Makaron z sosem serowo-ziołowym to danie które można przygotować w bardzo krótkim czasie , jest pyszne syte i aromatyczne . Korzystam z tego przepisu gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie . W przepisie znajdziesz zdrowe składniki które powinny znaleźć się na stałe w menu każdej kuchni .
Fakt , że makaron z sosem serowo- ziołowym jest kaloryczny sprowokował mnie do tego by zastąpić tradycyjny makaron pszenny na ryżowy , który redukuje znacznie kalorie dania a jest zdrową alternatywą i można gotować go praktycznie do wszystkiego . Jest bogaty w minerały , błonnik , białko oraz niektóre witaminy . Makaron jest wolny od konserwantów więc tym bardziej chętnie go jemy - spróbuj raz a się przekonasz . Moja rodzina uwielbia to danie i robię je naprawdę często .Oczywiście możesz użyć tradycyjnego makaronu na przykład spaghetti lub innego ulubionego.
- Czas przygotowania - 20 minut
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Boczek wędzony lub szynka wędzona -150 g
- Cebula - 1 duża sztuka
- Szpinak świeży - 100g
- Czosnek świeży - 1 ząbek
- Makaron ryżowy nitki - 200g
- Śmietana 30% - 300g
- Ser pleśniowy typu Gorgonzola - 50 g
- Ser żółty typu królewski - 150 g
- Kurkuma - 1 łyżka płaska stołowa
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- Sól morska - do smaku
- Zielenina do posypania - 1 łyżka stołowa
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Makaron zalej wrzątkiem w wysokim naczyniu , posól małą szczyptę i przykryj. Pozostaw do końca przygotowania dania , przemieszaj go 2-3 razy w między czasie ( jak zmięknie , możesz go bez wyciągania z wody rozdrobnić nożyczkami kuchennymi w/g uznania .)
Cebulę obierz i pokrój w kostkę , szynkę lub boczek pokrój w kostkę podobną jak cebula . Na patelni z wyższym rantem rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż szpinak aż zwiędnie - na koniec wduś czosnek i przełóż liście do miseczki . Na tej samej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę na średniej temperaturze aż się zeszkli - dodaj szynkę lub boczek i podsmażaj na nieco wyższej temperaturze aż się zrumieni - dodaj śmietanę i ser pleśniowy , dodaj kurkumę pieprz i szpinak - zagotuj , wymieszaj do rozpuszczenia sera i wyłącz - ewentualnie posól . Makaron odcedź , przełóż na talerze , polej sosem i posyp serem oraz zieleniną . Gorąco polecam