Ryż z orientalnym sosem, pyszne danie fit dla całej rodziny. Idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, tylko kilka składników które na pewno zaskoczą twoje podniebienie- koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sos do tego dania to moje ulubione danie z dzieciństwa. Pamiętam gdy podjadałam je prosto z patelni, na szczęście można go jeść z czystym sumieniem gdyż jest lekkie i pożywne. Polecam szczególnie jesienią i zimą gdy mniej się ruszamy, a zapotrzebowanie na spożycie kalorii jest wtedy mniejsze. Ryż z orientalnym sosem nie zawiera mąki pszennej a wszystkie składniki zawarte w tym daniu polecane są diabetykom. A wiadomo dieta dla cukrzyka to doskonała dieta dla tych co chcą zadbać o linię. Do dania ugotowałam pierś z kurczaka w wodzie z suszonymi warzywami, ale najlepszą opcją jest użycie rosołu, gdyż jest aromatyczny i esencjonalny bez porównania oczywiście. Także możesz zamiast piersi drobiowej użyć mięsa ugotowanego w zupie. Użyłam ryżu brązowego, gdyż zawiera więcej błonnika oraz minerałów od białego oczyszczonego ryżu. Właśnie ten ryż jest polecany osobom z cukrzycą oraz dbającym o linie. W swoich daniach używam głownie takiego, by stały pełnowartościowymi posiłkami.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Ilość porcji - 4-5
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Pierś z kurczaka - 1 podwójna duża
- suszone warzywa - 3 łyżki stołowe
- Cebula - 2 sztuki duże
- Czosnek świeży - 2 ząbki duże
- Ryż brązowy naturalny - 4 saszetki
- Orzechy włoskie łuskane - 100 gram
- Rodzynki - 150 gram
- Koncentrat pomidorowy - 100 gram
- Sól - 1,5 łyżeczki płaskiej
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Papryka słodka mielona - 0,5 łyżeczki
- Cynamon mielony - 0,5 łyżeczki
- Sos sojowy - kilka kropel
- Olej ryżowy kilka łyżek
- Zielenina do udekorowania
Przygotowanie:
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie - odstaw do odsączenia.
Zagotuj w garnku tyle wody by przykryła mięso. Mięso umyj, oczyść z kostek i błonek i wrzuć na wrzątek. Dodaj suszone warzywa oraz łyżeczkę płaską soli- gotuj do miękkości, ok 30 minut. W tym czasie zagotuj w czajniku niewielką ilość wody. Orzechy rozdrobnij nożem na małe kawałeczki, przełóż do miseczki razem z rodzynkami i zalej wrzątkiem tak by całość była zanurzona- odstaw.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej olej ryżowy i zeszklij na niskiej temperaturze cebulę z czosnkiem, tak by się nie przypiekła. Ugotowaną pierś pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cebuli, chwilkę podsmaż i zalej wszystko wywarem z gotowania mięsa lub rosołem, tak by powstał luźny sos- duś. Rodzynki i orzechy odcedź i dodaj do sosu, dodaj resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy- wymieszaj i zagotuj. Posmakuj i ewentualnie dosól do smaku. Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Thank you for rating this article.