Smażony filet łososia ze szpinakiem, pyszne i zdrowe danie które przygotujesz bardzo szybko dla kilku Osób. Wystarczy kilka prostych smacznych dodatków i wspaniały posiłek gotowy.
Uwielbiamy ryby, staram się by przynajmniej raz w tygodniu zjeść główny posiłek przygotowany na ich bazie. Wybieram smażony filet łososia gdy nie mam zbyt wiele czasu bo sama obróbka termiczna trwa dużo krócej niż oczekiwanie na pieczonego - przepis na przygotowanie znajdziesz TUTAJ. Także zależy czy podaję taki obiad od święta dla gości czy w zabieganym tygodniu i co mam jeszcze prócz tego do zrobienia no i oczywiście na jaki mamy ochotę bo różnią się smakiem i dodatkami :-) Łosoś sam w sobie jest pyszny i nie potrzeba wielu wyszukanych przypraw by cieszyć się jego smakiem, są jednak dodatki które pasują do dania jak ulał, jest takim na przykład szpinak. Pojawia się on w wielu moich daniach, we troje zjadamy między 200 a 400 gram tygodniowo. Już dawno wdrożyłam go na stałe w menu gdyż jest bogatym źródłem witamin K,A,E i C oraz związków mineralnych ważnych dla naszego organizmu. Odpowiednio doprawiony smakuje rewelacyjnie. Samo przygotowanie szpinaku i smażonego fileta z łososia idzie bardzo sprawnie i szybko, polecam taki obiad czy kolację nawet w zabieganym tygodniu. Podaję Ci przepis na 2 porcje, w razie potrzeby składniki wystarczy pomnożyć by każdy najadł się do syta ;-) Do dania użyłam fileta z łososia bez ości ze skórą, jeżeli dysponujesz całym płatem, należy usunąć dokładnie wszystkie ości przed smażeniem.
- Przygotowanie - 30 minut
- Ilość porcji - 2
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Filet łososia - 250 gram
- Szpinak świeży - 150 gram
- Suszone pomidorki z oliwy - 2 sztuki
- Czosnek świeży - 2 duże ząbki
- Sól - szczypta
- pieprz cytrynowy - 1 szczypta
- pieprz czarny mielony - 1 szczypta
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Cytrynka na talerz do każdego dania
- Oliwa lub klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Suszone pomidory z oliwy pokrój w kosteczkę. Na patelni na średnim poziomie, rozgrzej 1-2 łyżki oliwy(może to być oliwa z pomidorków), dołóż szpinak smaż kilka chwil aż zwiędnie. Dodaj szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz pomidorki- wymieszaj i posmakuj czy szpinak jest dość słony jeżeli nie dodaj szczyptę soli(pomidory w zalewie często są odpowiednio słone). Z fileta łososia usuń łuski- wystarczy delikatnie zeskrobać je nożem ze skóry. Wypłucz w zimnej wodzie mięso ryby kilka krotnie aż woda będzie czysta- odłóż na ociekacz lub sitko.
Dopraw nacierając mięso z obu stron pieprzem cytrynowym i solą- odstaw na 15 min by przeszło. Na patelni rozgrzej na poziomie 3/4 2-3 czubate łyżki masła klarowanego, na talerz wysyp mąkę i obtocz filety łososia, ułóż na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i smaż aż filet zetnie się do połowy, trwa to 3-4 minuty maksymalnie, odwróć filety i smaż aż mięso całkiem się zetnie kolejne tyle czasu. Uważaj by ryby nie przesmażyć bo będzie sucha. pod koniec smażenia wduś do tłuszczu ząbek czosnku i gotowe danie polej masełkiem czosnkowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.