Ryż curry z mięsem to przepyszne danie które zrobisz w 30 minut. Kremowy lekko pikantny sos wypełniony warzywami i soczyste mięso to idealne dodatki do ryżu. Danie jest lekkie ale sycące , idealne na obiad czy kolację.
Z przepisu na sos stworzysz lekko pikantne danie, jeżeli Ci to nie odpowiada, przyprawę tabasco można pominąć. Dbaj o to by dobierać składniki wysokiej jakości, szczególnie mięso, odwdzięczy się to smakiem. Mięso w daniu powinno być pokrojone w dużą kostkę, pozwoli to zachować soczystość. Ryż curry z mięsem najlepiej smakuje podany bezpośrednio po ugotowaniu. Do mojego dania użyłam ryżu brązowego który jest zdrowszą alternatywą białego, ale oczywiście można wybrać ulubiony. Zamiast świeżych warzyw możesz wykorzystać gotową mieszankę mrożonych,
- Czas przygotowania - 30 minut
- Ilość porcji - 3
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Ryż brązowy - 200 gram
- Pierś kurczaka - 1 duża podwójna ok 700 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Papryka zielona - 1 sztuka
- Cebula - 1 duża
- Śmietana 12% - 200 gram
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- Woda - 200 gram
- Curry- 2 łyżeczki płaskie
- Papryka słodka mielona- 1 łyżeczka
- Goździk - 2 sztuki
- Imbir mielony- 1 łyżeczka
- Kminek - szczypta
- Kolendra suszona - szczypta
- Sól - 2 szczypty
- Przyprawa do kurczaka - 1 łyżka stołowa płaska
- Tabasco habanero - kilka kropel
- Oliwa do smażenia
Mięso umyj, osusz i oczyść z ewentualnych kostek i błonek. pokrój w grubą kostkę, nasmaruj oliwą i dopraw przyprawą do kurczaka- odstaw. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jeżeli ugotuje się szybciej niż zdążysz przygotować resztę dania- odcedź i przykryj.
Papryki umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne - pokrój w paseczki. Cebulę obierz, przekrój na pół i cienko pokró w półksiężyce
Na dużej głębszej patelni rozgrzej na średnim poziomie grzania kilka łyżek oliwy i podsmaż kurczaka, tak by ściął się z każdej strony, trwa to kilka minut, wymieszaj 2-3 razy w ciągu tego czasu, następnie dodaj śmietanę oraz połowę wody, zmniejsz poziom grzania do minimum, przykryj i duś. Na drugiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż cebulę na średnim poziomie aż się zeszkli, dodaj papryki i podsmażaj jeszcze chwilę mieszając warzywa, gorące dodaj do mięsa, wymieszaj i dodaj przyprawy, przykryj. Mięso w sumie powinno się duśić conajmniej 20 minut a warzywa pozostać jędrne.
W drugiej części wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dodaj mieszaninę do sosu,dokładnie wymieszaj. Ryż nałóż na talerze i polej gorącym sosem i udekoruj zieleniną. Smacznego
Thank you for rating this article.