Proponuję Ci przepyszny gulasz wieprzowy , wręcz rozpływa się w ustach . Bardzo szybko się gotuje a w przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego , co mogłoby Ci sprawić kłopot . Idealna potrawa do przygotowania na 2 dni . Moja rodzina uwielbia z plackami , ziemniakami i makaronem . W każdej postaci jest pyszny a zarazem można już podać 3 różne dania . Duża zawartość warzyw wzbogaca smak i czyni go wartościowym posiłkiem . Przepis który podaję na placki do tego przepisu jest moim zdaniem idealny - chrupiące na bokach i miękkie w środku , komponuje się z daniem wręcz idealnie .
Ilość Osób - 6-8
Czas przygotowania - 2 godziny
Stopień trudności - łatwe
Składniki na gulasz , garnek 3 litry :
- Szynka wieprzowa 1 kg
- Papryka czerwona średnia 1 szt
- Papryka zielona średnia 1 szt
- Papryka żółta średnia 1 szt
- Cukinia mała 1 szt
- Cebula duża 1 szt
- Ogórek kiszony 2 duże szt
- Ziele angielskie 3 ziarenka
- Listek laurowy 2 szt
- Pieprz ziarnisty 5 szt
- Mąka pszenna 2 czubate łyżki
- Śmietana do zup 2 łyżki
- Sól
- Oliwa do smażenia
Składniki na placki ziemniaczane ok 12 szt
- Ziemniaki surowe 3 duże sztuki
- Cebula 1 duża
- Jajko 2 szt
- Mąka pszenna 4 łyżki czubate
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
- Śmietana i zielenina w/g uznania
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowania gulaszu :
Mięso umyj i pokrój w małą kostkę maksymalnie 2 cm na 2 cm , posól wymieszaj i odstaw nie do lodówki . Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych i ogonków , po czym pokrój w kostkę podobną do mięsa . Cebulę obierz , przekrój na pół , odetnij korzonek i pokrój w cienkie paseczki tak by powstały półksiężyce . Cukinię umyj , przekrój na pół wzdłuż i pokrój każdą część w plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. W garnku nastaw i doprowadzaj do wrzenia ok 1 - 1,5 l wody . W między czasie rozgrzej na patelni ok 3 łyżki oliwy i na dużej patelni podsmaż mięso na 2 raty ,podsmażaj krótko z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu - przełóż mięso do garnka z gotującą się wodą i podsmaż drugą porcję . Na rozgrzanej patelni na średniej temperaturze - podsmaż cebulę aż się zeszkli - wrzuć do garnka z gotującą się wodą i mięsem , postąp podobnie z paprykami i cukinią . Podziel warzywa do smażenia w taki sposób by była ich na patelni jedna warstwa .
Do gotującego się gulaszu dodaj ziele , liść laurowy pieprz i sól - przykryj i zmniejsz temperaturę by potrawa tylko bulgotała .( W między czasie przygotuj ciasto na placki .) Gulasz gotuj ok 1 godziny - do momentu aż mięso będzie miękkie ale nie rozpadające się . Gdy już będzie gotowy - pokrój w plasterki kiszone ogórki i dodaj do potrawy . W naczyniu rozprowadź pół szklanki wody z mąką na gładką masę i dodaj śmietanę - możesz użyć blendera lub miksera , dodaj do tej masy 2- 3 łyżki sosu z gulaszu by zahartować śmietanę - wymieszaj lub zmiksuj . Dodaj całość do gulaszu i delikatnie wymieszaj - doprowadź do wrzenia , spróbuj czy smakuje , ewentualnie dopraw do smaku i wyłącz . Usmaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron - podawaj z gulaszem, śmietaną i pyszną surówką na którą przepis znajdziesz TUTAJ .
Przygotowanie placków :
Ziemniaki obierz i umyj a cebulę obierz . Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce lub w urządzeniu na grubych oczkach a drugą połowę na drobnych oczkach - posól i wymieszaj . Po upływie kilku minut ziemniaki jeszcze raz wymieszaj i w dłoniach odsącz nadmiar wody ile dasz radę - przełóż do miski . Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do ziemniaków . Dodaj jajka mąkę sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj . Rozgrzej na patelni Olej ok pół szklanki i nałóż łyżką stołową placuszki , lekko przyklep . Smaż z obu stron do zrumienienia . Smacznego
-
Thank you for rating this article.