Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Makaron z tuńczykiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Makaron z tuńczykiem to bardzo szybkie pyszne danie niczym z kuchni włoskiej które przyrządzisz w 15 min. To jest coś co na spontanie w zabieganym dniu pozwoli Ci zapełnić żołądki bliskich czymś smacznym bez większego wysiłku. Świetne jako przekąska do pracy czy do szkoły - na zimno czy ciepło równie smaczne. Koniecznie wypróbuj przepis by ułatwić sobie życie.

O pewne artykuły na "specjalne okazje"  zawsze dbam by zaopatrzyć kuchnię, tym bardziej, że mają długi termin ważności i można je wykorzystać w każdej chwili. Makaron z tuńczykiem to pomysł mojej Mamy na "szybką kuchnię", bardzo nam zasmakował i zdarza się także często, że ląduje na naszym stole- no cóż, życie pracujących zabieganych ludzi. Oczywiście można sos wzbogacić o wiele innych składników ale ma być szybko i smacznie w swojej prostocie - czyli jak w kuchni włoskiej :-) Makaron z tuńczykiem to idealne danie do wykorzystania makaronu który został z poprzedniego dania.

- Czas przygotowania - 15 minut

- Ilość porcji - 4

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki:

- Makaron jajeczny krótkie wstążki - 400 gram

- Cebula - 2 sztuki duże

- Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 100 gram po odsączeniu

- Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżka stołowa

- Ser tarkowany - 100 gram

- Oliwa do smażenia - 5 łyżek stołowych

- Sól - 1 płaska łyżeczka

- Natka pietruszki - 1 mały pęczek

Przygotowanie:

 

Zetrzyj ser na tarce o cienkich oczkach- odstaw. pietruszkę poszatkuj drobno bez łodyg- odstaw. W dużym garnku o pojemności ok 5 litrów wstaw ok 3 litry wody i doprowadź do wrzenia, w między czasie cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej na średniej temperaturze oliwę i podsmaż cebulę aż się zeszkli - bardzo delikatnie ma skwierczeć by się nie spaliła. Do gotującej wody wrzuć makaron i gotuj do miękkości, do garnka dodaj sól. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię do cebuli, dodaj odsączony tuńczyk oraz zioła prowansalskie- wszystko razem podsmażaj do wymieszania smaków. Makaron z tuńczykiem nałóż na talerze i posyp każde danie poszatkowaną natką pietruszki oraz serem żółtym. Smacznego :-) 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.