Makaron z tuńczykiem to bardzo szybkie pyszne danie niczym z kuchni włoskiej które przyrządzisz w 15 min. To jest coś co na spontanie w zabieganym dniu pozwoli Ci zapełnić żołądki bliskich czymś smacznym bez większego wysiłku. Świetne jako przekąska do pracy czy do szkoły - na zimno czy ciepło równie smaczne. Koniecznie wypróbuj przepis by ułatwić sobie życie.
O pewne artykuły na "specjalne okazje" zawsze dbam by zaopatrzyć kuchnię, tym bardziej, że mają długi termin ważności i można je wykorzystać w każdej chwili. Makaron z tuńczykiem to pomysł mojej Mamy na "szybką kuchnię", bardzo nam zasmakował i zdarza się także często, że ląduje na naszym stole- no cóż, życie pracujących zabieganych ludzi. Oczywiście można sos wzbogacić o wiele innych składników ale ma być szybko i smacznie w swojej prostocie - czyli jak w kuchni włoskiej :-) Makaron z tuńczykiem to idealne danie do wykorzystania makaronu który został z poprzedniego dania.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Makaron jajeczny krótkie wstążki - 400 gram
- Cebula - 2 sztuki duże
- Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 100 gram po odsączeniu
- Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżka stołowa
- Ser tarkowany - 100 gram
- Oliwa do smażenia - 5 łyżek stołowych
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek
Przygotowanie:
Zetrzyj ser na tarce o cienkich oczkach- odstaw. pietruszkę poszatkuj drobno bez łodyg- odstaw. W dużym garnku o pojemności ok 5 litrów wstaw ok 3 litry wody i doprowadź do wrzenia, w między czasie cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej na średniej temperaturze oliwę i podsmaż cebulę aż się zeszkli - bardzo delikatnie ma skwierczeć by się nie spaliła. Do gotującej wody wrzuć makaron i gotuj do miękkości, do garnka dodaj sól. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię do cebuli, dodaj odsączony tuńczyk oraz zioła prowansalskie- wszystko razem podsmażaj do wymieszania smaków. Makaron z tuńczykiem nałóż na talerze i posyp każde danie poszatkowaną natką pietruszki oraz serem żółtym. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.