Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Proponuję Ci przepyszny gulasz wieprzowy , wręcz rozpływa się w ustach . Bardzo szybko się gotuje a w przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego , co mogłoby Ci sprawić kłopot . Idealna potrawa do przygotowania na 2 dni . Moja rodzina uwielbia z plackami , ziemniakami i makaronem . W każdej postaci jest pyszny a zarazem można już podać 3 różne dania . Duża zawartość warzyw wzbogaca smak i czyni go wartościowym posiłkiem . Przepis który podaję na placki do tego przepisu jest moim zdaniem idealny - chrupiące na bokach i miękkie w środku , komponuje się z daniem wręcz idealnie .

 

Ilość Osób - 6-8

Czas przygotowania - 2 godziny 

Stopień trudności - łatwe

 

Składniki na gulasz , garnek 3 litry :

- Szynka wieprzowa 1 kg

- Papryka czerwona średnia 1 szt

- Papryka zielona średnia 1 szt

- Papryka żółta średnia 1 szt

- Cukinia mała 1 szt

- Cebula duża 1 szt

- Ogórek kiszony 2 duże szt

- Ziele angielskie 3 ziarenka

- Listek laurowy 2 szt

- Pieprz ziarnisty 5 szt

- Mąka pszenna 2 czubate łyżki

- Śmietana do zup 2 łyżki

- Sól 

- Oliwa do smażenia

 

Składniki na placki ziemniaczane ok 12 szt 

- Ziemniaki surowe 3 duże sztuki 

- Cebula 1 duża

- Jajko 2 szt

- Mąka pszenna 4 łyżki czubate

- Sól 1 łyżeczka

- Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 

- Śmietana i zielenina w/g uznania

- Olej roślinny do smażenia 

 

Przygotowania gulaszu :

 

Mięso umyj i pokrój w małą kostkę maksymalnie 2 cm na 2 cm , posól wymieszaj i odstaw nie do lodówki . Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych i ogonków , po czym pokrój w kostkę podobną do mięsa . Cebulę obierz , przekrój na pół , odetnij korzonek i pokrój w cienkie paseczki tak by powstały półksiężyce . Cukinię umyj , przekrój na pół wzdłuż  i pokrój każdą część w plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. W garnku nastaw i doprowadzaj do wrzenia ok 1 - 1,5 l wody . W między czasie  rozgrzej na patelni ok 3 łyżki oliwy i na dużej patelni podsmaż mięso na 2 raty ,podsmażaj krótko z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu - przełóż mięso do garnka z gotującą się wodą i podsmaż drugą porcję . Na rozgrzanej patelni na średniej temperaturze - podsmaż cebulę aż się zeszkli - wrzuć do garnka z gotującą się wodą i mięsem , postąp podobnie z paprykami i cukinią . Podziel warzywa do smażenia w taki sposób by była ich na patelni jedna warstwa . 

Do gotującego się gulaszu dodaj ziele , liść laurowy pieprz i sól - przykryj i zmniejsz temperaturę by potrawa tylko bulgotała .( W między czasie przygotuj ciasto na placki .) Gulasz gotuj ok 1 godziny - do momentu aż mięso będzie miękkie ale nie rozpadające się . Gdy już będzie gotowy - pokrój w plasterki kiszone ogórki i dodaj do potrawy . W naczyniu rozprowadź pół szklanki wody z mąką na gładką masę i dodaj śmietanę - możesz użyć blendera lub miksera , dodaj do tej masy 2- 3 łyżki sosu z gulaszu by zahartować śmietanę - wymieszaj lub zmiksuj . Dodaj całość do gulaszu i delikatnie wymieszaj - doprowadź do wrzenia , spróbuj czy smakuje , ewentualnie dopraw do smaku i wyłącz . Usmaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron - podawaj z gulaszem, śmietaną i pyszną surówką na którą przepis znajdziesz TUTAJ .

 

 

Przygotowanie placków :

Ziemniaki obierz i umyj a cebulę obierz . Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce lub w urządzeniu na grubych oczkach a drugą połowę na drobnych oczkach - posól i wymieszaj . Po upływie kilku minut ziemniaki jeszcze raz wymieszaj i w dłoniach odsącz nadmiar wody ile dasz radę - przełóż do miski . Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do ziemniaków . Dodaj jajka mąkę sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj . Rozgrzej na patelni Olej ok pół szklanki i nałóż łyżką stołową placuszki , lekko przyklep . Smaż z obu stron do zrumienienia . Smacznego smile

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.