Sałatka konserwowa , to pyszna , zdrowa, syta i bardzo szybka w wykonaniu przekąska . Doskonała szczególnie zimą gdy nie mamy dostępu do pełnowartościowych świeżych warzyw . Idealna na śniadanie kolację czy przyjęcie . Jest kolorowa więc ładnie wygląda na talerzu czy wśród innych przekąsek na stole , to w jaki sposób ją zaserwujesz zależy od Ciebie . Można składniki ułożyć warstwowo lub jak na prezentacji powyżej . W sałatce którą Ci prezentuję jest dodatek który zapobiegnie podchodzeniu wody - wystarczy ,że dodasz łyżkę nasion Chia - są bardzo zdrowe , zawierają - Fosfor , Żelazo , Wapń , Potas i Magnez . Także warzywa konserwowe o odpowiednim składzie zapewnią dużą dawkę zdrowia . Jeżeli jesteś właścicielem spiżarni i sam / sama robisz przetwory i weki to sałatka może okazać się bombą witaminową .W przepisie użyłam tradycyjnego majonezu który oczywiście można zastąpić jogurtem .
Ilość porcji - 4
Stopień trudności - łatwy
Czas wykonania - 20 minut
Składniki :
- Makaron ryżowy nitki 100g
- Szynka konserwowa 100g
- Ser żółty 100g
- Ogórki pikle 100 g
- Ogórki kiszone 100g
- Kukurydza konserwowa 50g
- Papryka konserwowa czerwona 100g
- Papryka Pepperoni zielona konserwowa 2 małe szt
- Szczypior świeży 1 pęczek
- Majonez 2 łyżki
- Nasiona Chia 1 łyżka
- Pieprz kolorowy szczypta
Wykonanie :
Makaron zaparz w/g instrukcji na opakowaniu . Zazwyczaj jest to - zalać wrzątkiem , przykryć i odczekać 10 min . - Odcedź.
Poszatkuj szczypior drobno.
Szynkę , ser żółty , paprykę , ogórki pokrój w paseczki . Kukurydzę odcedź . Do majonezu dodaj pieprz i wymieszaj . Posmaruj półmisek majonezem i układaj swoje składniki sałatki w/g uznania . Na środek ułóż makaron i obłóż go warzywami . Dołóż majonez na górę , posyp całość kukurydzą , szczypiorem i nasionami chia . Posyp całość drobno pokrojoną papryczką pepperoni . Możesz całość wymieszać lub zaserwować w takiej formie .
Sałatka konserwowa bardzo dobrze smakuje z grzankami .
Thank you for rating this article.