Pasta z wędzonego łososia to nasz przysmak na kanapki i smakowite nadzienie do zakąsek na przyjęcie. Niezwykle szybko się robi i wszystkim bardzo smakuje. Delikatny smak łososia w połączeniu z kilkoma składnikami wprost wyśmienicie pasuje do razowego chleba, gdzie automatycznie śniadanie zyskuje na wartości.
Często robię pasty by nie zaopatrywać się w sklepach w gotowce, które są aż wypchane polepszaczami smaku i konserwantami. Tylko kilka składników i niezbyt skomplikowana chwilka pracy i wiesz co jesz. Pasta do końca nie jest pastą gdyż moją kroję w bardzo drobne kawałeczki, jest wtedy delikatnie chrupiąca co nadaje atrakcyjności posiłku. Spokojnie można ją przechować 2-3 dni w lodówce. Przygotowując ją, możesz zostawić warzywa i kawałek łososia czy plasterki jajek do dekoracji kanapek czy przekąsek. Jeżeli chcesz obniżyć koszty wykonania pasty, zostawiam Ci sposób jak uwędzić na zimno łososia samodzielnie w domu- przepis TUTAJ.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Ilość - ok 8 kanapek
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Łosoś wędzony - 100 gram
- Jaja - 3 sztuki
- Szczypior - 1 mały pęczek
- Koperek - 3 łodygi
- Ogórek korniszon - 3 sztuki małe
- Kiełki rzodkiewki - 2 łyżki
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Sól morska do smaku
Przygotowanie :
Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie( łatwiej się obierają ze skorup), ostudź i obierz. Szczypior umyj i osusz. Koperek poszatkuj drobno bez łodyg. Majonez i jogurt wymieszaj z pieprzem i wkrajaj drobno wszystkie składniki. Dodaj kiełki, wymieszaj całość, posmakuj i ewentualnie posól. Łosoś może być na tyle słony, że okaże się to wystarczającą ilością na całą pastę. Smacznego.
Thank you for rating this article.