Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa to kolejna pyszna i prosta propozycja posiłku który można przygotować dzień przed podaniem i nie martwić się całym procesem szykowania w dniu w którym nie mamy na to czasu . Zapiekanka jest pożywna , syta i wszystkim smakuje . Jest też fajnym rozwiązaniem gdy zostanie nam dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu ,dlatego staraj się wybierać odmiany które się nie rozgotowują na papkę , czyli takie które odpowiednie są także do farszy czy klusek a i są pyszne jako dodatek do dań .
Do sosu możesz wykorzystać pomidory ze słoika , z puszki , koncentrat pomidorowy , passatę pomidorową lub świeże pomidory . Do tego przepisu użyłam passaty - to świetna alternatywa zimą gdy warzywa mają małą zawartość witamin a zamknięte w szklanej butelce są doskonalą alternatywą .Włoski przecier ma piękny kolor i nie trzeba go podkręcać koncentratem pomidorowym .
Ilosć Osób - 4
Czas przygotowania - 30 minut
Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Ziemniaki 1 kg- 1,5 kg
- Mięso mielone z łopatki - 0,80 kg
- Ser żółty typu królewski - 300g
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Passata pomidorowa - ok 400g
- Mleko - 100g
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Oliwa do smażenia
Sos czosnkowy :
- Majonez 2 łyżki stołowe
- Jogurt naturalny 4 łyżki stołowe
- Czosnek 2 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Ketchup 1 łyżka stołowa
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz umyj i ugotuj z odrobiną soli do miękkości - odcedź i ubij je na purre ziemniaczane , podczas ubijania dodawaj mleko oraz dopraw gałką muszkatołową . Głębokie naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą i wyłóż na dno ubite ziemniaki - wygładź i przykryj by nie wyschły . Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach - odstaw .
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dużej patelni w małej temperaturze na oliwie ( ok 4-5 łyżek ) aż się zeszkli - podkręć temperaturę i dodaj mięso . Smaż ok 8-10 minut mieszając co jakiś czas aż całe się zetnie i jeszcze chwilkę . Do mięsa dodaj przecier pomidorowy (passata) , dodaj sól i pieprz do smaku ( po ok pół płaskiej łyżeczki ). Jeżeli sos jest bardzo rzadki to gotuj go do momentu aż odparuje trochę wody , przez co zgęstnieje , jeżeli jest dość gęsty - wyciśnij przez praskę czosnek , dodaj od razu do sosu i wyłącz .
Jeżeli zapiekankę ziemniaczano-pomidorową będziesz podawać na dzień następny - zalej ziemniaki wystudzonym sosem , posyp serem żółtym , przykryj i wstaw do lodówki . Jeżeli dziś - rozgrzej piekarnik do max 200 stopni góra dół i piecz 20 -25 minut bez termo obiegu .Gdy zapiekanka jest zimna prosto z lodówki , wydłuż czas pieczenia do 35 minut .
Przygotowanie sosu czosnkowego :
Majonez wymieszaj z jogurtem tak by nie było grudek - warto w tym celu jogurt dodawać stopniowo . Dodaj ketchup , szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - wszystko wymieszaj - gotowe .
Sos warto przygotować przed podaniem zapiekanki .
Smacznego
Thank you for rating this article.