Wątróbka z jabłkami to ekspresowe, pyszne i soczyste danie które nasyci całą rodzinę. Genialna z dodatkiem musztardy i ziemniaków w sam raz by uzupełnić niedobory żelaza i witaminy z grupy B oraz witaminę A.
Chociaż w dzieciństwie unikałam tego dania i podobał mi się tylko zapach przy jej smażeniu tak teraz żyć bez wątróbki z jabłkami nie mogę. Pojawia się u nas co najmniej 3 razy w miesiącu i jakoś się nie przejada. Warto wdrożyć w swoje menu na stałe gdyż jest bogata w witaminy ale trzeba i uważać gdyż zawiera bardzo dużą ilość cholesterolu. Zatem należy smażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu i lepiej serwować na obiad niż kolację ;-) Drogie Panie tutaj taka ciekawostka, jeżeli wydajesz krocie na kremy z witaminą A czy przeciwstarzeniowe lub potrzebujesz suplementu na zdrowe włosy i paznokcie to znalazłaś właśnie lekarstwo które aplikuje się na talerz i zajada z apetytem ;-) Nie przesadzajmy tylko, witamina A spożywana w nadmiarze jest podobno toksyczna dla naszego organizmu, ja się słucham się specjalistów- zróżnicowana i zrównoważona dieta jest najlepsza. Po za zdrowotnymi właściwościami wątróbka to danie za do słownie kilka złotych, więc same korzyści.
Surowa wątróbka jak i inne podroby krótko zachowuje świeżość, więc najkorzystniej będzie przygotować ją w ten sam dzień gdy ją zakupimy. Do przygotowania dania wykorzystuję wątróbkę z kurczaka a Tobie będzie potrzebna duża patelnia oraz deska i nóż.
- Ilość porcji - 3
- Czas przygotowania - 30 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Wątróbka z kurczaka - 0,5 kilograma
- Cebula - 2 sztuki
- Jabłko - 2 średnie
- Olej lub oliwa do smażenia - 2 łyżki stołowe
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Majeranek suszony - szczypta
- zielenina do posypania
Przygotowanie:
Wątróbkę opłucz 2-3 razy i chwilę odsącz. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w pióra a jabłka rozetnij na ósemki i wytnij gniazda nasienne.
Odsączoną wątróbkę ostrym nożem oczyść z błonek, możesz rozciąć każdą na pół by było łatwiej usunąć nie chciane części.
Na patelni na średnim lub niskim poziomie rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając aż trochę się zeszkli.
Dodaj do cebuli wątróbkę oraz jabłka i zwiększ temperaturę smażenia, często mieszaj zawartość patelni a gdy cała wątróbka się zetnie dodaj sól i pieprz, smaż w sumie około 5- 6 minut, tak by nie była surowa ale i wysmażona i soczysta.
Na koniec dodaj majeranek i jeszcze raz wymieszaj. Wątróbkę z jabłkami podawaj samą lub z ziemniakami i surówką. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.