Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Smażony filet łososia ze szpinakiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Smażony filet łososia ze szpinakiem, pyszne i zdrowe danie które przygotujesz bardzo szybko dla kilku Osób. Wystarczy kilka prostych smacznych dodatków i wspaniały posiłek gotowy.

Uwielbiamy ryby, staram się by przynajmniej raz w tygodniu zjeść główny posiłek przygotowany na ich bazie. Wybieram smażony filet łososia gdy nie mam zbyt wiele czasu bo sama obróbka termiczna trwa dużo krócej niż oczekiwanie na pieczonego - przepis na przygotowanie znajdziesz TUTAJ. Także zależy czy podaję taki obiad od święta dla gości czy w zabieganym tygodniu i co mam jeszcze prócz tego do zrobienia no i oczywiście na jaki mamy ochotę bo różnią się smakiem i dodatkami :-) Łosoś sam w sobie jest pyszny i nie potrzeba wielu wyszukanych przypraw by cieszyć się jego smakiem, są jednak dodatki które pasują do dania jak ulał, jest takim na przykład szpinak. Pojawia się on w wielu moich daniach, we troje zjadamy między 200 a 400 gram tygodniowo. Już dawno wdrożyłam go na stałe w menu gdyż jest bogatym źródłem witamin K,A,E i C oraz związków mineralnych ważnych dla naszego organizmu. Odpowiednio doprawiony smakuje rewelacyjnie. Samo przygotowanie szpinaku i smażonego fileta z łososia idzie bardzo sprawnie i szybko, polecam taki obiad czy kolację nawet w zabieganym tygodniu. Podaję Ci przepis na 2 porcje, w razie potrzeby składniki wystarczy pomnożyć by każdy najadł się do syta ;-) Do dania użyłam fileta z łososia bez ości ze skórą, jeżeli dysponujesz całym płatem, należy usunąć dokładnie wszystkie ości przed smażeniem.

- Przygotowanie - 30 minut

- Ilość porcji - 2

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Filet łososia - 250 gram

- Szpinak świeży - 150 gram

- Suszone pomidorki z oliwy - 2 sztuki

- Czosnek świeży - 2 duże ząbki

- Sól - szczypta

- pieprz cytrynowy -  1 szczypta

- pieprz czarny mielony - 1 szczypta

- Mąka pszenna - 3 łyżki

- Cytrynka na talerz do każdego dania

- Oliwa lub klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

 Suszone pomidory z oliwy pokrój w kosteczkę. Na patelni na średnim poziomie, rozgrzej 1-2 łyżki oliwy(może to być oliwa z pomidorków), dołóż szpinak smaż kilka chwil aż zwiędnie. Dodaj szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz pomidorki- wymieszaj i posmakuj czy szpinak jest dość słony jeżeli nie dodaj szczyptę soli(pomidory w zalewie często są odpowiednio słone). Z fileta łososia usuń łuski- wystarczy delikatnie zeskrobać je nożem ze skóry. Wypłucz w zimnej wodzie mięso ryby kilka krotnie aż woda będzie czysta- odłóż na ociekacz lub sitko. 

Dopraw nacierając mięso z obu stron pieprzem cytrynowym i solą- odstaw na 15 min by przeszło. Na patelni rozgrzej na poziomie 3/4  2-3 czubate łyżki masła klarowanego, na talerz wysyp mąkę i obtocz filety łososia, ułóż na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i smaż aż filet zetnie się do połowy, trwa to 3-4 minuty maksymalnie, odwróć filety i smaż aż mięso całkiem się zetnie kolejne tyle czasu. Uważaj by ryby nie przesmażyć bo będzie sucha. pod koniec smażenia wduś do tłuszczu ząbek czosnku i gotowe danie polej masełkiem czosnkowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.