Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Sałatka z pomidorów

 

Pyszna prosta sałatka z pomidorów, to doskonała, bogata w potas i witaminy przekąska lub dodatek do obiadu. Połączenie tych kilku składników, podkreśla słodki ich smak. Mało tego- żadnych suchych przypraw i dodatkowej soli i cukru! Koniecznie wypróbuj ten banalnie prosty przepis a pokochasz ją na pewno.

Czytaj więcej: Sałatka z pomidorów

Czosnkowa oliwa z oliwek

 

Jak zrobić samemu czosnkową oliwę z oliwek? Nic prostszego ! Nie przepłacaj, tak naprawdę to tylko kilka chwil pracy, i możesz się cieszyć aromatyczną kuchnią bez polepszaczy i wzmacniaczy smaku! Idealna do sałatek, pizzy, pieczywa i dodatek do wielu innych dań. Wystarczą 24 godziny od jej od przygotowania by cieszyć się jej doskonałym aromatem.

Czytaj więcej: Czosnkowa oliwa z oliwek

Sałatka krakersowa

 

Sałatka krakersowa to idealna sałatka na wielkanocny stół . Bardzo smaczna ,delikatna, podzielna i ciekawie się prezentuje. Tylko kilka składników, chwila pracy i możesz zachwycić gości i domowników nowym ciekawym półmiskiem.

Czytaj więcej: Sałatka krakersowa

Młoda kapusta z masłem i boczkiem

 

Kto nie kocha duszonej na krótko młodej kapusty z masłem i boczkiem! Kojarzy się z wiosną, smakuje wiosną i jest wiosną. Danie jest bardzo lekkie, szybko się robi a smak zna każdy Polak, w końcu to nasze sztampowe danie z zieleniny, pomijając oczywiście bigos. To rarytas polskiej kuchni, nasza tradycja, nasze warzywo ukochane. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to zapraszam po najprostszy i przepyszny przepis. Najlepiej smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami, posypanymi zieleniną.

Czytaj więcej: Młoda kapusta z masłem i boczkiem

Sałatka konserwowa

 

Sałatka konserwowa , to pyszna , zdrowa, syta i bardzo szybka w wykonaniu przekąska . Doskonała szczególnie zimą gdy nie mamy dostępu do pełnowartościowych świeżych warzyw . Idealna na śniadanie kolację czy przyjęcie . Jest kolorowa więc ładnie wygląda na talerzu czy wśród innych przekąsek na stole , to w jaki sposób ją zaserwujesz zależy od Ciebie . Można składniki ułożyć warstwowo lub jak na prezentacji powyżej . W sałatce którą Ci prezentuję jest dodatek który zapobiegnie podchodzeniu wody - wystarczy ,że dodasz łyżkę nasion Chia - są bardzo zdrowe , zawierają - Fosfor , Żelazo , Wapń , Potas i Magnez . Także warzywa konserwowe o odpowiednim składzie zapewnią dużą dawkę zdrowia . Jeżeli jesteś właścicielem spiżarni i sam / sama robisz przetwory i weki to sałatka może okazać się bombą witaminową .W przepisie użyłam tradycyjnego majonezu który oczywiście można zastąpić jogurtem .

Czytaj więcej: Sałatka konserwowa