżkę kaszy która wyląduje w farszu do pierogów. Marynowałam kurczaka z użyciem takiego- wyszedł pyszny! Skoro dużo u Ciebie w kuchni kanapkowych serków, nie przepłacaj i nakarm bliskich czymś wyjątkowym. Miksuj smaki, skomponuj coś fajnego- przepis na zachętę :-)
Pamiętaj o jednym- jogurt zawsze mieszaj delikatnie czystą łyżką, nigdy nie blenduj ani nie miksuj bo zrobi się płynny, a tego chcemy uniknąć.
Do przygotowania będą Ci potrzebne narzędzia takie jak - miska w której wymieszasz składniki oraz miska którą schowasz do lodówki razem z sitkiem przez które będzie ociekał jogurt- czyli sitko o 1 centymetr mniejsze od miski. Należy zaopatrzyć się także w dość sporą gazę.
- Przygotowanie - 10 minut
- Czas oczekiwania - 1 doba
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Jogurt naturalny gęsty typu greckiego - 250 gram
- Sól - 0,5 płaskiej łyżeczki
- Przyprawa suszone pomidory - 1 łyżka stołowa
- Świeża bazylia - kilka liści
- Czarnuszka - 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Jogurt naturalny przełóż do miski i dodaj suche przyprawy, z gałązek oderwij kilka liści bazylii i podrzyj/ poszarp na mniejsze kawałeczki- dodaj do jogurtu- delikatnie wymieszaj by składniki się połączyły. Na sitko rozłóż podwójną gazę z dużym zapasem, wyłóż gazę liśćmi bazylii i wylej na to masę jogurtową, zbierz dłońmi brzegi gazy, ściśnij tak by nie wypływała biała masa i zawiąż, woda powinna sama ociekać pod wpływem grawitacji przez gazę i sitko do miseczki. Między sitkiem a miską musi być taki zapas by powstała masa nie pływała w wodzie która wycieknie z jogurtu. Po upływie 24 godzin odwiń gazę i przełóż serek kanapkowy z jogurtu do naczynia z którego chcesz go serwować. Przechowuj w lodówce tyle czasu ile proponuje producent jogurtu po otwarciu opakowania. Zajadaj się smakiem - smacznego :-)
Thank you for rating this article.