Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Gulasz wołowy

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

To przepis na najlepszy domowy gulasz wołowy, miękki, delikatny i który można podać z różnymi dodatkami. Idealnie komponuje się z kaszą, ziemniakami, ryżem czy plackami ziemniaczanymi. 

 Gulasz wołowy chociaż gotuję się dłużej niż wieprzowy czy drobiowe potrawki to jest to warte grzechu, gdyż nic nie równa się z jego smakiem.

Podczas duszenia mięsa do, sosu wydobywa się kwint esencja smaku i nie potrzeba wcale wielu przypraw by go podkreślić. Osobiście lubię nawet sam sos z makaronem, ale to tak na szybko ;-) Ulubionym sposobem na podanie gulaszu wołowego jest placek po cygańsku- przepis jak go wykonać krok po kroku znajdziesz TUTAJ . Tak czy siak najpierw trzeba zająć się gulaszem. Do przygotowania dania wybieram chudy udziec wołowy, będziemy smażyć mięso na tłuszczu więc w sosie wyląduje już wystarczająca ilość a zbyt dużo go przecież nie chcemy. Mięso z udźca gotuje się nieco dłużej, ale w efekcie końcowym mięso w gulaszu jest bardzo smaczne i kruche. Ilość przypraw podana w przepisie jest przybliżona, wszystko zależy ile sosu zredukuje się podczas gotowania gulaszu.

Do przygotowania dania użyj dużej patelni i średniej wielkości garnka. Mięso smaż na co najmniej 2 razy by nie puściło wody. Mięsa nie obsypuj przed smażeniem dużą ilością mąki, mięso się klei i może przywierać nadmiernie do patelni. Danie można w połowie duszenia podlać półwytrawnym dobrym, nie kwaśnym winem. Nada to daniu charakterystycznego posmaku i uzyskasz piękny kolor sosu, alkohol który zawiera wino, podczas gotowania całkowicie odparuje.

- Czas przygotowania - 1 godzina

- Czas duszenia - 2 godziny

- Ilość porcji - 4-6

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Udziec wołowy - 1 kilogram

- Cebula - 2 średnie sztuki

- Papryka czerwona - 1 sztuka

- Mąka pszenna - około 3 łyżki

- Sól - 1 łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka

- Ziele angielskie - 3 kulki

- Liść laurowy - 2 listki

- Olej do smażenia

- Zielenina do posypania

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz oraz pokrój w kostkę wielkości ok 2/2 centymetry. Rozłóż na desce i posyp po wierzchu 1 łyżką mąki, delikatnie obtocz mięso.

 

Cebulę obierz a paprykę umyj, osusz i usuń gniada nasienne. Cebulę pokrój w pióra a paprykę w paseczki. Do garnka wlej 1 litr wody i doprowadzaj do wrzenia.

Na patelni rozgrzej nie wielką ilość oleju i na średnim lub niskim poziomie grzania smaż warzywa aż się zeszklą . 

 

Przeżuć zawartość patelni do wrzątku i przykryj garnek. Na tej samej patelni rozgrzej nie wielką ilość tłuszczu i tym razem na większym poziomie grzania podsmaż mięso. Nie wrzucaj dużo na raz, można smażyć nawet na 3 razy, najlepiej podsmażyć z każdej strony, tylko chwilkę aż się zetnie.

Każdą porcję podsmażonego mięsa dodawaj do garnka z warzywami. Gdy już całość wyląduje w garnku, dodaj przyprawy- sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Duś gulasz około 2 godziny na niskim poziomie grzania, pod przykryciem do miękkości mięsa. Jeżeli sos podczas gotowania mocno się zredukuje, można dolać trochę wody. Jeżeli na koniec okaże się, że jest zbyt rzadki- w 1,3 szklanki wody rozrób dokładnie trochę mąki (1-2 łyżki stołowe) dolej po trochu do gotującego się gulaszu mieszając, dolewaj mieszaninę mąki z wodą do momentu aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Niestety nie wiem czy dolewałeś wody więc nie podam dokładnych proporcji

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.