Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Wątróbka z jabłkami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Wątróbka z jabłkami to ekspresowe, pyszne i soczyste danie które nasyci całą rodzinę. Genialna z dodatkiem musztardy i ziemniaków w sam raz by uzupełnić niedobory żelaza i witaminy z grupy B oraz witaminę A.

 Chociaż w dzieciństwie unikałam tego dania i podobał mi się tylko zapach przy jej smażeniu tak teraz żyć bez wątróbki z jabłkami nie mogę. Pojawia się u nas co najmniej 3 razy w miesiącu i jakoś się nie przejada. Warto wdrożyć w swoje menu na stałe gdyż jest bogata w witaminy ale trzeba i uważać gdyż zawiera bardzo dużą ilość cholesterolu. Zatem należy smażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu i lepiej serwować na obiad niż kolację ;-) Drogie Panie tutaj taka ciekawostka, jeżeli wydajesz krocie na kremy z witaminą A czy przeciwstarzeniowe lub potrzebujesz suplementu na zdrowe włosy i paznokcie to znalazłaś właśnie lekarstwo które aplikuje się na talerz i zajada z apetytem ;-) Nie przesadzajmy tylko, witamina A spożywana w nadmiarze jest podobno toksyczna dla naszego organizmu, ja się słucham się specjalistów- zróżnicowana i zrównoważona dieta jest najlepsza. Po za zdrowotnymi właściwościami wątróbka to danie za do słownie kilka złotych, więc same korzyści. 

Surowa wątróbka jak i inne podroby krótko zachowuje świeżość, więc najkorzystniej będzie przygotować ją w ten sam dzień gdy ją zakupimy. Do przygotowania dania wykorzystuję wątróbkę z kurczaka a Tobie będzie potrzebna duża patelnia oraz deska i nóż.

- Ilość porcji - 3

- Czas przygotowania - 30 minut

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Wątróbka z kurczaka - 0,5 kilograma

- Cebula - 2 sztuki

- Jabłko - 2 średnie

- Olej lub oliwa do smażenia - 2 łyżki stołowe

- Sól - 0,5 łyżeczki

- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki

- Majeranek suszony - szczypta

- zielenina do posypania 

Przygotowanie:

Wątróbkę opłucz 2-3 razy i chwilę odsącz. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w pióra a jabłka rozetnij na ósemki i wytnij gniazda nasienne.

Odsączoną wątróbkę ostrym nożem oczyść z błonek, możesz rozciąć każdą na pół by było łatwiej usunąć nie chciane części.

Na patelni na średnim lub niskim poziomie rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając aż trochę się zeszkli.

Dodaj do cebuli wątróbkę oraz jabłka i zwiększ temperaturę smażenia, często mieszaj zawartość patelni a gdy cała wątróbka się zetnie dodaj sól i pieprz, smaż w sumie około 5- 6 minut, tak by nie była surowa ale i wysmażona i soczysta.

Na koniec dodaj majeranek i jeszcze raz wymieszaj. Wątróbkę z jabłkami podawaj samą lub z ziemniakami i surówką. Smacznego :-)

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.