To przepis na najlepszy domowy gulasz wołowy, miękki, delikatny i który można podać z różnymi dodatkami. Idealnie komponuje się z kaszą, ziemniakami, ryżem czy plackami ziemniaczanymi.
Gulasz wołowy chociaż gotuję się dłużej niż wieprzowy czy drobiowe potrawki to jest to warte grzechu, gdyż nic nie równa się z jego smakiem.
Podczas duszenia mięsa do, sosu wydobywa się kwint esencja smaku i nie potrzeba wcale wielu przypraw by go podkreślić. Osobiście lubię nawet sam sos z makaronem, ale to tak na szybko ;-) Ulubionym sposobem na podanie gulaszu wołowego jest placek po cygańsku- przepis jak go wykonać krok po kroku znajdziesz TUTAJ . Tak czy siak najpierw trzeba zająć się gulaszem. Do przygotowania dania wybieram chudy udziec wołowy, będziemy smażyć mięso na tłuszczu więc w sosie wyląduje już wystarczająca ilość a zbyt dużo go przecież nie chcemy. Mięso z udźca gotuje się nieco dłużej, ale w efekcie końcowym mięso w gulaszu jest bardzo smaczne i kruche. Ilość przypraw podana w przepisie jest przybliżona, wszystko zależy ile sosu zredukuje się podczas gotowania gulaszu.
Do przygotowania dania użyj dużej patelni i średniej wielkości garnka. Mięso smaż na co najmniej 2 razy by nie puściło wody. Mięsa nie obsypuj przed smażeniem dużą ilością mąki, mięso się klei i może przywierać nadmiernie do patelni. Danie można w połowie duszenia podlać półwytrawnym dobrym, nie kwaśnym winem. Nada to daniu charakterystycznego posmaku i uzyskasz piękny kolor sosu, alkohol który zawiera wino, podczas gotowania całkowicie odparuje.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas duszenia - 2 godziny
- Ilość porcji - 4-6
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Udziec wołowy - 1 kilogram
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Mąka pszenna - około 3 łyżki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- Ziele angielskie - 3 kulki
- Liść laurowy - 2 listki
- Olej do smażenia
- Zielenina do posypania
Wykonanie:
Mięso umyj i osusz oraz pokrój w kostkę wielkości ok 2/2 centymetry. Rozłóż na desce i posyp po wierzchu 1 łyżką mąki, delikatnie obtocz mięso.
Cebulę obierz a paprykę umyj, osusz i usuń gniada nasienne. Cebulę pokrój w pióra a paprykę w paseczki. Do garnka wlej 1 litr wody i doprowadzaj do wrzenia.
Na patelni rozgrzej nie wielką ilość oleju i na średnim lub niskim poziomie grzania smaż warzywa aż się zeszklą .
Przeżuć zawartość patelni do wrzątku i przykryj garnek. Na tej samej patelni rozgrzej nie wielką ilość tłuszczu i tym razem na większym poziomie grzania podsmaż mięso. Nie wrzucaj dużo na raz, można smażyć nawet na 3 razy, najlepiej podsmażyć z każdej strony, tylko chwilkę aż się zetnie.
Każdą porcję podsmażonego mięsa dodawaj do garnka z warzywami. Gdy już całość wyląduje w garnku, dodaj przyprawy- sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Duś gulasz około 2 godziny na niskim poziomie grzania, pod przykryciem do miękkości mięsa. Jeżeli sos podczas gotowania mocno się zredukuje, można dolać trochę wody. Jeżeli na koniec okaże się, że jest zbyt rzadki- w 1,3 szklanki wody rozrób dokładnie trochę mąki (1-2 łyżki stołowe) dolej po trochu do gotującego się gulaszu mieszając, dolewaj mieszaninę mąki z wodą do momentu aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Niestety nie wiem czy dolewałeś wody więc nie podam dokładnych proporcji
Thank you for rating this article.