Pomysł na klopsy w sosie pomidorowym bez bułki tartej - są pyszne , soczyste , nie rozpadają się i ładnie prezentują się na talerzu , co najważniejsze są zdrowsze od tradycyjnej wersji i uważam , że smaczniejsze - spróbuj raz a się przekonasz . Danie możesz śmiało potraktować jako obiad na dwa dni i zaserwować z ziemniakami lub makaronem , tu widzisz z makaronem ryżowym . Przygotowuje się go błyskawicznie a w połączeniu z sosem smakuje wyśmienicie . Moje klopsy w sosie pomidorowym to idealne danie dla dzieci - można " przemycić " dużo warzyw - podaję przepis podstawowy , jeżeli dodatkowo dodasz marchew czy pietruszkę będzie smakowało jeszcze lepiej .
Ilość - ok 12 szt dużych
Czas przygotowania - ok 2 godzin
Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Mięso mielone z łopatki 1 kg
- Kasza jaglana perłowa 1 szklanka
- Cebula 1 duża
- Jaja 2 szt
- Zielona pietruszka 1 pęczek
- Pomidory soczyste 2 duże lub 1 puszka bez skóry
- Koncentrat pomidorowy 200 g
- Mąka kukurydziana- 4 czubate łyżki
- Makaron ryżowy 200 g lub ziemniaki ( wszystko w zależności od ilości Osób )
- Przyprawy - sól morska lub himalajska , pieprz , pieprz cytrynowy , pieprz ziołowy lub biały
- Ziele angielskie 2 ziarenka
- liść laurowy 2 szt
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Odmierz kaszę i kilkakrotnie wypłucz ją w zimnej wodzie ( przeważnie zawarte są w opakowaniach substancje niepożądane ) , płucz i przelewaj na sitko z drobnymi oczkami aż woda będzie czysta - będzie się trochę pienić ale to akurat nic nie szkodzi . Do garnka wlej najmniej 3 szklanki wody , wsyp kaszę i doprowadź do wrzenia - dodaj szczyptę soli i gotuj ok 15 min pod lekkim przykryciem .
Kaszę odcedź na drobne sitko i odstaw do ostudzenia - także przykryj by nie obeschła . Do miski przełóż mięso i dodaj jajka 3 szczypty soli , 2 szczypty pieprzu czarnego i połowę pęczka poszatkowanej zielonej pietruszkę bez łodyg . Dodaj kaszę i wszystko dokładnie połącz aż mięso zrobi się trochę kleiste .Wyrabianie powinno trwać kilka minut i najlepiej zrobić to czystymi dłońmi .
W garnku o pojemności ok 3 l wstaw 1 litr wody . W tym czasie rozgrzej kilka łyżek oliwy na patelni , z mięsa uformuj dość spore klopsy w kształcie elipsy i smaż na średnim poziomie z obu stron do lekkiego zrumienienia . Jeżeli wszystkie klopsy nie zmieszczą się na patelnię , nie szkodzi - usmaż na 2 razy . Przekładaj klopsy do gotującej wody i przykryj ,delikatnie poukładaj je w taaki sposób by były przykryte wodą . Gotuj na niskim poziomie pod przykryciem.
Dodaj ziele angielskie , liść laurowy i szczyptę soli . Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy , pokrój cebulę w drobną kosteczkę i zeszklij ją przez kilka minut - dodaj do klopsów . Klopsy powinny się gotować 1 godzinę w sumie .
Pomidory obierz ze skóry i usuń szypułki - wrzuć do blendera lub urządzenia miksującego ( możesz użyć także ręcznego ) ,dodaj koncentrat pomidorowy 2 szczypty pieprzu cytrynowego i mąkę - wszystko zmiksuj . Jeżeli masa jest bardzo gęsta dolej troszkę wody i zmiksuj jeszcze raz . Pod koniec gotowania klopsów odlej troszkę sosu i dodaj gorącego do pomidorów by go zahartować - wymieszaj .
Do gotujących się klopsów wlewaj powoli sos i jednocześnie mieszaj . Gdy całość się zagotuje , posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem . Twoje klopsy w sosie pomidorowym są gotowe - podawaj z ziemniakami lub makaronem , posyp danie poszatkowaną zieloną pietruszką i podawaj z surówkami . Bardzo pasuje surówka z kapusty pekińskiej lub białej .
-
Thank you for rating this article.