Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Klopsy w sosie pomidorowym

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Pomysł na klopsy w sosie pomidorowym bez bułki tartej - są pyszne , soczyste , nie rozpadają się i ładnie prezentują się na talerzu , co najważniejsze są zdrowsze od tradycyjnej wersji i uważam , że smaczniejsze - spróbuj raz a się przekonasz . Danie możesz śmiało potraktować jako obiad na dwa dni i zaserwować z ziemniakami lub makaronem , tu widzisz z makaronem ryżowym . Przygotowuje się go błyskawicznie a w połączeniu z sosem smakuje wyśmienicie . Moje klopsy w sosie pomidorowym to idealne danie dla dzieci - można " przemycić " dużo warzyw - podaję przepis podstawowy , jeżeli dodatkowo dodasz marchew czy pietruszkę będzie smakowało jeszcze lepiej .

 

Ilość - ok 12 szt dużych

Czas przygotowania - ok 2 godzin

Stopień trudności - łatwe 

 

Składniki :

- Mięso mielone z łopatki 1 kg

- Kasza jaglana perłowa 1 szklanka

- Cebula 1 duża

- Jaja 2 szt

- Zielona pietruszka 1 pęczek

- Pomidory soczyste 2 duże lub 1 puszka bez skóry

- Koncentrat pomidorowy 200 g

- Mąka kukurydziana- 4 czubate łyżki

- Makaron ryżowy 200 g lub ziemniaki ( wszystko w zależności od ilości Osób )

- Przyprawy - sól morska lub himalajska , pieprz , pieprz cytrynowy , pieprz ziołowy lub biały

- Ziele angielskie 2 ziarenka

- liść laurowy 2 szt

- Oliwa do smażenia 

 

 

Przygotowanie :

 

Odmierz kaszę i kilkakrotnie wypłucz ją w zimnej wodzie ( przeważnie zawarte są w opakowaniach substancje niepożądane ) , płucz i przelewaj na sitko z drobnymi oczkami aż woda będzie czysta - będzie się trochę pienić ale to akurat nic nie szkodzi . Do garnka wlej najmniej 3 szklanki wody , wsyp kaszę i doprowadź do wrzenia - dodaj szczyptę soli i gotuj ok 15 min pod lekkim przykryciem .

Kaszę odcedź na drobne sitko i odstaw do ostudzenia - także przykryj by nie obeschła . Do miski przełóż mięso i dodaj jajka 3 szczypty soli , 2 szczypty pieprzu czarnego i połowę pęczka  poszatkowanej zielonej pietruszkę bez łodyg . Dodaj kaszę i wszystko dokładnie połącz aż mięso zrobi się trochę kleiste .Wyrabianie powinno trwać kilka minut i najlepiej zrobić to czystymi dłońmi .

W garnku o pojemności ok 3 l wstaw 1 litr wody . W tym czasie rozgrzej kilka łyżek oliwy na patelni , z mięsa uformuj dość spore klopsy w kształcie elipsy i smaż na średnim poziomie z obu stron do lekkiego zrumienienia . Jeżeli wszystkie klopsy nie zmieszczą się na patelnię , nie szkodzi - usmaż na 2 razy . Przekładaj klopsy do gotującej wody i przykryj ,delikatnie poukładaj je w taaki sposób by były przykryte wodą . Gotuj na niskim poziomie pod przykryciem.

Dodaj ziele angielskie , liść laurowy i szczyptę soli . Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy , pokrój cebulę w drobną kosteczkę i zeszklij ją przez kilka minut - dodaj do klopsów . Klopsy powinny się gotować 1 godzinę w sumie . 

Pomidory obierz ze skóry i usuń szypułki - wrzuć do blendera lub urządzenia miksującego ( możesz użyć także ręcznego ) ,dodaj koncentrat pomidorowy 2 szczypty pieprzu cytrynowego i mąkę - wszystko zmiksuj . Jeżeli masa jest bardzo gęsta dolej troszkę wody i zmiksuj jeszcze raz . Pod koniec gotowania klopsów odlej troszkę sosu i dodaj gorącego do pomidorów by go zahartować - wymieszaj .

Do gotujących się klopsów wlewaj powoli sos i jednocześnie mieszaj . Gdy całość się zagotuje , posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem . Twoje klopsy w sosie pomidorowym są gotowe - podawaj z ziemniakami lub makaronem , posyp danie poszatkowaną zieloną pietruszką i podawaj z surówkami . Bardzo pasuje surówka z kapusty pekińskiej lub białej .

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.