Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Karkówka w sosie pieczeniowym

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Karkówka w sosie pieczeniowym to przepyszne danie , które rozpływa się w ustach . Jeżeli gustujesz w tradycyjnej kuchni polskiej nie może zabraknąć go na Twoim stole . Jest świetnym rozwiązaniem gdy spodziewasz się gości na obiad lub można ją śmiało zaserwować na świątecznym stole . Pieczona w całości karkówka jest podzielna i można wykorzystać jej ilość do różnych posiłków . 

Jeżeli zadbasz o to by mięso było świeże i dobrej jakości , można upieczone przechowywać w lodówce nawet 1 tydzień . Fakt jest taki , że przygotowanie go wymaga jakiegoś zaplanowania działań w kuchni i myślenia np w środę co będziemy jeść na obiad w sobotę , ale opłaca się bo dzięki temu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem dania które pokochasz . Doskonale smakuje podana w sosie własnym czyli pieczeniowym z ziemniakami oraz buraczkami . Idealna także na kanapki , gdy wystudzone mięso karkówki pokroisz w cienkie plasterki.

 

Czas przygotowania : 1 godzina w sumie

Czas pieczenia : ok 2 godziny

Stopień trudności - średni

 

Składniki na karkówkę w sosie pieczeniowym:

- Karkówka wieprzowa cała - ok 2 kg

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Sól - 2 łyżeczki płaskie

- Majeranek tarty suszony - 2 łyżki stołowe

- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka

- Liść laurowy - 2 listki

- Cebula - 1 duża sztuka

- Ogórek kiszony - 3 szt

- Mąka pszenna - 3 łyżki stołowe 

- Oliwa - 2 łyżki 

 

 

Wykonanie karkówki w sosie pieczeniowym:

 

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem . Przyprawy oprócz liści laurowych wymieszaj z oliwą , czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do przypraw - wymieszaj . Natrzyj karkówkę dokładnie z każdej strony - przełóż do naczynia , przykryj i przechowaj w lodówce co najmniej 1 dobę a najlepiej 2 doby . Mięso w tym czasie całe przejdzie smakiem przypraw i skruszeje . 

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem by trochę się ogrzało w temperaturze pokojowej - po tym czasie zawiń szczelnie w folię aluminiową , przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej do naczynia 250 ml wody . Rozgrzej piekarnik do 200 stopni - góra/dół bez termo obiegu .Wstaw mięso do rozgrzanego i piecz dokładnie tyle ile ważyło , czyli ok 2 godzin . Podczas pieczenia zaglądnij czy nie odparowała całkiem woda , jeżeli tak się stało dolewaj wrzątku , tak by dno było lekko przykryte .

Upieczoną karkówkę zostaw do wystudzenia zawiniętą w folię , najlepiej na kilka godzin .

Rozpakuj mięso , w foli powstał własny sos - przełóż/przelej go do garnka i zagotuj na małym ogniu . Jest bardzo esencjonalny - dolej wody do smaku ok 250 ml , dodaj liście laurowe i zagotuj . Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce podsmaż aż się zeszkli i dodaj do reszty, ogórki pokrój w plasterki i także dodaj . Gotuj na małym ogniu . Do miseczki nalej 250 ml wody i rozrób w niej mąkę na gładką masę - dodaj kilka łyżek gorącego sosu - wymieszaj i dodaj powoli do garnka także mieszając . Karkówkę pokrój w plastry i przełóż także do garnka . Gotuj jeszcze chwilkę by się zagrzała . Sos musisz ocenić po swojemu , być może jest zbyt gęsty lub rzadki , zawsze można rozcieńczyć go wodą lub zagęścić dodatkową łyżką mąki i doprawić do smaku . 

Karkówkę w sosie pieczeniowym podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi , doskonale smakuje także z ryżem a dodatkiem najlepsze są buraczki zasmażane przepis na taką jarzynkę na ciepło znajdziesz TUTAJ

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.